WSNP: hulp bij problematische schulden.

1
WSNP: hulp bij problematische schulden.
WSNP: hulp bij problematische schulden.

De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) is een Nederlandse wet die bedoeld is voor mensen die in een problematische schuldensituatie terecht zijn gekomen en hier zelf niet meer uit kunnen komen. De WSNP biedt de mogelijkheid om schulden op een gecontroleerde manier af te lossen en een schone lei te krijgen. In dit artikel bespreken we wat de WSNP inhoudt en hoe je ervoor in aanmerking kunt komen.

Wat is de WSNP?

De WSNP is een wet die bedoeld is om mensen met een problematische schuldensituatie te helpen. Het doel van de wet is om deze personen een schone lei te geven, zodat ze weer opnieuw kunnen beginnen zonder de last van hun schulden.

De WSNP biedt de mogelijkheid om schulden op een gecontroleerde manier af te lossen. Hierbij wordt er een saneringsplan opgesteld waarin staat hoeveel er maandelijks wordt afgelost op de schulden. Dit bedrag wordt vastgesteld aan de hand van de afloscapaciteit van de persoon.

Hoe kom je in aanmerking voor de WSNP?

Om in aanmerking te komen voor de WSNP moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Schuldenlast

Je moet een problematische schuldensituatie hebben. Dit betekent dat je niet meer in staat bent om je schulden af te lossen.

  1. Minnelijk traject

Je moet eerst een minnelijk traject hebben doorlopen, waarbij je probeert om samen met je schuldeisers tot een oplossing te komen.

  1. Goed gedrag

Je moet de afgelopen vijf jaar geen frauduleuze handelingen hebben gepleegd en geen nieuwe schulden hebben gemaakt.

  1. Natuurlijk persoon

Je moet een natuurlijk persoon zijn. Dit betekent dat je geen bedrijf of onderneming hebt.

Hoe lang duurt de WSNP?

De WSNP duurt in principe drie jaar. Gedurende deze periode betaal je maandelijks een bedrag aan de bewindvoerder, die dit bedrag verdeelt onder je schuldeisers. Na afloop van de drie jaar krijg je, als alles goed is verlopen, een schone lei en ben je van je schulden af.

Conclusie

De WSNP biedt de mogelijkheid om schulden op een gecontroleerde manier af te lossen en een schone lei te krijgen. Om in aanmerking te komen voor de WSNP moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een problematische schuldensituatie hebben en een natuurlijk persoon zijn. Als alles goed verloopt, duurt de WSNP in principe drie jaar en ben je na afloop van je schulden af. Het is belangrijk om eerst een minnelijk traject te doorlopen voordat je in aanmerking komt voor de WSNP.

Links en meer informatie

Meer informatie en bronnen over de WSNP vindt u op de volgende websites:

  1. Rijksoverheid – Informatie over schuldsanering (WSNP): https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/vraag-en-antwoord/wat-is-schuldsanering-wsnp
  2. Bureau Wsnp – Informatie en hulp bij schuldsanering: https://www.bureauwsnp.nl/
  3. WSNP Zelftest – Test om te bepalen of u in aanmerking komt voor WSNP: https://www.zelftest.wsnp.rvr.org/
  4. Schuldenforum, discussieforum voor mensen in de schulden, stel hier anoniem je vraag.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in