bankafschriften - privacy?

Started by Blaadje73, Apr 08, 2023, 10:16 AM

Previous topic - Next topic

Blaadje73

Ik krijg een vraag om een betalingsregeling (die ik al jaren heb) te laten accorderen, middels 3 maanden bankafschriften overhandigen aan het incassobureau.
Kan dit in kader van privacy? Ik begrijp dat ze zeker willen zijn dat ik het bedrag nog kan betalen, maar als dat niet zo zou zijn zou ik wel aan de bel trekken. Mag je bijvoorbeeld ook alleen de bedragen laten zien (en niet waaraan je je geld hebt uitgegeven)?

peter

In Nederland is de privacy van burgers beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Volgens de AVG heb je recht op bescherming van je persoonlijke gegevens en mag er alleen informatie verzameld en verwerkt worden als dit noodzakelijk is voor een specifiek doel.

In dit geval zou het incassobureau de bankafschriften nodig kunnen hebben om te bepalen of je in staat bent om de betalingsregeling te volgen. Als het incassobureau niet in staat is om dit te bepalen zonder de specifieke details van de uitgaven op de bankafschriften, dan zou het incassobureau deze informatie waarschijnlijk moeten verzamelen om aan hun verplichtingen te voldoen.

Echter, het incassobureau moet wel zorgvuldig omgaan met je persoonlijke gegevens en alleen die informatie verzamelen die nodig is om aan hun verplichtingen te voldoen. Het is aan jou om te beslissen of je akkoord gaat met het verstrekken van deze informatie en of je eventueel enkel de bedragen wilt laten zien zonder de specifieke details van de uitgaven.

Als je twijfelt over de verzoeken van het incassobureau, kun je overwegen om juridische bijstand in te schakelen of contact op te nemen met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer informatie

1. Website van de Autoriteit Persoonsgegevens: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl
2. Europese verordening gegevensbescherming (AVG): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:32016R0679Peter
Administrator Forum