Maud in de schulden

Started by Maud, May 08, 2015, 07:22 PM

Previous topic - Next topic

Maud

Hoi allemaal,
ik lees al een tijd mee en heb zojuist besloten mij in te schrijven en mijn verhaal te doen. Maud bekent schuld dus..

In een notendop heb ik een schuld van â,¬15000,- het ontstaan is van jaren toen ik nog een goede baan had en een lening hier en daar nooit een probleem was. (ja ja, ik weet het, bekrompen en domme gedachte). Totdat de crises toesloeg en ik mijn baan, auto en partner kwijtraakte en 2 en een half jaar later nog steeds zonder baan zit en sinds 1 maand ook zonder ww uitkering.
Ik kan al even moeizaam aan mijn betaal verplichting voldoen bellen met schuldeisers lost in mijn ogen niets op. Ik kan nog zo aangeven dat als je rond moet komen van â,¬1000,- je echt geen â,¬750,- af kan lossen en even â,¬200,- extra aflossen lukt al helemaal niet. Heb nu nog â,¬20,- in portemonnee, rekening is leeg en krijg over drie weken weer geld.

Nu heb ik vandaag van 1 schuldeiser vernomen dat ze de vordering naar een deurwaarder overdoen, die loonbeslag of boedel gaat doen. Nu las ik hier bij iemand dat je de boedel kan verkopen (in zijn geval aan zijn ouders maar kan dit ook aan een vriend?) hoe zit dit en kan ik dit nu nog doen en moet ik ook aantonen dat ik betaald heb gekregen?
Ik snap dat ik de deurwaarder de kans moet geven om beslag te leggen op mijn boedel maar het is al niet zoveel daar ik al heel wat heb verkocht maar ik heb wel een duur servies en glasservies, dit uit de nalatenschap bij het overlijden van mijn moeder. Dit zou ik vreselijk vinden om er afstand van te moeten doen, het is het enige wat er is van mijn ouders.

Er gloort wat licht aan de horizon, per juni heb ik een baan in een winkel aangenomen, gelukkig fulltime al schrok ik me rot van het geboden salaris, ik moet dit aannemen, het is altijd meer dan niets en ik kan wederom proberen om betaalafspraken te maken met diverse incassobureaus als GGN en Lindorf.

Is toch nog een heel verhaal geworden, alvast bedankt voor het lezen ervan.

Liefs Maud

Frederik

Hoi Maud,

Ik lees je verhaal en snap je probleem. Zelf weet ik als geen ander hoe het is om met deze bittere ellende te dealen. Door de tijd heen ben ik een specialist geworden in deze zaken en heb alles zelf meegemaakt, waaronder deurwaarders in mijn kamer, hartkloppingen, slapeloze nachten, etc. Zelf zit ik nu in de WSNP.

Nu jouw zaak:

Ik lees dat een schuldeiser de boel overhevelt naar een deurwaarder. Klopt het dat ik denk dat die schuldeiser een incasso-bureau of een bedrijf is? En dat er dus geen vonnis is in die zaak? Zo ja, dan hoef je je geen zorgen te maken en is het de gebruikelijke spierballentaal die zij bijna altijd bezigen. Een deurwaarder kan alleen beslag leggen als er sprake is van een vonnis. Een zogeheten executoriaal vonnis. Voor dat er een vonnis is, krijg je altijd een dagvaarding, zitting en uitspraak. Voor dat er daadwerkelijk beslag wordt gelegd, ben je een hele tijd verder, in mijn ervaring. 

Laat me het even weten :-)

Maud

Hi Frederik,
Dank je voor je antwoord!

Het is idd een incasso, daar ik niet aan mijn betaal verplichting kon voldoen is het naar een incasso gegaan die een nog hogere maandelijkse betaling wilde dan ik al niet kon betalen.
Via een brief en mail ben ik op de hoogte gebracht dat er een deurwaarder komt. Dat dit eerst volgens een bepaalde constructie moet wist ik niet. Ik dacht echt dat ik volgende week bezoek zou krijgen. Jouw antwoord geeft voor nu weer even lucht maar neem niet mijn bezorgdheid weg dat ik straks alles kwijt raak.

Jij zit nu in een traject,  bevalt je dit of is het erg zwaar? Ik heb me tot op heden nog nergens gemeld en probeer door te schuiven met rekeningen de maand door te komen.

Boeddha

Hallo Maud, welkom.

Wat je het allerbeste kan doen eerst, je beslagvrije voet berekenen.
Met dat in je handen sta je een stuk sterker.
Met die berekening ga je van leven. Daar betaal je al je vaste lasten van. Neem 60 euro per week (maand heeft 4.5 week) om boodschappen van te doen , wat overblijft daar kan je je schulden van betalen! Schrijf je schuldeisers aan dat je op je beslagvrije voet leeft en dat dat hetgeen is wat je kan afbetalen.
Je staat dan heel sterk mocht het tot een rechtzaak komen, want een rechter wil zien dat je al op het beslagvrijevoet leeft.

Succes!
Be strong, have faith!

Maud

Dank je wel Boeddha!
Hier ga ik gelijk mee aan de slag en zo mogelijk ook al brieven opstellen voor schuldeisers. Ik wil betalen maar kan gewoonweg niet zoveel per maand aflossen. Misschien dat ze mij situatie nu begrijpen.
Door als een kip zonder kop geld te storten wanneer er weer iemand dreigde het uit handen te geven,  liet ik ergens anders de betaling te lang openstaan waarmee eigenlijk het domino effect in gang werd gezet.

chapter

hoi maud.
lastige situatie maar je schuld is nog te overzien.
Is het 1 eiser of zijn het er meer.
Nu je werkt straks zal er ook meer inkomen zijn.
Ik zou idd ook je bvv berekenen en kijken waar je kunt besparen, heb je bv auto. verzekeringen, electra, tv internet en andere abbo's.
Ik zou wel reageren en desnoods 25 al betalen als je die kunt missen.
schuiven heeft geen zin nu echt van belang op je bvv te leven kan zijn dat weekgeld 50 is.
als je niets doet heb je zo een loonbeslag te pakken. Laat bvv berekening zien en bed ze dan percentage.
Bv 3 eisers en je hebt 100 euro
1 10.000
2 2.500
3. 2.500
dan geef je bv 1 75.00 euro
2 en 3 12.50
laat het nit op deurwaarder aankomen dan is die schuld zo dubbel o hoog

Frederik

Hoi Maud,

Je kunt het het beste zien op de simpelste manier:

Een incassobureau heeft dezelfde rechtspositie als jij. Punt. Zelfde als je buurman, nicht, neef, iedereen. Iedereen kan iemand anders dagvaarden.

Dat dagvaarden kan alleen VIA een deurwaarder,op basis van opdracht van een andere burger. Die deurwaarder is niet de boeman of de boze man, zoals ik dacht en vaak wordt gedacht. De deurwaarder heeft als taak om toe te zien op de uitvoering van de vonnissen van de rechter in het civielrechtelijke domein. Net zoals de politie een taak heeft om veroordelingen uit te voeren in het strafrechtelijke domein. Ik heb in mijn leven (ben nu 31) tientallen deurwaarders aan de deur gehad en een paar kwamen ook binnen om beslag te leggen. Het zijn altijd aardige mensen geweest. Als jij relaxt bent, zijn zij dat ook. Het zijn gewoon mannen en vrouwen met a4tjes die hun werk doen. Maar zover ben je nog lang niet. 

Als de deurwaarder iemand op de hoogte stelt van de dagvaarding, gooit hij een brief in je brievenbus, of hij overhandigt je dit nadat hij heeft aangebeld.  Dit heet 'betekenen van exploot'. Hierin staat waarom partij a, partij b voor de rechter wilt zien. En hier gaan de kosten inzitten. Daarbij heeft dat exploot een speciale juridische waarde; door het te betekenen aan jou is het daarmee wettelijk gezien bezorgd aan jou, als in een aangetekende brief. Je kunt daarom nooit tegen de rechter zeggen dat je de dagvaarding niet hebt gehad.

Het betekenen van een exploot kost zo'n 150 euro. Vaak kost een brief van een deurwaarder minimaal 80 euro. Daarnaast moet de deurwaarder zogeheten griffierecht betalen; het geld om de zaak voor te laten komen. Dit hangt af van de hoogte van de vordering. Zo kan het dus zijn dat je iets vergeet te betalen dat 50 euro kost, en aan het einde van de rit kost het je 600. Op tijd er bij zijn en niet je kop in het zand steken kan je duizenden euro's besparen.

Ja, ik zit in een traject. De WSNP. Het heeft lang geduurd voordat ik daar in zat. En dat kwam door mijzelf. Ik was te trots om naar de gemeente te gaan, ik stak mijn kop in het zand, dacht het allemaal zelf wel op te lossen. Maar ik kon me niet meer concentreren. Mijn studie kon ik niet meer doen, kon niet meer genieten van dingen en zat de heel de dag in spanning. Pas na 18.00 kon ik me enigszins normaal voelen, omdat ik wist dat er dan niet meer aangebeld zou worden.

Vorig jaar ben ik naar de kredietbank van de gemeente gegaan. Dat heeft me rust gegeven en geholpen. Ik ben enorm te spreken over de mensen daar. Het is lastig, het is een hele papierwinkel, maar als je het eenmaal aan het doen bent, voel je dat je uit die diepe hel komt. Stap voor stap. Ik accepteerde mijn situatie.

Mijn advies aan jou:
Zet op een rij wat je aan schulden hebt. Wees realistisch over het inkomen uit je nieuwe baan. Hoeveel kan je betalen per maand? Als je 1000 euro per maand kan inlossen, ben je binnen een jaar en drie maanden van je schuld af. Maar waarschijnlijk wordt dat lastig, tenzij je echt een goede baan krijgt. Als je bijvoorbeeld 50 euro per maand kan missen, kom je na 36 maanden op 1800 uit, en dan heb je nog een enorme berg over. De KB definieert een problematische schuld op basis van het te missen bedrag keer 36. In jouw geval zou je uitkomen op 416 per maand aflossing, gedurende 36 maanden. Dat is waarschijnlijk onhaalbaar.
Heb je schulden bij de overheid? Dan komen die eerst. Denk aan belasting en dat soort ellende.
Daarom zou je kunnen overwegen om naar de gemeente te gaan. Zij nemen met jou de boel door, zetten alles op een rij, nemen jouw financien over en betalen je vaste lasten. Zij houden de hongerige schuldeisers van je weg. En jij kunt dan werken en normaal leven. Mocht je goed geld gaan verdienen, los je die ellende af en ben je weg bij de gemeente.
Ik heb het jaren zonder gedaan, maar het was dweilen met de kraan open en het heeft mij jaren van mijn jonge leven gekost.

Frederik

En concreet : die deurwaarder komt alleen een brief afgeven, als hij al komt.  Verder niks. Geen zorgen. Ze blaffen, dreigen, intimideren, sturen nep dagvaardingen, dreigen met politie, allemaal intimidatie en lariekoek. Maar je kunt beter een regeling treffen, al is het maar 25 euro per maand, ( en ook nakomen), dan komt er helemaal niemand.

Frederik

En dan nog een ding: Je zegt dat je schuift met rekeningen. Dat is dus vaak het begin van veel grotere ellende. Betaal altijd je huur. No exceptions. Schuif geen maand op. Als je gaat schuiven met huur, kom je straks met de dreiging dat je op straat komt te staan, heb ik ook gedaan, is een hel. Op de dag dat ik ontruimd zou worden kreeg ik te horen dat ik was gered.

Betaal je zorg.(daar zou je mee kunnen schuiven, als het echt nodig is, maar na 6 maanden betaal je 130 procent via het Zorginstituut en dat halen ze gewoon van je loon af, dus voorkom dat ook.)

1000 euro:

50leefgeld pw
100 zorg
x euro huur/hypotheek
x euro gwl

Er zal dus niet veel overblijven, maar dat wat overblijft kun je gebruiken voor aflossing. Wees streng voor jezelf, maar betaal ALTIJD je huur.

tw50

Hallo Maud, ik las je verhaal en het is nogal wat wat je op je bordje hebt gekregen... Niet makkelijk dus! Ik dacht als je zo bang bent om je servies en glaswerk kwijt te raken, wat ik me kan voorstellen, pak het dan in een doos en zet het zolang bij een familielid neer tot je situatie weer te overzien is? Dan hoef je daar geen buikpijn meer van te hebben? Ik weet niet of je bij anderen tot de 20ste een hapje kan mee eten anders is misschien de voedselbank een idee? Dan heb je in ieder geval te eten? Veel sterkte en hou de moed erin he!
"One thing I've learned about life is that if you really let go, it's just a joy ride" (Ricky Williams)

Maud

Dank je wel allemaal voor de tips en het lezen van mijn verhaal. Wij hebben allemaal ins pak ellende wel gehad en het einde is nog niet in zicht maar 1 voor 1 zijn wij vechters, dat hebben we gemeen.

Ik ga vandaag beginnen met het aanschrijven van mijn schuldeisers, het treffen van een regeling is wat lastig daar ik niet precies weet wat ik binnen krijg. Ik heb met vrienden gesproken en mijn situatie uitgelegd. Van 1 vriend krijg ik â,¬150,- euro gestort waarmee ik wat kan aflossen, het terugbetalen kwam wel, eerst een baan en een regeling proberen te treffen. Daarna stond hier gisteren een vriendin met een tas vol boodschappen. Wat een schatten, wat ben je rijk met dit soort mensen om je heen.  Vannacht en nu nog knallende hoofdpijn en dikke ogen van weer een dag flink janken maar dit deed ik nu voor het eerst samen met iemand (vrienden) en niet alleen. Wat een goed gevoel dat op het moment dat ik me kwetsbaar opstel in plaats van me zo groot te houden, er van alle kanten begrip en ondersteuning komt.

Ik geloof uit jullie woorden dat de deurwaarder niet de boeman is en dat er zelfs dan nog wat te regelen valt, wel schrok ik van de bedragen die erbij komen.... De deurwaarder zou voor een bedrag van â,¬200,- komen, zo stom een bijna afbetaalde lening waar je op de valreep mee jn de problemen kom.  Dit bedrijf  benader ik als eerste en probeer met â,¬25,- de gang naar de rechtbank te vermijden.

Misschien steek ik nog steeds mijn hoofd in het zand en zou ik me moeten melden bij de gemeente, nu ik weet dat ik straks weer een inkomen heb, wil ik het nog 1 laatste keer zelf proberen.  Geeft het te veel onrust dan zal ik als kg deze stap gaan maken. Kan me echt niet permitteren dat mijn financiële ellende straks invloed zal hebben in mijn werk.

Jee wat een weekend, schuld bekennen, hier een luisterend oor en advies, vrienden die aangeven dit te herkennen, op het moment dat je financieel er goed voorstaat begaat iedereen de fout iets te lenen of op afkoop aan te schaffen.  Mijn valkuil kan iedereen overkomen en zelfs met een vaste baan ben je nergens meer zeker van.

Een vriend verwoorde het heel goed, zijn ouders moesten vroeger eerst sparen voordat er iets gedaan kon worden, hadden diverse potjes. Daar moet ik en wij alle weer naartoe...

tw50

Wat fijn dat je zulke goeie vrienden hebt en weer boodschappen in huis! Blij voor je! Ik hoop voor je dat je er zelf uit kunt komen, en die deurwaarderskosten die zijn echt idioot hoog! De rente blijft doorlopen en daarom is het niet makkelijk om alles zelf af te lossen. Ik denk zolang je het kunt overzien is het oke, maar zodra het boven je hoofd groeit is toch de gkb wel een goed idee. Veel sterkte en zet m op!
"One thing I've learned about life is that if you really let go, it's just a joy ride" (Ricky Williams)