Schulden Forum

Help ik heb schulden! => Mijn Verhaal => Topic started by: Hilda on January 01, 2019, 10:31:11 PM

Title: Schulden
Post by: Hilda on January 01, 2019, 10:31:11 PM
Tja wij zijn de balans aan het opmaken over onze schulden.

2018

Wat het eerst opvalt dat wij met 4 personen 9.663,18 euro hebben uit gegeven aan boodschappen, thuisbezorgd en ander junkfood. Het komt erop neer dat wij meer dan 200 euro per week uitgeven aan boodschappen.  :-[

Internet spelletjes 787 euro  >:(
Online dingen kopen     2.697,29  >:(

Nu de schuld

Wij hebben een schuld van 19500 euro afgerond. Hier willen we zo snel mogelijk van af. Het is behoorlijk confronteert als je alles in kaart brengt. Maandelijks lossen wij 375 euro af.

Dus wij mogen nu de broekriem gaan aantrekken. Door niets meer online te kopen en geen online spelletjes meer te spelen via Facebook.

Besparing 2500
Boodschappen 5000

Totaal 7500 euro

Ik schaam mij diep

 
Title: Re: Schulden
Post by: Chrissie on January 01, 2019, 10:54:00 PM
Welkom Hilda,

Quote
het is behoorlijk confronteert als je alles in kaart brengt

Heel herkenbaar maar je steekt nu niet meer je hoofd in het zand maar pakt het nu aan, Kanjer.
 
Leg je ook geld opzij voor tegenslagen bijvoorbeeld als je koelkast, wasmachine e.d. kapot gaat op een spaarrekening?
Door een buffer aan te leggen daar kun je mee voorkomen dat je weer dieper in de schulden of een jojo effect krijgt.
Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 5 euro per maand tenminste zo ben ik begonnen toen we het breder kregen heb ik het bedrag automatisch naar de spaarrekening over laten schrijven en wat hoger gedaan.

Ik heb naast een betaalrekening , een huishoudrekening dit is voor boodschappen, benzine voor de scooter voor mijn man dan blijf je van de betaalrekening af dat geeft heel veel rust.

Je bent supergoed bezig!


Title: Re: Schulden
Post by: peter on January 02, 2019, 03:43:59 PM
Welkom Hilda, schulden zijn echte  sluipmoordenaars ! Ongemerkt geef je steeds meer uit, omdat het je makkelijk wordt gemaakt, om krediet te nemen. Goed dat je dit inziet en aanpakt !

Ik ga je volgen ! Succes !
Title: Re: Schulden
Post by: Hilda on January 03, 2019, 11:22:21 AM
Je weet eigenlijk niet hoe te beginnen. Om maar met het makkelijkste te beginnen, kopen wij niets meer via internet, tenzij het echt nodig is. De spelletjes hoe leuk ook, hebben wij geblokkeerd. Het is gratis, maar als je wil update of extra dingen wil, moet je betalen. Dit zit gemeen in elkaar.

Nu gaan we onze maandelijkse boodschappen terug brengen naar 100 euro per week. Het is wel moeilijk ik zit te zoeken naar eten in de keuken.

Dit is allemaal een heel raar gevoel en het leven lijkt ook zo grijs hierdoor.
Title: Re: Schulden
Post by: Meelezertje on January 03, 2019, 07:50:50 PM
Hoi Hilde
Je zou kunnen beginnen om precies in kaart te brengen wat  binnenkomt aan inkomen en toeslagen. Ook de kinderbijslag of vakantiegeld  en in bepaalde maanden . Bekijk daarvoor je(digitale) afschriften van je betaalrekening van afgelopen jaar. Zo kun je ook alle vaste lasten bekijken. Wat er overblijft is voor dingen die je af en toe nodig hebt, of voor eten en andere dagelijkse kosten. Het NIBUD ( even googlen) heeft daarvoor een goed programma. Daar kun je ook zien wat 'normaal' is voor alle verschillende posten. En kun je kijken waarop je kunt bezuinigen.
Succes. Het gaat je vast lukken.
Title: Re: Schulden
Post by: equestrian on January 03, 2019, 10:26:48 PM
Jullie zijn in ieder geval al goed bezig.

En € 100.= per week boodschappen voor 4 personen is vooral in het begin heel erg lastig maar het is te doen. Hier 4 volwassenen (incl onze thuiswonende kinderen) en het lukt echt. Wel minder luxe zoals koekjes oid maar het kan echt.

Succes en hou je voor dat jullie nu al goed bezig zijn💪
Title: Re: Schulden
Post by: Joost on January 04, 2019, 02:22:23 PM
De eerste weken zijn het moeilijkst en daarna gaat het vanzelf, het moet je tweede natuur worden. Bij elke aankoop denk je is dit nodig. Op boodschappen alcohol en roken kun je enorme besparing doen. Het is even moeilijk, maar uiteindelijk wordt je er ook weer beter van.
Title: Re: Schulden
Post by: Katniss on January 07, 2019, 07:03:39 AM
Hoi Hilda,

Je hebt al een aantal belangrijke stappen gezet: je bent bewust dat het beter is om je schuld op te lossen. Daarnaast heb je in kaart gebracht waar jullie geld naartoe gaat.

Het zetten van een weekbudget is een goede start en 100,- per week is echt te doen. Ik loop in het weekend altijd de supermarktfolders door.  Een paar keer per week avondeten zonder vlees scheelt ook een hoop, zeker als je met 4 personen bent. Een paar jaar geleden heb ik besloten om elke week een nieuw recept uit te proberen. Dat kan vanalles zijn. Zo heb ik nu een 20-tal vegatarische recepten die door iedereen erg lekker gevonden wordt.

Wat bij mij ook helpt is het maken van een weekmenu. Ik bepaal van te voren wat er dagelijks wordt gegeten, nadat ik de folders en mijn kasten heb gecontroleerd. Je hebt dan minder last van het probleem dat je impuls aankopen doet.

Heel veel succes, volgens mij gaat het helemaal goedkomen bij jullie
Title: Re: Schulden
Post by: Hilda on January 21, 2019, 11:49:17 PM
Is het mogelijk om met 4 personen rond te komen met €50 per week?
Title: Re: Schulden
Post by: chapter on January 22, 2019, 10:34:36 AM
lukte mij wel maar rookte niet bv.
ik had 100 pw maar 50 ging minimaal in tank
Title: Re: Schulden
Post by: Samm on January 22, 2019, 12:17:04 PM
Nee,althans niet als het drie pubers zijn in een groeispurt. Je kunt beter iets bijstellen,zodat je het ook echt op de lange termijn vol kunt houden. 50 euro met vier personen is echt beneden de minimale grens. Mocht het niet anders kunnen,dan heb je wel daarnaast recht op de voedselbank. De normbedragen daarvoor kun je vinden op de landelijke site van de voedselbank.
Title: Re: Schulden
Post by: jan on January 22, 2019, 08:10:59 PM
Je kan het reden met €75 euro per week. Maar alles is echt krap aan. Een zak aardappelen is al snel 4 euro en voor 7 x groenten betaal je ongeveer 7 euro en voor vllees/ei zit je al snel op 10 euro, mits je de aanbiedingen volgt. Dus voor avondeten zit je al op 21 euro en dit is geen vet pot en geen elke dag vlees.

Toiletpapier en maandverband hiervoor ben je ook al snel 5 tot 6 euro kwijt.
Title: Re: Schulden
Post by: Meelezertje on January 22, 2019, 08:53:43 PM
50 euro kan weleens een paar weekjes, maar op de langere termijn lijkt het mij geen doen. Wat Jan zegt met 75 euro is het te doen. Maar ook dan heb je echt wel handigheidjes nodig. Al doende wordt je wijs hierin. Zorg dat je een lijst hebt met de basisboodschappen. Dan grijp je niet mis aan het eind van de week als de knip leeg is. Zoveel brood, beleg , groente, fruit, zuivel ed. Die dingen moeten er komen om ook de laatste dagen van de week door te komen. Let op de aanbiedingen, maak vooraf mbv de folder een weekmenu. Soms blijft er wat over voor luxe zoals een zak chipjes, frisdrank of een biertje. 

Ik moet eerlijk zeggen het zullen meestal de minder luxe producten worden. Goedkoop en minder vlees. En geen luxe groenten en fruit. Maar dat hoeft niet perse ongezonder te zijn.
Title: Re: Schulden
Post by: Hilda on January 22, 2019, 10:57:49 PM
Wij lopen nu zo vast dat wij vanaf nu, het met €75 per week moeten doen. Wat gebeurt er als je de energie en ziggo terugvordert.   Eind februari hebben wij wat meer geld. Ik verwacht dat wij niet in aanmerking komen voor de voedselbank.

Het is allemaal zo lastig
Title: Re: Schulden
Post by: chapter on January 23, 2019, 12:18:37 AM
dat is gaten met gaten vullen. als je nuon hebt gooit die er meteen 40 op. powerpeers niet. ligt erg aan aanbieders. 75 lijkt mij prima te doen zonder roken en autobenzine
Title: Re: Schulden
Post by: jan on January 24, 2019, 08:04:26 PM
Je bent aan het slepen met geld, dit kan nooit goed blijven gaan. Waarom zoek je geen hulp bij de gemeente of win je geen advies in bij stichting schuldhulpmaatje.nl ?
Title: Re: Schulden
Post by: Joost on January 24, 2019, 10:14:56 PM
Het best is om de Gifbeker leeg te drinken en een paar weken op het minimum te leven. Dan kan je orde op zaken stellen en wennen aan dat je met minder met leven. Betaal alle openstaande rekeningen, anders blijft dit je achtervolgen.
Title: Re: Schulden
Post by: Meelezertje on January 25, 2019, 09:54:51 AM
Zo eens met de voorgangers. Wij stonden eens elke maand maximum in het rood. 2800 euro. Dat dreigde mis te gaan op dezelfde manier dan bij jullie. Ik overwoog ook om rekeningen te storneren. Gelukkig is me toen het licht opgegaan: geen extra doorlopend krediet of zo. Maar hebben we maandenlang van een minimum geleefd. Weet je, hartstikke moeilijk- zeker met kinderen- maar het gaat je ook een goed gevoel geven dat je weer de regie krijgt in je eigen leven.
Wat aten we toen, weet ik nog, veel goedkope macaroni met gebakken ui en blik tomatenpuree bijvoorbeeld. Goedkoop brood, veel jam pindakaas ed. Thee ipv koffie of fris.
Title: Re: Schulden
Post by: Samm on January 25, 2019, 03:16:07 PM
Inderdaad,als ik jullie was zou ik naar de gemeente gaan. Ze gaan dan samen met jullie uitzoeken wat de schuldenlast is ed. Ik begrijp heel erg goed,dat je dat liever niet wilt hoor,echt! Ik voelde me ook heel rot toen ik de stap zette,dat kun je lezen in mijn Posts ,maar uiteindelijk ben je blij en heb je echt veel minder stress! ( Het rond komen blijft dan de enige zorg,maar voor de rest krijg je rust en word je geholpen om de schulden voor eens en altijd de rug toe te keren).In je eentje kom je er denk ik niet uit, schuldeisers gaan door en de kosten worden steeds hoger. Als je in de schuldhulpverlening gaat en een minnelijk of wettelijk traject in kunt gaan,dan komt er een oplossing. Niet makkelijk dat weet iedereen op dit forum,maar het is echt de meest veilige manier om ook weer een andere toekomst op te kunnen bouwen. Vergeet niet dat financiële zorgen je een heleboel stress geeft ,en op lange termijn echt zijn sporen na laat. Schroom niet en vraag advies bij de gemeente waar je woont. Succes , groetjes Samm
Title: Re: Schulden
Post by: Hilda on January 26, 2019, 10:58:08 PM
Het geeft heel veel stress en niets lijkt goed te gaan. Hoe reageert de gemeente op hulp vragen ?
Title: Re: Schulden
Post by: equestrian on January 27, 2019, 09:18:20 AM
Hoe een gemeente reageert?
Dat is per gemeente verschillend denk ik, ligt tenslotte ook net aan de medewerker die je treft.
Wij hebben rechtstreeks contact gezocht met het GKB en daar en ontzettend begripvolle medewerkster getroffen.
Voor ons is na vele jaren eindelijk rust in de tent gekomen. Het was een hele grote stap vanwege de schaamte maar nu heb ik spijt dat we dit niet jaren eerder hebben gedaan. Dit had ons veel leed bespaard.
Wij zitten sinds januari 2018 in de WSNP en hebben dus 1/3 van de periode achter de rug en voelen ons rustiger en ontspannender dan de 6 jaar ervoor.
Ja het heeft 6 jaar geduurd voor wij de stap naar het GKB durfden te ondernemen.
6 verschrikkelijke jaren......
Title: Re: Schulden
Post by: Samm on January 27, 2019, 02:21:00 PM
Ik sluit me volledig bij equestrian aan. Beter dat je eerst informeert ,je krijgt dan een uitnodiging voor een gesprek en dan kun je altijd zelf nog beslissen of je ermee accoord gaat of niet
Title: Re: Schulden
Post by: chapter on January 27, 2019, 10:22:39 PM
vraag idd gemeente advies.
deze hebben het ook niet in 1 week geregeld maar kunnen wel opties adviseren.
Heb je wel goed overzicht anders budgetbeheer misschien optie en inkomen bv vergroten
Title: Re: Schulden
Post by: Hilda on January 29, 2019, 04:21:12 PM
Wij hebben een afspraak gemaakt met de gemeente, volgende week vrijdag zijn wij uitgenodigd.
Title: Re: Schulden
Post by: Samm on January 29, 2019, 07:03:15 PM
Wat goed dat je dat hebt gedaan! Echt dapper,dat is de eerste stap,het komt vast goed.
Title: Re: Schulden
Post by: equestrian on January 30, 2019, 09:45:11 PM
Helemaal geweldig dat jullie die stap hebben genomen

Succes en hou ons maar op de hoogte van de voortgang. Je mag trots zijn op jezelf met het nemen van deze stap
Title: Re: Schulden
Post by: Joost on January 30, 2019, 10:23:43 PM
Als jullie de stap niet nemen, wordt het alleen maar erger, totdat je niet meer betalen kan.
Title: Re: Schulden
Post by: Hilda on February 21, 2019, 09:05:34 PM
Even een update, wij zijn begonnen met een cursus budgetbeheer, maandagavond is onze eerste cursusdag. Wie heeft er ervaringen met zo'n cursus, wat kunnen we verwachten?
Title: Re: Schulden
Post by: jan on February 27, 2019, 04:38:04 PM
Je leert heel veel van zo'n cursus. Belangrijkste is dat het roer om moet en dat je leert uit te komen met je budget. Je leert na te denken over je uitgaven.
Title: Re: Schulden
Post by: Hilda on February 27, 2019, 10:19:03 PM
Je leert heel veel van zo'n cursus. Belangrijkste is dat het roer om moet en dat je leert uit te komen met je budget. Je leert na te denken over je uitgaven.

Dit komt overeen met de introductie door de docent van de cursus. Het zet je wel aan het denken.
Title: Re: Schulden
Post by: Joost on March 01, 2019, 09:33:54 AM
Wij hebben ook een cursus via de gemeente gevolgd. Rode draad is dat je inkomsten en uitgaven in kaart moet brengen. Weet waar het geld heen gaat. Als je dit weet kun je een aflossingsplan maken.
Title: Re: Schulden
Post by: Hilda on March 01, 2019, 11:29:57 AM
Wij zijn nu alle uitgaven over het afgelopen jaar in  spreadsheat aan het laden en hieraan uitgaven te kopellen. Wij hebbn de opdracht om alles te groeperen en een soort van label aan de uitgaven te geven.
Title: Re: Schulden
Post by: Marjan12 on March 01, 2019, 03:29:04 PM
Je kan het ook met een schriftje doen, werkt ook heel goed. Als je alles bijhoud, dan denk je per regel waarom heb ik dit gekocht of hadden wij dit wel nodig.

Je boodschappenbonnen beweren en doorlezen helpt ook. En kijk ook naar het voedsel en de dingen die je weggooit.
Title: Re: Schulden
Post by: equestrian on March 01, 2019, 08:36:56 PM
Wij merken nu wel dat wel veel bewuster boodschappen doen en daardoor ook veel minder afval hebben. Bij ons zetten we de grijze container maar 1 keer 3 maand  aan de weg. Plastic wel wat meer maar dat komt ja door alle lege melkflacons. Met z'n 4en drinken wij gezamenlijk soms wel 2 liter melk per dag.
We besparen zo dus ook op de gemeentelijke heffingen 😉
Title: Re: Schulden
Post by: marco on March 02, 2019, 11:01:13 AM
Als je schulden hebt, koop je minder, dus dan ben je milieuvriendelijk. 
Title: Re: Schulden
Post by: Rotterdam01 on May 01, 2019, 01:27:43 PM
Hoe gaat het met jou Hilda ?
€ 375,- pm voor € 19.500,- ? Hoe lang doe je hier over ?
Ik zit hier met € 530 pm voor , slik,,
€ 42.500,- (!) , even de creditcard wegwerken van € 3500 en daarna willen we alles er tegen aan gooien....
Ik wil binnen max.3 jaar, 36 maanden, ONDER de 10.000 zitten ! Het moet ! 😫
Sta er mee op en gaan er mee naar bed, we hebben inmiddels een strak overzicht en alles op een rij gezet... 
Title: Re: Schulden
Post by: Caspertje on May 30, 2019, 12:19:43 PM
Wat ik doe (en het is bijna een sport geworden) is alle uitgaven noteren, maar dan ook alles.
Bij elke betaling wil ik een bonnetje. Ik betaal ook nog steeds met cash. Geen pinbetalingen dan strikt noodzakelijk. Bijv. tankstations, veel hier zijn onbemand, dus pinnen.

Ik heb in excel alle inkomsten en uitgaven staan. Dan een 3e kolom met alle bonnetjes, zijn er soms nog al wat.
Maar dan heb je ook inzage in wat je koopt en hoe je boodschappen doet. Al hoef ik maar 4 dingen te hebben, ik zet het op een lijstje en neem die mee naar de winkel en houd me eraan. Kom ik in verleiding denk ik nee, sparen voor wat ik hebben wil.

In mijn geval mijn hobby op het water weer kunnen uitoefenen.

Maar ongeacht hoe groot of klein een schuld is. Het is mogelijk om eruit te komen.
Maar ik ben alleen dan vind ik persoonlijk is makkelijk. Ben je met een partner dien je er wel beide achter te staan. voor de volle 200%. Mijn ex zag de WSNP niet meer zitten en heeft uit huwelijk de stekker getrokken en is nu uit de WSNP zonder schone lei.

Zij wilde haar levensstijl niet aanpassen. Tijdens de WSNP is zij getrouwd met een 14 jaar jongere man die heeft zij ook nu meegesleurd. Gemeenschap van goederen. Zij dacht namelijk in 2017 schone lei te krijgen. Maar haar sanering en de mijne werden verlengd ivm. onjuistheden, verrekeningen van toeslagen etc.

Zo is mijn WSNP 7 maal verlengd tot maximale van 5 jaar. Zij mocht de WSNP verlaten in 2018. Dus zij heeft nu zwaard van Damocles boven zich hangen tot vermoedelijk het oneindige.

Zo zie je maar het kan ook gruwelijk misgaan. Daarbij, WSNP, wel de RC controleert alles. Ik had een bewindvoerder die vroeg elke 2 maand stand van zaken op bij o.a. de beastingdienst. Kon geen dubbeltje wegsluizen of zij wist et en negatief advies richting rechtbank.

Maar ik heb het gered, wereld ligt weer open voor mij en uieraard ook voor jullie allemaal.

Maar het belangrijkste is wel dat je onderkent dat je een probleem hebt. Dat is allerbelangrijkste. Dan komt de fase om hulp te durven vragen. Hierbij speelt ook dat men wel het ego aan de kant kan en wil zetten.
Het is even diep door stof heengaan. Moest ik ook, maar ben er zoveel sterker uitgekomen.

Maar nogmaals, zet alles op papier, laat bezinken en ga niet als een dolle je zelf al gelijk rijk rekenen dat bv. 5000 euro in 12 maand weg is. Rustig rekenen want bouw een marge in van 7.5% voor tegenvallers.

APK ayuto, tegenvallende eindafrekening energie etc.

Hoop dat dit iets helpt, dit verhaal.
Title: Re: Schulden
Post by: jan on May 30, 2019, 03:12:16 PM
Alles begint idd met het bijhouden van een administratie
Title: Re: Schulden
Post by: Hilda on June 13, 2019, 07:22:15 PM
Onze cursus is afgelopen, veel geleerd, maar wij krijgen onze schulden niet onder controle. Wij krijgen nu hulp voor het minnelijke traject. Gelukkig hebben wij nu alles inzichtelijk en wij hopen dat dit lukt. Alle schuldeisers zijn aangeschreven en nog niemand heeft gereageerd.
Title: Re: Schulden
Post by: jan on June 14, 2019, 03:52:10 PM
Je moet het wel even tijd geven.
Title: Re: Schulden
Post by: Bram on June 14, 2019, 04:09:49 PM
Wat is beter, het minnelijke traject of de WSNP?
Title: Re: Schulden
Post by: Hilda on June 14, 2019, 05:57:05 PM
Om eerlijk te zijn, geen van beiden.
Title: Re: Schulden
Post by: Marjan12 on June 16, 2019, 08:45:50 PM
Bij de WNSP ben je tijdelijk je vrijheid kwijt en het minnelijke traject gaat altijd aan de WNSP vooraf. Ik denk dat het minnelijke traject beter is. Beter is voorkomen, maar soms heb je geen keuze.
Title: Re: Schulden
Post by: Robke71 on June 17, 2019, 09:08:34 PM
Wat ik doe (en het is bijna een sport geworden) is alle uitgaven noteren, maar dan ook alles.
Bij elke betaling wil ik een bonnetje. Ik betaal ook nog steeds met cash. Geen pinbetalingen dan strikt noodzakelijk. Bijv. tankstations, veel hier zijn onbemand, dus pinnen.

Ik heb in excel alle inkomsten en uitgaven staan. Dan een 3e kolom met alle bonnetjes, zijn er soms nog al wat.
Maar dan heb je ook inzage in wat je koopt en hoe je boodschappen doet. Al hoef ik maar 4 dingen te hebben, ik zet het op een lijstje en neem die mee naar de winkel en houd me eraan. Kom ik in verleiding denk ik nee, sparen voor wat ik hebben wil.

In mijn geval mijn hobby op het water weer kunnen uitoefenen.

Maar ongeacht hoe groot of klein een schuld is. Het is mogelijk om eruit te komen.
Maar ik ben alleen dan vind ik persoonlijk is makkelijk. Ben je met een partner dien je er wel beide achter te staan. voor de volle 200%. Mijn ex zag de WSNP niet meer zitten en heeft uit huwelijk de stekker getrokken en is nu uit de WSNP zonder schone lei.

Zij wilde haar levensstijl niet aanpassen. Tijdens de WSNP is zij getrouwd met een 14 jaar jongere man die heeft zij ook nu meegesleurd. Gemeenschap van goederen. Zij dacht namelijk in 2017 schone lei te krijgen. Maar haar sanering en de mijne werden verlengd ivm. onjuistheden, verrekeningen van toeslagen etc.

Zo is mijn WSNP 7 maal verlengd tot maximale van 5 jaar. Zij mocht de WSNP verlaten in 2018. Dus zij heeft nu zwaard van Damocles boven zich hangen tot vermoedelijk het oneindige.

Zo zie je maar het kan ook gruwelijk misgaan. Daarbij, WSNP, wel de RC controleert alles. Ik had een bewindvoerder die vroeg elke 2 maand stand van zaken op bij o.a. de beastingdienst. Kon geen dubbeltje wegsluizen of zij wist et en negatief advies richting rechtbank.

Maar ik heb het gered, wereld ligt weer open voor mij en uieraard ook voor jullie allemaal.

Maar het belangrijkste is wel dat je onderkent dat je een probleem hebt. Dat is allerbelangrijkste. Dan komt de fase om hulp te durven vragen. Hierbij speelt ook dat men wel het ego aan de kant kan en wil zetten.
Het is even diep door stof heengaan. Moest ik ook, maar ben er zoveel sterker uitgekomen.

Maar nogmaals, zet alles op papier, laat bezinken en ga niet als een dolle je zelf al gelijk rijk rekenen dat bv. 5000 euro in 12 maand weg is. Rustig rekenen want bouw een marge in van 7.5% voor tegenvallers.

APK ayuto, tegenvallende eindafrekening energie etc.

Hoop dat dit iets helpt, dit verhaal.

Precies dat. Chapeau.
(Ik deed hetzelfde en nog steeds....)