+-

Author Topic: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten  (Read 3057 times)

Offline abnormaal

 • Moderator
 • Administrator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 339
 • Moderator
Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« on: July 27, 2018, 12:16:27 PM »
Bij een flitskrediet verstrekker kun je voor de korte termijn geld lenen. De maximale looptijd van zo'n lening is dan 90 dagen en het maximale bedrag is 1500 euro. Maximale onkosten vergoeding is 14%. Deze 14% is de maximale vergoeding die mag worden gevraagd.


In onderstaand betoog geeft ik mijn mening en visie op grond van de gerechtelijke uitspraken en de Nederlands Wetgeving.

De maximale kredietvergoeding geldt ook voor flitskredieten. Dit zijn kredieten met een looptijd korter dan 3 maanden. De maximale jaarlijkse kredietvergoeding is 12% plus de wettelijke rente. De wettelijke rente in 2018 is 2%. De maximale kredietvergoeding is daarmee 14% per jaar.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bescherming-van-consumenten/vraag-en-antwoord/wat-is-kredietvergoeding-en-wat-is-het-maximale-kredietvergoedingspercentage

Financieel toezicht

Consumentenkredieten vallen onder financieel toezicht. Dat geldt voor kredieten met een lange looptijd en kredieten met een korte looptijd. Dus ook voor flitskredieten. Dat zijn kortlopende leningen die u bijvoorbeeld via internet of sms kunt afsluiten. Het maximale rentepercentage bij flitskredieten mag niet hoger zijn dan de maximale kredietvergoeding.

Activiteiten van Fitskrediet aanbieders en de AFM

Het rendement op een flitskrediet is zeer hoog. Het rendement op de investering bedraagt ruim 400%, dus zeer winstgevend. De De Autoriteit Financiële Markten (AFM) (https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/onderwerpen/flitskrediet) is het instituut van de overheid die dit bewaakt en hier tegen optreed. De AFM heeft verschillende keren actie ondernomen tegen de flitskrediet aanbieders, omdat ze niet werkten conform de Nederlandse wetgeving.

https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/onderwerpen/flitskrediet
https://www.afm.nl/~/profmedia/files/doelgroepen/kredietaanbieders/overig/qa-flitskrediet-onbetekenende-kosten.ashx
https://www.emerce.nl/nieuws/afm-online-aanbieders-flitskrediet-aanpakken
https://fd.nl/ondernemen/1183381/afm-niet-in-de-fout-met-megaboete-voor-aanbieder-flitskrediet
https://www.dirkzwager.nl/kennis/artikelen/flitskrediet/
https://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2017/01/afm-gaf-aanbieder-flitskrediet-terecht-megaboete-10189857
https://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2018/04/afm-bepleit-europese-aanpak-flitskrediet-en-cryptocoins-101110332
https://www.groene.nl/artikel/lenen-lenen-inderdaad
https://www.fintool.nl/trefwoord/16791/flitskrediet.htm

Volgens de Nederlandse wetgeving mag dit niet. Ze mogen enkel maar een kredietvergoeding vragen van 14%. De flitskrediet aanbieders vragen boven de 14% rente een garantstelling. Door deze garantstelling worden de kosten voor krediet 400%, volgens de AFM een woekertarief.

De Flitskredietaanbieders opereren nu vanuit het buitenland, hierdoor hoeven zij niet te voldoen aan de Nederlandse wet en staat de handhaver, (de AFM) buiten spel.

Veel mensen die een flitskrediet zijn aangegaan, zijn mensen in financiële nood en dichten het ene financiële gat met het andere. Ze slepen met geld. Het aflossen van de flitskredietlening geschied door een flitskredietlening. En dit loopt vanzelf fout.

Zorgplicht

De flitskrediet aanbieders nemen hun verantwoording niet inzake de zorgplicht. Er wordt niet gecontroleerd of iemand kredietwaardig is. Een loopstrook en het overmaken van 0,01 cent is voldoende om €1500 te lenen. Kredietverstrekkers moeten elke lening aanmelden bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat is een wettelijke plicht, alleen met een Flitskrediet gebeurt dit niet. Dit is zeer zorgelijk omdat aan een groep mensen krediet wordt verstrekt, die al in de financiële problemen zitten. Deze mensen komen uiteindelijk in de schuldsanering terecht, waardoor de kosten van de flitskredieten door de maatschappij (wij dus) moeten worden betaald.

Consumentenbonden en Media

In de media is veel aandacht voor de handelswijze van de flitskrediet verstrekkers, met name hoe de zorgplicht wordt verzaakt en mensen in de problemen komen die hun lening niet kunnen terug betalen.
Als de flitskrediet aanbieders zich houden gehouden aan de zorgplicht was het probleem niet zo groot.

https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?f=73&t=183517
https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/de-slinkse-manieren-van-het-peperdure-flitskrediet
https://www.vpro.nl/argos/media/afleveringen/2017/flitskredieten-in-engeland.html
https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/02/flitskrediet-doe-het-niet

Verbod op kosten hoger als 14%

De rechter heeft een verbod uitgeven om een hogerkrediet vergoeding te vragen dan 14% De garantstelling valt onder de kredietvergoeding. Een garantstelling mag nog steeds, mits de totale kosten van een lening onder de 14% blijven.

De rechter heeft op 13 juli een uitspraak gedaan inzake het niet willen betalen van de kosten garantstelling. Volgens de rechter vallen de kosten voor de garantie onder de kredietvergoeding. Als een flitskrediet aanbieder, zich niet houdt aan de maximale kredietvergoeding is de overeenkomst nietig. (https://www.schulden-vrij.info/index.php/topic,51036.0.html)

Volgens de media wordt er een bom gelegd onder de praktijken van flitskrediet aanbieders.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/volkskrant-ochtend-nieuw-vonnis-legt-bom-onder-praktijken-flitskrediet-hoe-voelt-het-om-de-kip-te-slachten-die-straks-op-je-bord-ligt-~b23c0bd1/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/uitspraak-van-de-rechtbank-over-flitskrediet-betekent-einde-voor-verdienmodel~babe44c1/
https://www.homefinance.nl/nieuws-blog/blogberichten/100034/einde-van-het-flitskrediet/
https://www.rtlnieuws.nl/economie/rechter-geen-torenhoge-garantstelling-meer-bij-flitskrediet
https://www.nu.nl/economie/5378324/rechtbank-verbiedt-hoge-prijs-flitskrediet.html

De uitspraak van de rechter kan het einde betekenen van de praktijken Flitskredietverstrekkers in Nederland. De reden dat Flitskredieten bestaan is omdat deze enorm winstgevend zijn. De winstgevendheid zorgt ervoor dat flitskrediet verstrekkers niet willen opgeven.

Incassobureau's ingeschakeld door de Flitskredietaanbieders

Incassobureau's die worden ingeschakeld om het niet terug betaalde krediet moeten terugvorderen, dienen ze houden aan de wetgeving. Als de opdrachtgever een incasso opdracht geeft, mogen zij niet de kosten terugvragen van de garantstelling. Dit is zoals ik de uitspraak lees. De overeenkomst wordt ontbonden, (zoals ik het lees) als de overeenkomst niet voldoet aan de Nederlandse Wetgeving inzake de maximale kredietvergoeding.

Ze mogen wel het verstrekte geld terugvragen + de rente. Het is niet zo, dat dit gratis geld is. Niet terugbetalen is geen optie ! Het oproepen tot niet terugbetalen is, is not done!

De AFM en de politiek is nu aanzet

Nu de rechter (zoals ik het lees) een verbod heeft uitgevaardigd op de maximale kredietvergoeding hoger dan de wettelijke (14) is de AFM en de politiek aanzet. De rechter onderschrijft dat Nederlandse burgers worden beschermt tegen oneerlijke praktijken van buitenlandse kredietaanbieders.

Ook de stelling van Palden Finance dat het recht van Litouwen van toepassing is baat haar niet, omdat [gedaagde] als consument daartegen beschermd wordt. De bescherming die hem op grond van Nederland recht geboden wordt, kan hem niet worden ontnomen. (uit Zaaknummer 6568798 \ CV EXPL 18-986)

Behoefte aan korte termijn krediet

Er bestaat een behoefte aan korte termijn krediet. Volgens mij is het mogelijk dat de huidige flitskrediet aanbieders deze kunnen aanbieden, met een vergunning van de AFM. Dit betekend dat de maximale krediet vergoeding nooit hoger kan zijn dan 14% van het geleende bedrag. Ik vind 14% rendement prima, de huidige vergoeding rente voor spaargeld is 0,04. Als ze vergunning van de AFM hebben, dan wordt de markt ook groter. 


Uiteraard zal hierover verschil van mening zijn. Discussie is Prima, maar dit dient zakelijk te zijn en niet gebaseerd te zijn op emotie.
« Last Edit: July 27, 2018, 12:28:11 PM by abnormaal »

Offline chapter

 • Vip Members
 • Top Poster
 • ******
 • Posts: 1229
  • Fecbook groep voor advies bij schulden
Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #1 on: July 27, 2018, 04:58:33 PM »
Precies maar hoor veel zorgplicht etc maar mensen moeten ook zelf hun gezonde verstand gebruiken. Als je geen geld hebt moet je niet lenen. Zoals je al zegt gratis geld bestaat niet maar mensen dachten dat wel. Het was immers niet ok die garantstelling maar het geleende zal terug moeten.
Ik denk dat er ook iets moet gebeuren aan gaten met gaten vullen. Mensen melden zich heel laat bij de shv waardoor het geen 6000 maar 60.000 is.

Schulden Forum

Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #1 on: July 27, 2018, 04:58:33 PM »

Offline Negan

 • Member01
 • + Lid
 • *****
 • Posts: 6
Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #2 on: July 28, 2018, 01:25:53 PM »
Als het water aan je lippen staat, zoek je een uitweg. Een flitskrediet is een uitweg, om even op adem te komen, alleen je wordt niet geholpen, want je schuld stijgt explosief. Om snel geld te krijgen, moest ik alleen mij id, 1 cent overmaken en bewijs van inkomen sturen. Er was geen check, een goede check kost tijd, geen 5 min. 

Ze hebben zeker zorgplicht, er mag geen overcreditering ontstaan.

Offline abnormaal

 • Moderator
 • Administrator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 339
 • Moderator
Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #3 on: July 28, 2018, 01:57:21 PM »
Precies maar hoor veel zorgplicht etc maar mensen moeten ook zelf hun gezonde verstand gebruiken. Als je geen geld hebt moet je niet lenen. Zoals je al zegt gratis geld bestaat niet maar mensen dachten dat wel. Het was immers niet ok die garantstelling maar het geleende zal terug moeten.
Ik denk dat er ook iets moet gebeuren aan gaten met gaten vullen. Mensen melden zich heel laat bij de shv waardoor het geen 6000 maar 60.000 is.

Van een aanbieder mag je verwachten, dat deze de zorgplicht richting klant nakomt. Het is een verdienmodel, dat een hoogrendament heeft en ik schat in, dat ze het risico van niet terugbetalen op de koop toe nemen.Offline chapter

 • Vip Members
 • Top Poster
 • ******
 • Posts: 1229
  • Fecbook groep voor advies bij schulden
Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #4 on: July 29, 2018, 12:04:29 AM »
Ja dat zeker maar je kunt je niet daarachter verhullen. Iedereen weet dat geld lenen geld kost. Als je al geen geld hebt los je dat met lenen niet op wordt eerder nog groter. Hoop dat de verstrekkers snel stoppen. Maar waar gaan mensen in nood dan heen
 

Schulden Forum

Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #4 on: July 29, 2018, 12:04:29 AM »

Offline abnormaal

 • Moderator
 • Administrator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 339
 • Moderator
Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #5 on: July 29, 2018, 02:26:17 PM »
Ja dat zeker maar je kunt je niet daarachter verhullen. Iedereen weet dat geld lenen geld kost. Als je al geen geld hebt los je dat met lenen niet op wordt eerder nog groter. Hoop dat de verstrekkers snel stoppen. Maar waar gaan mensen in nood dan heen
 

Ik hoop dat ze naar de schuldhulp gaan in hun gemeente. Met een flitskrediet komen ze niet uit de problemen, het schuldenmoeras waar ze in zitten wordt steeds dieper.

Offline jan

 • Global Moderator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 1337
  • Schulden-vrij
Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #6 on: July 30, 2018, 12:17:48 AM »
Je zou toch zeggen dat de AFM een middel heeft om de huidige manier van werken van Flitskredieten te verbieden. 
Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator

Offline jan

 • Global Moderator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 1337
  • Schulden-vrij
Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #7 on: July 30, 2018, 12:24:33 AM »
Als het water aan je lippen staat, zoek je een uitweg. Een flitskrediet is een uitweg, om even op adem te komen, alleen je wordt niet geholpen, want je schuld stijgt explosief. Om snel geld te krijgen, moest ik alleen mij id, 1 cent overmaken en bewijs van inkomen sturen. Er was geen check, een goede check kost tijd, geen 5 min. 

Ze hebben zeker zorgplicht, er mag geen overcreditering ontstaan.

En de aanvrager is er zelf ook bij en die is ook verantwoordelijk voor alle handelingen die hij of zij doet. Het is geen druk op de knop, het is 1 ct overmaken, scannen en een vragenlijst invullen.

Als je billen brand moet je ook op de blaren zitten en dit geldt voor beiden !
Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator

Offline abnormaal

 • Moderator
 • Administrator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 339
 • Moderator
Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #8 on: July 30, 2018, 11:20:31 PM »
Quote
Als je billen brand moet je ook op de blaren zitten en dit geldt voor beiden !


Die mening deel ik niet, er hoort er maar ??n op de baren te zitten en dat is de flitskrediet aanbieder. De reden is dat deze willens en wetens, dit soort kredieten aanbied. De zorgplicht ligt m.i. bij hun.

Schulden Forum

Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #8 on: July 30, 2018, 11:20:31 PM »

Offline jan

 • Global Moderator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 1337
  • Schulden-vrij
Re: Ontwikkelen op het gebied van Flitskredieten
« Reply #9 on: July 31, 2018, 12:01:17 AM »
Ik blijf erbij iedereen heeft ook zelfverantwoording.
Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator

 

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

+-Stats ezBlock

Members
Total Members: 3144
Latest: Botanu
New This Month: 1
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 44620
Total Topics: 5561
Most Online Today: 121
Most Online Ever: 449
(March 26, 2019, 03:02:37 PM)
Users Online
Members: 1
Guests: 117
Total: 118

Laatste berichten

Hoe ontstaan problematische schulden by Marjan12
Yesterday at 11:13:04 PM

Reageren op dagvaarding by sacredfour
Yesterday at 08:19:53 AM

Creditcard of hypotheek aflossen ? by Katniss
Yesterday at 07:06:52 AM

sacredfour schuldenvrij by Rotterdam01
April 23, 2019, 04:51:52 AM

Visiedocument schuldenproblematiek en rechtspraak by abnormaal
April 22, 2019, 10:12:33 AM

1,4 miljoen huishoudens met problematische schulden by abnormaal
April 22, 2019, 09:54:32 AM

fijne paasdagen by Marjan12
April 21, 2019, 08:40:46 PM

leefgeld schulden stand by flits
April 21, 2019, 11:00:58 AM

Hall of fame (Leden die schulden-vrij zijn) by flits
April 21, 2019, 10:03:42 AM

ongeoorloofde reclame Ferratum by Botanu
April 20, 2019, 11:05:18 AM

Hulp gezocht..... by Joost
April 18, 2019, 10:22:49 PM

doorlopend krediet helemaal afbetaald by matje70
April 17, 2019, 05:07:55 PM

Wetenschappers helpen gemeenten schulden en armoede te bestrijden by marco
April 17, 2019, 12:50:13 PM

Mijn Schulden meter by marco
April 17, 2019, 12:48:05 PM

Consumentenmail maart: Zo werkt de beïnvloeding op jouw keuze voor een financieel product by redactie
April 16, 2019, 01:01:36 PM

Lange schulden weg zit nu knel by Carol
April 06, 2019, 10:53:52 PM

Van Solveon naar Intrum en dan komt het jaren later by jan
April 01, 2019, 10:40:14 PM

Hulp gevraagd: afkopen schuld bij banken/creditcard maatschappij by sacredfour
March 20, 2019, 12:55:53 PM

Schulden van S&J by san39
March 17, 2019, 11:11:39 AM

Schulden van De J by equestrian
March 07, 2019, 07:27:16 PM

6 years old debt by craniau
March 06, 2019, 11:54:06 PM

Schulden by marco
March 02, 2019, 11:01:13 AM

Akte van cessie by sacredfour
March 02, 2019, 08:22:45 AM

Consumentennieuwsmail februari: dit moet je weten over de nieuwe regels voor betaaldienstverlening by redactie
February 22, 2019, 07:02:02 PM

TV programma by jan
February 16, 2019, 10:39:31 AM

Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen by peter
February 14, 2019, 11:23:12 PM

scoupy by Marjan12
February 14, 2019, 11:03:38 PM

Wanneer begint termijn van 36 maanden tijdens wsnp by equestrian
February 13, 2019, 11:45:39 AM

Schuld door garant staan en tips nodig voor afkopen van schuld by chapter
February 10, 2019, 03:11:02 PM

Hypotheek achterstand by Rotterdam01
February 07, 2019, 12:13:03 AM

Powered by EzPortal