+-

Author Topic: Weer op het goede spoor komen  (Read 2616 times)

Offline Creatipsa

 • Lid
 • *
 • Posts: 1
Weer op het goede spoor komen
« on: February 03, 2020, 08:04:05 PM »
Zo’n drietal jaar geleden bezocht ik dit forum “Schuldenvrij” ook al vrij regelmatig. Ik heb in die tijd al gemerkt dat ik terecht kwam in een periode van (grote) financiële zorgen, die ook structureel van aard waren. In die tijd was ik bijna iedere maand bezig met ‘aanmodderen’. De dingen die ik in de periode 2016 – 2018 dan ook erg veel deed waren:
 • gedurende deze hele periode raakte een financiële buffer (die er aanvankelijk wel nog bestond) volledig op. Er was géén sprake meer van een buffer;
 • Er ontstond voor me een gewoonte om bij de facturen die er door mij voldaan moesten worden telkens te wachten tot de ‘tweede betalingsherinnering’, alvorens er door mij eens een betaling verricht werd. Voor sommige uitgaven werd gewoon gewacht tot er betalingsregeling mogelijk was met een incassobureau;
 • geld uitgeven aan nieuwe kleding en of aan luxe goederen, luxe cadeaus deed ik maar zéér minimaal;
 • bij het betalen van facturen en ook bij onvoorziene uitgaven maakte ik zo nu en dan gebruik van kennissen of vrienden die aan mij wel tijdelijk een bedrag wilden/konden voorschieten;
 • wanneer er (even) geen hulp van kennissen of vrienden gevraagd kon worden, dan werd er ook wel eens van flitskredieten van een bepaalde, te verachten, partij gebruik gemaakt. Ik raad mensen altijd af of gebruik te maken van flitskredieten.

In een samenvatting van de financiële zorgen/problemen van dat moment, zou ik ook zeker vermelden dat ik soms bezig was om het ene gat in de begroting op te vullen met het andere. Daarnaast stopte ik de problemen telkens weg. Zo nu en dan duwde ik enveloppen van bijvoorbeeld de telecomproviders, de verzekeraar, de bank steeds diep weg in de kast. Hiermee kwam ik de problemen maar niet daadwerkelijk onder ogen en bleven de zaken op dezelfde manier verder verlopen. (Er was daar sprake van een vicieuze cirkel.)
Tegenover collega’s, familie en vrienden bagatelliseerde ik steevast deze problemen. Het ging dan bijvoorbeeld zo van “ach, het betalen van deze 35 euro komt voor mij nu eventjes niet goed uit, maar aanstaande woensdag betaal ik dit zeker aan je terug.” of wat ik ook wel eens gebruikt heb als een soort smoesje “ik kan je pas later terugbetalen want ik heb helaas een acceptgiro (verkeersboete) gekregen van het CJIB van 230 euro, vervelend…..” Ik denk dat ik deze tekst al wat zaken opgeschreven heb die ook voor andere (oud-)schuldenaars wel herkenbaar zullen zijn.
 
Ik had in deze tijd overigens een parttime-baan (in horeca). Ik werkte hier nooit niet meer dan 33 uur per week. Er waren daarbij ook veel weken waarin het rustig was binnen dit bedrijf. Dan haalde ik met veel moeite 26 uur per week.  Daarbij hoorde een bruto salaris van 11,02 euro als ik mij dit goed herinner. (Ik ontving ook een reiskostenvergoeding, maar deze was echt totaal onvoldoende.) Deze arbeidsvoorwaarden waren dus zeker niet riant. Ik heb veel en serieus gesolliciteerd naar iets anders, maar dit was een moeilijke opgave.
 
 
Zo rond de zomer van 2017 was ik mijzelf wel bewust van schulden, uiteraard. Maar ik stopte mijn problemen steeds maar weg. Niet alleen letterlijk door enveloppen die ik met de post ontving vaak in een kast weg te leggen, maar ook in overdrachtelijke zin stopte ik mijn problemen steeds verder weg.
In augustus 2019 heb ik voor de eerste maal eens echt volledig en open inzichtelijk gemaakt wat dat de stand was van al mijn schulden. Inmiddels werkte ik niet meer in de horeca. Ik heb de parttime-baan daar kunnen inwisselen voor een mooie functie. Dit betreft een functie die mij ook meer oplevert. De primaire arbeidsvoorwaarden zijn nu nog steeds niet ‘fantastisch of waanzinnig’, maar de verbetering ten opzichte van eerst is echt heel goed. Augustus 2019 bedroeg de hoogte van alle schulden voor mij € 28.813,08. Dat is inclusief de lening bij DUO. In augustus ’19 ben ik meteen begonnen met het aflossen van bedragen. Ik heb redelijk wat gebeld met crediteuren om te vragen naar mogelijkheden voor betalingsregelingen. Ik heb in september - december ook redelijk wat achterstanden kunnen inlossen. Ik was er zelfs ook op een vrij obsessieve manier mee bezig gegaan. Inmiddels is het nu februari 2020 en, mede door de dure maand december ’19, merk ik dat ik een beetje van het pad afgedwaald raak. De terugbetalingen volgens de betalingsafspraken dreigen ook een beetje te stokken. Ik heb daardoor nu echt even behoefte aan een goede tip, aan een heldere gedachte misschien. Of gewoon iemand die mij streng doch vriendelijk aanspreekt om te zorgen dat ik door kan gaan met het aflossen van bedragen. Ik heb er echt even zo’n behoefte aan…
 
Voor mijzelf heb ik een aantal doelen die ik absoluut wel wil bereiken. In de maand juli ’20 wil ik dat de openstaande bedragen aan de Belastingdienst (vanuit deze tabel) gedaald zijn tot € 443,00. In deze maand moet het bedrag voor crediteur I gedaald zijn tot onder € 3.032,80. En het bedrag van de studieschuld moet gedaald zijn tot € 13.458,00.

Een aantal mooie lichtpuntjes zijn er op dit moment al wel! Ik hoef nu op 200 euro na niets meer terug te betalen aan vrienden en familie van me. Daarnaast ben ik ook compleet gestopt met het gebruiken van de flitskredieten, echt compleet.
Ik zal zo nu en dan vaker berichten plaatsen.
 


« Last Edit: February 03, 2020, 08:11:14 PM by Creatipsa »

Offline Marjan12

 • Top Poster
 • ******
 • Posts: 463
Re: Weer op het goede spoor komen
« Reply #1 on: February 04, 2020, 06:38:49 AM »
Dit is herkenbaar, voor iedereen, maar je bent goed bezig om het probleem aan te pakken!

Schulden Forum

Re: Weer op het goede spoor komen
« Reply #1 on: February 04, 2020, 06:38:49 AM »

Offline Katniss

 • Top Poster
 • ******
 • Posts: 263
 • Je leven vereenvoudigen, is het moeilijkste wat er
Re: Weer op het goede spoor komen
« Reply #2 on: February 04, 2020, 08:17:17 AM »
Een mooi duidelijk overzicht.

Zorg dat je jouw afspraken nakomt en als dat niet lukt, dat je dan meteen contact opneemt met de schuldeisers. Zorg verder voor een volgorde. Je kunt dat 2 keuzes maken. Eerst de kleinere bedragen, dan wordt het aantal schuldeisers steeds minder. Of je kiest ervoor om eerst de schulden met de hoogste rente te betalen.

Mocht je naast de afspraken die je hebt gemaakt een beetje ruimte hebben voor extra aflossingen zou ik eerst kiezen om je vriend te betalen. Dan heb je dat afgerond. Vervolgens Crediteur F, daarna A. Dan heb je al 3 schulden kunnen wegstrepen. Dat geeft hopelijk een goed gevoel. Daarna alle schulden onder de 1000,- en vervolgens gaan kijken naar de schulden met de hoogste rente.

Je hebt goede stappen gezet! Je hebt alles op een rijtje, bent je bewust van je probleem en pakt het aan. Ga zo door reken voor jezelf uit wanneer je schuldvrij bent. Elke maand is dan weer een stapje dichterbij naar een schuldvrij leven.
Problemen in het leven zijn gewoon uitdagingen voor het persoonlijk groeiproces.

Offline jan

 • Global Moderator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 1436
  • Schulden-vrij
Re: Weer op het goede spoor komen
« Reply #3 on: February 04, 2020, 07:28:49 PM »
Je hebt het goed gedaan om het inzichtelijk te maken. En ja, wij hebben ook deze fouten gemaakt en het steeds ontkent.
Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator

Offline marco

 • Global Moderator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 974
Re: Weer op het goede spoor komen
« Reply #4 on: February 05, 2020, 08:04:08 PM »
Wij wachten (vroeger) ook altijd op de 2e herindeling, zo konden wij altijd de vervelende klappen, die wij niet hadden verwacht. Wij levenden van roodstand naar roodstand, elke keer maximaal in het rood. Geen spaargeld, toe, alleen maar schulden door verkeerde beslissingen en het niet erkennen van het probleem. Dus welkom bij de club :)
Marco en Bianca

Schulden Forum

Re: Weer op het goede spoor komen
« Reply #4 on: February 05, 2020, 08:04:08 PM »

Offline abnormaal

 • Moderator
 • Administrator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 429
 • Moderator
  • Aanpak van je persoonlijke schuldenprobleem
Re: Weer op het goede spoor komen
« Reply #5 on: February 06, 2020, 11:57:38 PM »
Onze collega schuldige (M/V) heeft de juiste stappen gezet om eruit te komen. En wat herkenbaar is, het is een lange weg om eruit te komen. En je komt er sterker uit, want je leert hier veel van. Uiteraard wil je niet in de schulden komen om dit leer proces mee te maken.

 

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

+-Stats ezBlock

Members
Total Members: 3210
Latest: Willywortel
New This Month: 13
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 45457
Total Topics: 5686
Most Online Today: 128
Most Online Ever: 16013
(August 21, 2019, 02:38:13 PM)
Users Online
Members: 0
Guests: 128
Total: 128

Laatste berichten

Postblokkade by abnormaal
Yesterday at 09:51:56 PM

Registratie by abnormaal
Yesterday at 09:42:53 PM

Nu echt klaar mee ! by jan
Yesterday at 09:19:09 PM

Bureau Krediet Registratie (BKR) by abnormaal
February 24, 2020, 07:58:22 PM

Negatieve BKR registratie verwijderen by abnormaal
February 24, 2020, 07:56:26 PM

Stichting Schulden Vrij Leven (SSVL) en Vespa Sociaal Financieel Advies. by abnormaal
February 24, 2020, 07:45:23 PM

Hotforum opgeheven by abnormaal
February 24, 2020, 07:24:23 PM

Aanpak van je persoonlijke schuldenprobleem by marco
February 23, 2020, 08:19:59 PM

Nibud budget sjabloon by abnormaal
February 23, 2020, 03:18:34 PM

Creëren van Financieel Overzicht by abnormaal
February 23, 2020, 03:16:20 PM

Niet op tijd betaald by abnormaal
February 23, 2020, 03:04:19 PM

Rood staan op de bankrekening by abnormaal
February 23, 2020, 02:55:05 PM

Loanshark’s in Nederland (Ferratum, Saldodipje, Loanrider) by abnormaal
February 23, 2020, 01:17:07 PM

Nooit meer rood staan op je bankrekening by abnormaal
February 23, 2020, 01:03:21 PM

Hypotheken in Nederland by abnormaal
February 23, 2020, 12:49:56 PM

Het Minnelijk traject by abnormaal
February 23, 2020, 12:29:43 PM

Wet schuldsanering natuurlijke personen of WSNP by abnormaal
February 23, 2020, 12:25:09 PM

leefgeld schulden stand by flits
February 23, 2020, 10:15:20 AM

Coderingvrij BKR en belangenafweging by Rick
February 21, 2020, 04:21:30 PM

Hoe Wehkamp met woekerrente geld verdient by Marjan12
February 21, 2020, 11:38:58 AM

Powered by EzPortal