Nuon: 'Huishoudens verspillen 30% energie'
Uit onderzoek van Nuon blijkt dat Nederlandse huishoudens jaarlijks ongemerkt zo’n 14% aan elektriciteit en 43% aan gas verspillen. Omgerekend verspillen we gemiddeld 585 euro per huishouden. De gemiddelde energierekening kan met 30% omlaag. Van de verspilde energie kunnen 300 miljoen spaarlampen een jaar permanent branden. Hiermee kan een oppervlakte zo groot als de Sahara worden verlicht. Nuon verwacht dat Nederlanders, mede door de stijging van de energieprijzen, meer behoefte zullen hebben aan slim omgaan met energie en verspilling willen tegengaan.
Voedselverspilling
Voedselverspilling is in de beleidscontext méér dan hetgeen we weggooien, namelijk óók wat we er vervolgens mee doen èn de oorzaken waarom voedsel kwaliteit heeft verloren en daardoor, later, in rest-/afvalstromen terecht komt.
In de statistieken wordt verspilling uitgelegd als vermijdbare verliezen of eetbaar voedsel dat we weggooien.
Hoeveel voedsel verspilt de consument?
De Nederlandse consument gooit voor minstens € 2,4 miljard aan eetbaar voedsel per jaar weg.
Dat is ongeveer €400 per huishouden.
Gemiddeld verpilt één persoon ruim 50 kg (43-60 kg) voedsel per jaar. Per huishouden is dat ongeveer 120 kg per jaar.
We kopen zo’n 20% van ons eten voor de afvalbak, ruim de helft ervan is verspilling (en dus vermijdbaar).
Verspilling van Geld
Wij verspillen ook op andere manier ons geld, door het doen van verkeerde aankopen. Een voorbeeld is dat wij bij het tanken, zaken kopen die we niet nodig hebben zoals snoepgoed. Daarnaast laten wij ons vaak verleiden tot het aankoop van aanbiedingen die wij helemaal niet nodig hebben. Voorbeeld we gaan naar een winkel voor een tijdschrift en we komen met andere zaken terug.
Om uit te komen met je budget, moet je verspillingen zien te voorkomen. Iedereen doet boodschappen. Probeer eens te kijken wat je per week aan voedsel weggooit.
Als je dit weet, waarom koop je dan niet wat minder in. Dit bespaart veel geld.