Beslagvrije voet en huurtoeslag: even een vraag

Started by Geengeld, Nov 16, 2019, 05:05 PM

Previous topic - Next topic

Geengeld

Goedemiddag mensen,

Belastingdienst heeft mijn beslagvrije voet berekend. Op basis van de aangeleverde informatie, waar zij om vroegen. Nu is mijn voet berekend op 1006 euro per maand. De inkomsten boven die 1006 worden dus ingehouden i.v.m. schuldaflossing.

Ik heb opgegeven dat ik huurtoeslag ontvang.

Nu is mijn vraag, even voor de duidelijkheid: wat zal de Belastingdienst precies doen?

A) Alle inkomsten uit loondienst aftoppen tot 1006 euro en de rest invorderen?
B) Alle inkomsten uit loondienst aftoppen tot 726 euro en de rest invorderen? (dit is 726 + 280 huurtoeslag = 1006 euro)

hrust

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/rechten_en_plichten_bij_de_belastingdienst/beslag-door-belastingdienst/geen-beslag-leggen-uitleg-beslagvrije-voet#1

Wat is de beslagvrije voet?
De beslagvrije voet is het minimumbedrag waarop u recht hebt om in uw levensonderhoud te voorzien. Wij moeten rekening houden met de beslagvrije voet als wij:

beslagleggen op uw loon of uitkering
uw schuld verrekenen met uw voorlopige teruggaaf, uw zorg- of huurtoeslag of met  uw kindgebonden budget van het lopende jaar geld afschrijven van uw rekening (Dit is een overheidsvordering)

Ik verwacht A

jan

Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator

Geengeld

Ik dacht, ik vraag het eerst even aan de beslagvrije voet specialisten op dit forum, aangezien jullie dagelijks over zulk soort onderwerpen communiceren :D

Maar ik begrijp dat ik het inderdaad beter met een telefoon kan proberen om 100% zekerheid te krijgen en daarna post ik het antwoord hier om daarmee in de toekomst, de rest van de wereld verder te helpen.

jan

Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator

Geengeld


Geengeld

#6
Ik werd doorverbonden naar de specialistische afdeling, want die hebben kennelijk wat langer gestudeerd of zo en het antwoord wat ik kreeg is scenario A.

De beslagvrije voet, zoals vermeld in de kennisgeving loonvordering, is het bedrag dat ik maximaal nog van mijn werkgever ga ontvangen maandelijks (1006 euro).

De huurtoeslag wordt berekend volgens een 'jaarrecht' (dus in gewone mensentaal: huurtoeslag wordt berekend aan de hand van waar ik jaarlijks recht op heb) en die blijf ik gewoon ontvangen buiten die 1006 euro.

Ik hoop dat ik met dit antwoord, de rest van de wereld geholpen heb! (knipoog)

hrust


Geengeld

Ja, dat kan ik. Maar de rest van mijn leven zal "zwaar" verlopen, in de zin van: nooit meer ruim zitten, want ik heb 9500 euro bij de Belastingdienst openstaan en ik verwacht maandelijks 50 tot 80 euro te kunnen aflossen middels deze loonvordering. Dus ik ben hier wel even mierzoet mee. Dus als je nog (broodnodige) tips hebt, ze zijn altijd welkom.

Joost

Schulden zijn altijd moeilijk, mijn tip is, besparen en zorgen dat je meer inkomen krijgt. Wij hadden op te grote voet geleefd en er ging steeds meer uit dan dat er binnen kwam. Dit hebben wij weten om te draaien.

Geengeld

Top. Bedankt voor je tips. Dat probleem wat jij beschrijft, had ik tot 2 jaar geleden ook. Schuldhulpmaatje heeft mij destijds geholpen een begroting op te stellen en die te vergelijken met de daadwerkelijk gemaakte uitgaven. Dat heeft mij ook veel inzichten opgeleverd. Ik ben mijn uitgaven op een andere manier gaan beoordelen.

Ik heb 9 รก 10 euro per uur baantjes, dus meer inkomen zal bij mij moeten voortkomen uit een dienst die ik ga leveren, als bijverdienste. Die plannen liggen in een vergevorderd stadium. Qua besparen zal ik opnieuw moeten werken aan het opstellen van maandelijkse begrotingen (inkomsten vs. uitgaven overzichten op een rij krijgen).

jan

Schuldhulpmaatje is voor velen een uitkomst. Als je in deze situatie zit, kun je dit ervaren als heel lastig. Echter je wordt heel creatief in het zoeken naar oplossingen.
Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator

Joost

In 2 jaar moet je deze schuld kunnen hebben afgelost. En je kan hier na toe leven, want hierna kun je weer normaal geen leven. En je hebt een belangrijk geleerd met geld.

mikemike

in 2 jaar gaatdit echt lukken als je nog geen 100 euro per maand aflost

Joost

met 100 euro kan dit niet, dus moet je extra inkomen zie te verkrijgen.