Gerechtsdeurwaarders waarschuwen voor mails van oplichters

Started by marco, May 19, 2019, 06:16 PM

Previous topic - Next topic

marco

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) waarschuwt burgers voor nepberichten (via e-mail, sms en WhatsApp) van oplichters die zich voordoen als gerechtsdeurwaarder. De oplichters versturen nagemaakte aanmaningen en dagvaardingen. Daarmee proberen ze mensen niet bestaande schulden te laten betalen. "Check de mail, check de rekening en check de gerechtsdeurwaarder", aldus bestuurslid Paul Otter van de KBvG.

Check of de afzender echt gerechtsdeurwaarder is

Via het nepbericht worden mensen onder grote druk gezet om een bedrag over te maken naar de rekening van de oplichter. Onder meer wordt gedreigd met een dagvaarding, beslaglegging op bankrekeningen of het blokkeren van het mailadres. Het bericht is met knippen en plakken in elkaar gezet. De afzender lijkt een deurwaarderskantoor te zijn, maar is dat niet.

Otter, KBvG: "Ontvangers van de nepberichten kunnen op www.registergerechtsdeurwaarders.nl checken of de afzender écht een gerechtsdeurwaarder is."

Checklist op website KBvG

"We vinden het belangrijk om burgers, opdrachtgevers maar ook onze leden gerechtsdeurwaarders te helpen om deze malafide praktijken via e-mail, sms of via WhatsApp te herkennen. Daarom hebben we een 'Dossier e-mail & sms-oplichting' op onze website gezet."

Aan de hand van de checklist en voorbeelden kan de ontvanger bepalen of een bericht echt of vals is. De drie belangrijkste tips:

-Betaal alleen rekeningen van leveranciers die u herkent en die kloppen.

-Check de email met de emailwijzer.

-Check of het een echte gerechtsdeurwaarder is.


"Blijkt het bericht van een oplichter te zijn, dan geven we tips hoe je bijvoorbeeld aangifte kunt doen bij de politie", aldus Otter.

Omroep MAX: Meldpunt

Op vrijdagavond 17 mei besteedt omroep MAX in het programma Meldpunt aandacht aan de oplichtingspraktijken. Dit programma is om 19.10 uur te zien op NPO2.

Over de KBvG

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) is een publiekrechtelijke beroepsorganisatie (pbo). Alle in Nederland gevestigde (toegevoegd) gerechtsdeurwaarders (in totaal ongeveer 750) zijn lid van de KBvG. De taak van de beroepsorganisatie is de bevordering van de vakbekwaamheid en een goede beroepsuitoefening van de leden.

Dit is een origineel bericht van KBvG
Marco en Bianca

Botanu


ollie bollie

Daar krijg je geen email van, maar wel brieven of exploten.
Carpe diem!

equestrian

Quote from: ollie bollie on May 20, 2019, 12:03 AM
Daar krijg je geen email van, maar wel brieven of exploten.

Niet met je eens. Wij kregen wel mail van de deurwaarder

Stil-verdriet

Wij krijgen ook (nep) mail van een bekende deurwaarder en het lijkt net echt. Wij waren in paniek, want het ging om een behoorlijk bedrag en een email aan het kantoor werd beantwoord dat wij een valse mail hadden ontvangen. Soms correspondeer je met de deurwaarder over een zaak en deze mail leek er precies op.

Caspertje

Stuurt een deurwaarder een mail, wel antwoord is simpel, de email is NIET rechtsgeldig.

Is een e-mail rechtsgeldig als de wet 'schriftelijk' zegt?

Er zijn een aantal overeenkomsten waarvan de wet stelt dat ze schriftelijk moeten gebeuren. Dat geldt ook voor een aantal verklaringen die u wellicht wilt doen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:

    De ingebrekestelling die soms verzonden moet worden bij wanprestatie;
    De mededeling dat tot ontbinding van een overeenkomst wordt overgegaan;
    De stuiting van een verjaring;
    Het aangaan van speciale overeenkomsten, zoals de overeenkomst tot koop van een woonhuis.
Assumption is the mother of all fuck ups.

ollie bollie

Quote from: equestrian on May 20, 2019, 07:46 PM
Quote from: ollie bollie on May 20, 2019, 12:03 AM
Daar krijg je geen email van, maar wel brieven of exploten.

Niet met je eens. Wij kregen wel mail van de deurwaarder

Een mail is niet rechtsgeldig. Dan is die gerechtsdeurwaarder niet erg slim bezig.
Carpe diem!

marco

Bewijs maar eens dat je een email hebt ontvangen. Deze kunnen terecht komen in een SPAM box of je kunt een andere provider nemen, waardoor je email vervalt.
Marco en Bianca

equestrian

Quote from: marco on Jun 01, 2019, 06:23 PM
Bewijs maar eens dat je een email hebt ontvangen. Deze kunnen terecht komen in een SPAM box of je kunt een andere provider nemen, waardoor je email vervalt.

Niet geheel waar. Er zijn diverse programma's waar je mail mee kan versturen en waarbij de afzender automatisch een bericht ontvangt als je de mail hebt gelezen. En nee ik bedoel niet outlook of dat soort standaard programmatuur. De mail kan idd in een spam box terecht komen of je neemt ander adres. Ja, dan heb je de mail niet gelezen. Maar met deze programma's kan je niet meer zeggen "ik het het niet gelezen/ontvangen". Zodra je de mail opent wordt dat gelogd en staat vast dat de mail gelezen is.

jan

Wie eist, moet bewijzen. Als iemand de email opent dan wordt een lesbevestiging verstuurt. Als dit gebeurt dan is dit dus bewijs. In mijn outlook kan ik lesbevestiging uitzetten. Ik vind dit lastig.
Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator

marco

Ik vind het moeilijk te bewijzen als een huis tuin en keuken email hebt. Misschien hebben ze een tikvout :) gemaakt en degene die deze heeft ontvangen heeft deze gelezen en verwijderd.
Marco en Bianca

Sally

Wat is nu een echte mail van een deurwaarder, ik zou het nu niet meer weten. Ze maken alles zo goed na. Als ik het zo door lees, als ik mijn email niet lees of ik kan geen email ontvangen?

Het beste is altijd nog brief, liefst aangetekend.

Marjan12

Ik vraag mij af in hoeverre een email bewijs is. Als een email onbetrouwbaar lijkt, wordt geadviseerd deze gelijk te verwijderen. Als je in het nieuws leest dat er veel vals email wordt verzonden. Volgens mij werkt een aangetekende brief beter.