Author Topic: Op welke hulpmogelijkheden kan iemand beroep doen?  (Read 3517 times)

Offline R.

  • Lid
  • *
  • Posts: 1
Op welke hulpmogelijkheden kan iemand beroep doen?
« on: April 01, 2016, 04:55:07 PM »
Hallo allemaal,

Een huisgenoot(laten we hem A noemen)van mij zit nogal in de problemen. Even de korte versie van het verhaal: We wonen meer dan 1 jaar met 4 personen in 1 huur huis waar we alle kosten(huur, eten, etc.) delen. Er was al bij ons bekend dat A schulden had bij andere personen. Het was bij ons bekend dat hij een som geld van ons moest lenen om de eerste maand door te komen waar wij akkoord mee zijn gegaan mits hij natuurlijk hier actief naar werkt om dit terug te betalen. Dit ging in het begin goed, en de schuld werd langzaam maar zeker teruggewerkt. Gedurende afgelopen jaar is A meerdere keren ontslagen en heeft hij meer bij moeten lenen wat uiteindelijk er voor gezorgd heeft dat de schuld tussen ons en A hetzelfde bedrag heeft bereikt als waar wij begonnen waren. Zijn andere schulden zijn wel gekrompen. Sinds wij zijn financiële lasten niet langer kunnen dragen hebben wij besloten om A niet langer met ons samen te laten wonen en binnenkort vertrekt hij dus uit ons huis. Uit onze ervaring met A is het niet dat A onwillig is om te werken, maar geld management en een lange tijd een baan behouden zit er in onze ogen op dit moment niet in.

Nu de vraag: Wat kan A nu het beste in zijn positie doen en welke hulp mogelijkeden zijn er om hem hier bij te helpen? A hoort namelijk ook een dak boven zijn hoofd te hebben. Bestaat er bijvoorbeeld iets als een woongroep of dergelijk voor mensen in deze situatie?

R.
« Last Edit: April 01, 2016, 04:57:10 PM by R. »

Offline Edwin

  • + Lid
  • **
  • Posts: 15
Re: Op welke hulpmogelijkheden kan iemand beroep doen?
« Reply #1 on: April 27, 2016, 10:48:35 PM »
Daarvoor is allereerst relevant hoe hoog de schulden van A zijn en hoeveel hij kan afbetalen. Daarnaast, als hij geen inkomen heeft moet hij als een idioot achter een uitkering aan, anders wordt het probleem alleen maar erger. Natuurlijk moet hij ook een dak boven het hoofd hebben, en gelet daarop denk ik dat jullie beter hem in huis houden (jullie mogen hem er trouwens niet zomaar uitzetten) maar dat er zekerheden worden gesteld zodat hij zijn schulden aan jullie kan afbetalen. Ik denk daarbij onder andere aan een pandrecht op zijn inboedel, voor zover dat wat waard is. En dring erop aan dat jullie als eerste betaald worden. Voor wat betreft zijn schulden: alles hangt af van de hoogte ten opzichte van zijn afloscapaciteit. In principe kan, als hij het niet zelf kan afbetalen middels regelingen, een bezoekje aan de gemeente geen kwaad.

Schulden Forum

Re: Op welke hulpmogelijkheden kan iemand beroep doen?
« Reply #1 on: April 27, 2016, 10:48:35 PM »