Regels voor saneringskrediet in de bijstand

Started by Kris86, Mar 21, 2016, 04:44 PM

Previous topic - Next topic

Kris86

Hallo allemaal,

Wie o wie is er een specialist in de wetgeving van verstrekking van een saneringskrediet als je in 1+jaar in de bijstand bent met sollicitatie vrijstelling?

Het verhaal.

- 1+ jaar in de bijstand.
- Sollicitatie vrijstelling.
- Ziek.
- (Nog) niet (deels) afgekeurd.
- Schuld +/- 40 000 Euro.
- Woont bijna in de middle of nowhere.
- Nihil kans om passend werk te vinden.
- Verhuizen zit er niet echt in, kosten.

Nu krijg ze te horen dat ze niet in aanmerking komt voor een saneringskrediet omdat ze in de bijstand zit en niet voor tenminste 80% is afgekeurd.
Dit kan toch niet waar zijn?

Iemand raad en informatie ?

Alvast bedankt!

burningspirit

Het enige dat in mij opkomt is, dat deze persoon wordt geacht te kunnen solliciteren en werken. En zolang ze dit niet doet of wil, dan zal ze niet geholpen worden. Tenzij er een afkeuring komt voor die 80%, maar dan krijgt ze ook een andere uitkering.
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

Kris86

Quote from: burningspirit on Mar 21, 2016, 05:11 PM
Het enige dat in mij opkomt is, dat deze persoon wordt geacht te kunnen solliciteren en werken. En zolang ze dit niet doet of wil, dan zal ze niet geholpen worden. Tenzij er een afkeuring komt voor die 80%, maar dan krijgt ze ook een andere uitkering.

Vrijgesteld van sollicitatie door de sociale dienst, ze mag niet solliciteren.


burningspirit

Schuldhulpverlening is een andere categorie van hulp.
Volgens mij nemen die niet persé de beslissingen van de sociale dienst over, m.b.t. sollicitatieplicht en percentage arbeidsongeschiktheid.

Ik weet het ook niet zeker, hoor, maar volgens mij kan schulddienstverlening hulp weigeren, als er, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, géén afloscapaciteit zal zijn of komen. Dit heeft ook te maken met je kosten natuurlijk.
Is dat bij deze persoon het geval, dat er geen afloscapaciteit aanwezig is?Als dit zo is, dan zal men daarop moeten focussen, hoe te zorgen dat er toch een (minimale) afloscapaciteit komt.  En daar hebben de gemeenten ook weer een verantwoordelijkheid in, volgens mij.

Maar goed, hopelijk zit ik er naast. Want inderdaad; ongelooflijk dat je als je ziek bent, niet kunt werken, dat je dan ook geen hulp kunt krijgen bij je onoplosbare schulden.... :(
Wie hier op dit forum weet hoe het echt zit? Is dit nu een kwestie van tussen wal en schip vallen? Of slaat de gemeentelijke schulddienstverlening hier de plank mis?
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

chapter

is op zich toch niet zo gek dat je dan geen saneringskrediet krijgt aangezien je amper afloscapicitit hebt in bijstand. 90 % is ongeveer 90 euro maar vtlb is vaak hoger.
Er zijn zeker wel mogelijkheden al is kans op minnelijk vrij klein zeker als er meerdere schulden zijn. Wsnp kan wel.
Dat ze vrijstelling nu heeft zegt niet dat je die in wsnp ook krijgt vaak volgt dan nieuwe keuring.

bs bij afkeuring in bijstand hou je bijstand en krijg je geen wia dat is namelijk een werknemersverzekering en in bijstand ben je geen werknemer en dus geen recht op wia of ziektewet

burningspirit

Ik ben even gaan zoeken. Zelf hebben we tot op heden geen afloscapaciteit en we zitten toch in de WSNP. Dat komt doordat men ons een sollicitatie-plicht en urennorm (minimaal 36 uur) kan opleggen vanuit de regeling. Wij moeten laten zien dat we ons best doen om meer geld te verdienen dan ons VTLB, zodat er afloscapaciteit ontstaat.

Wat ik ook zie is dat je als WWB-uitkeringsgerechtigde een andere uitkering kunt krijgen, als het UWV je gekeurd heeft. Mijn dochter is door UWV gekeurd en heeft een Wajonguitkering gekregen. Ze heeft nog nooit gewerkt. Wel moet ze nu meewerken aan een re-integratietraject. Buiten dat heeft ze een PGB gekregen voor woonbegeleiding. Ook daarvoor moest ze een keuring/onderzoek ondergaan. Een vriendin van mij, die ook nog nooit heeft kunnen werken, is bezig met een traject waarbij ze wellicht een Wajong of WIA uitkering kan krijgen als het UWV haar voldoende arbeidsongeschikt acht. Mijn man overweegt om zich te laten keuren op arbeidsgeschiktheid, maar wij weten dat, ook al zal de keuring van het UWV een bepaalde mate van arbeidsongeschiktheid uitwijzen, dat dit niet ook automatisch door de rechter zal worden overgenomen. Het is altijd de vraag in hoe verre er arbeidscapaciteit en/of verdiencapaciteit aanwezig is. Verschillende instanties beoordelen dit op een verschillende manier. En gebruiken daarvoor van elkaar afwijkende keuringen/onderzoeken.

Ik denk dat daar de knoop zit. Zeker is het niet gek, dat bedoelde ik ook, dat er zonder afloscapaciteit geen saneringskrediet gegeven wordt. Je zegt: WSNP kan wel. En dat klopt ook. Maar dan zul je moeten uitvissen waar precies de blokkade zit. Wat ik ook wil zeggen: een sollicitatievrijstelling bij de sociale dienst is niet ook meteen een sollicitatievrijstelling bij de WSNP. Er wordt bij de beoordeling van een WSNP aanvraag een andere maatstaf gebruikt, andere voorwaarden gesteld. Wat ik ook bedoelde te zeggen is: als de schulddienstverlening "nee" geeft, dan zullen ze daar reden(en) voor hebben. Naar die redenen zul je moeten vragen. En dan zul je je moeten focussen op die redenen. De voorwaarde waar niet aan wordt voldaan zal moeten worden aangepakt.
Wat zou dit kunnen zijn, Kris86? Heb je dit al gevraagd? Ik lees dat ze (nog) niet (deels) is afgekeurd. Wat bedoel je daar mee?

Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

chapter

idd bs maar in wajong kom je bijna niet meer met nieuwe regeling.
en wajong is geen werknemersverzekering als wia en voorheen wao.
vanuit bijstand kun je nooit in wia komen, wajong ander verhaal maar daar is instroom bijna nihil, alleen als je nooit meer kan werken kun je daar nog inkomen.

uwv_webcare's schermafbeelding uwv_webcare  uwv_webcare is offline

Geregistreerd
3 augustus 2010
Berichten
868
Standaard
Beste Hubertus,

De WAO en WIA zijn werknemersverzekeringen.
Dit houdt in dat je hiervoor verzekerd moet zijn om ervoor in aanmerking te komen.

Er zijn verschillende manieren waarop dit het geval is.
Je bent verplicht verzekerd als je een dienstverband hebt en premies afgedragen worden.
Of je ontvangt één van onderstaande uitkering:
- WIA
- Ziektewet
- WW
- WAZO

Het is ook mogelijk om vrijwillig een verzekering af te sluiten om je voor arbeidsongeschiktheid te verzekeren.

Vanuit een WWB-uitkering ben je niet verzekerd voor de WIA of WAO.

Actuele informatie over verplichte verzekeringen vind je Replacement: hier.

Met vriendelijke groet,

Ella
UWV Webcare Team
www.uwv.nl/webcare

burningspirit

Okee dan.
Redelijk duidelijk voor mij.
Vraag is nu aan Kris86 hoe het inkomen van deze persoon is geregeld en geregeld gaat worden. Pas als daar meer duidelijkheid over is kun je deze persoon wellicht op de goede weg helpen.

Ik quote:
- 1+ jaar in de bijstand.
- Sollicitatie vrijstelling.
- Ziek.
- (Nog) niet (deels) afgekeurd.
- Schuld +/- 40 000 Euro.
- Woont bijna in de middle of nowhere.
- Nihil kans om passend werk te vinden.
- Verhuizen zit er niet echt in, kosten

Wat valt er te doen?
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

chapter

ik denk weinig kans op saneringskrediet zonder aflossingsruimte, ze gaan niet zo even 40.000 weg schrijven over algemeen.
Dus andere opties bekijken minnelijk traject via gemeente, als dat niet lukt blijft wsnp nog als optie open of zelf aflossen maar dat gaat dan wel heel lang duren.
Vraag is ook kan degene nu niet werken of in de toekomst ook niet want dan verhoogd de aflossing en maakt een saneringskrediet weer wel kans

gewoon

#9
Ha vraag mij af of Kris weet dat er meerdere manieren van schuldhulp zijn,  en dat schuldsanering er slechts 1 van is door middel van een saneringscredit wat  word aan gevraagd als je dit credit kunt aflossen,  en de schuldeisers zo hun vooruit hun geld krijgen.

Maar dat de meeste mensen een traject in gaan,  en al het geld wat mogelijk is in drie jaar opgespaard word om aan de schuldeisers te geven hoe weinig dat ook is maar is wel het maximale wat wel kon in die drie jaar.

Hou het simpel met het aan geven van de verschillen,  om het duidelijk te maken dat sanering niet zal werken,  maar dat het daar niet mee ophoud.

Wat Chapter ook noemt met andere opties