Buiten dat.... mensen met schulden liggen vaak figuurlijk gesproken totaal apathisch op de spreekwoordelijke bodem van hun leven. Het is altijd minstens kwart óver twaalf in plaats van 1 minuut vóór twaalf. Dan kun je niet normaal een klacht of bezwaar formuleren.
Dat wordt al snel één grote jammerklacht en met een beetje pech snapt niemand er ook maar een hout van dan. En inderdaad, je krijgt er niet onmiddellijk hulp mee van de grond.
Overigens heb ik het ooit (jaren geleden)eens gedaan: een klacht ingediend tegen het BAC. Met het kleine beetje energie dat ik toendertijd eventjes had. In de veronderstelling dat dit ook tegen Rijnstad was gericht, maar dat bleek niet het geval. Vervolgens kreeg ik een uitnodiging voor een gesprek op het Gemeentehuis. Er werd ons excuses aangeboden. Natuurlijk heb ik dat geaccepteerd, maar hoorde ook, dat een klacht tegen Rijnstad apart had moeten worden ingediend, want twee verschillende afdelingen en hadden niets met elkaar te maken..... pffff. Terug te draaien valt er niets, de tijd en de energie die je erin hebt gestopt is voorgoed in de bodemloze puit verdwenen. Ik heb wel de brieven bewaard, maar eigenlijk geen idee wat ik er nog mee moet. En een klacht tegen Rijnstad heb ik maar even laten zitten verder.
Dus ja..... staatssecretaris heeft inderdaad gemakkelijk praten. Misschien moet ze eens onderzoeken hoeveel vragen om hulp er zijn geweest en hoeveel daarvan binnen korte tijd worden gehonoreerd en uitgevoerd. Hoeveel van die aanvragen gevolgd werden door een herhaalde aanvraag. Of hoeveel mensen per gemeente langdurig in financiële problemen verkeren. Behalve alleen maar constateren dat er per jaar een heleboel hulpvragen bij komen. Check eens hoeveel nieuw zijn en hoeveel een herhaling zijn? Check eens bij de meest schrijnende gevallen hoe lang de toestand al duurt. Probeer eens te achterhalen hoeveel mensen er in een gemeente zijn, die zich nog niet bekend hebben gemaakt met hun problemen, hoeveel stille armoede er is en wat de problemen van deze groep burgers zijn. Was dat niet wat het voorstel inhield om verhuurders, energie/waterbedrijven, zorgverzekeraars en hypotheekverstrekkers eerder alarm te laten slaan? Of stel ik nu iets voor dat onuitvoerbaar is? Het kan maar zo, want al loop ik lang in schuldenland rond en heb ik al heel wat meegemaakt op dat gebied, ik weet nog steeds amper de weg in dat oerwoud....

Participatiemaatschappij toch? Of mogen wij als burgers alleen maar participeren terwijl de overheden gewoon doorgaan met hun eigen vertrouwde gedrag? Oeps nu wordt ik wel erg sarcastisch, dus ik zal maar stoppen even. Heb mijn punt hier wel gemaakt denk.