Verwarring smartphonebezitters rondom financiering voor toestel

Started by jan, Jul 23, 2017, 07:47 PM

Previous topic - Next topic

jan

In 2017 wordt er voor telecomproviders een nieuwe verplichting opgelegd. Er is namelijk besloten dat de financiering voor smartphones bij abonnementen moeten worden vastgelegd bij het BKR in Tiel. Echter kwamen GSM Helpdesk en Telecompaper dat er nogal veel onduidelijkheden waren rondom deze regelgeving. Veel consumenten weten namelijk niet hoeveel ze nu per maand exact kwijt zijn voor hun telefoonabonnement of weten niet waarop dat bedrag is gebaseerd. 

Gratis smartphone blijkt dure kostenpost te zijn
Jarenlang konden smartphonegebruikers profiteren van een gratis toestel als ze een abonnement voor één of twee jaar afsloten bij een provider. In de praktijk blijft deze smartphone helemaal niet gratis te zijn. Integendeel zelfs, want consumenten moeten hun toestel als het ware ‘aflossen’ voor enkele euro’s per maand. Dit is ook de reden dat een provider zijn klanten zo lang mogelijk wil binden, omdat ze anders niet de gemaakte kosten kunnen terugverdienen.

Sinds 1 januari 2017 moet deze onduidelijke kostenpost openheid van zaken geven. De Wet Financiële Toezicht gaat ook zijn intrede vinden binnen de telecommarkt en gaan alle providers verplichten alle informatie en data kenbaar te laten maken. Echter blijkt deze nieuwe regelgeving nog niet geheel duidelijk te zien. Veel providers houden zich er ook nog niet aan, omdat er nog te weinig controle is vanuit de overheid. Ook tasten veel providers in het duister omdat ze niet weten wanneer ze iets moeten registreren. GSM Helpdesk heeft in overeenstemming met het BKR een overzicht gemaakt wanneer een financiering moet worden geregistreerd.

Grijs gebied
Deze onduidelijkheid kwam aan het licht, omdat er kritisch werd gekeken hoe de kostenverdeling per maand er nu exact uit kwam te zien. Het blijkt dat veel telecomproviders hier nogal geheimzinnig over doen en niet vertellen hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit. De kosten voor een smartphone en voor het abonnement bevinden zich in een grijs gebied. Volgens de regelgeving mogen aanbieders toestellen verkopen onder de kostprijs, maar de vraag is dan ook of providers dit verlies voor lief nemen of dat zij het alsnog willen doorberekenen in het telefoonabonnement.  Mochten aanbieders het laatste scenario toepassen, dan komen ze in strijd met de regelgeving en dan kunnen ze fikse boetes verwachten of zelfs een invordering van hun licentie.

Overstappen naar sim only
Het frustreert dan ook veel smartphonegebruikers dat er zoveel onduidelijkheden zijn rondom de financiering van hun telefoonabonnement. Velen betalen iedere maand wel tientallen euro’s voor hun abonnement, maar beseffen zich niet dat de kosten voor hun smartphone hier ook is inberekend. Door deze constructie is het voor de abonnementhouders dan ook een reden om over te stappen op een sim only abonnement. Vergelijkingssite Simonlycheck.nl merkt dan ook dat er dit jaar veel mensen op de website zijn gekomen die de vergelijker hebben geraadpleegd. Of dit een teken is dat sommigen al bezig zijn met hun volgende abonnement, is onduidelijk. Toch kan de conclusie worden getrokken dat het aantal sim only abonnementen nog meer gaat toenemen als er niet snel duidelijkheid komt rondom de financiering van de smartphones en de abonnementen.
Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator