Vaststellen beslagvrije voet moet bij innen schulden eenvoudiger

Started by jan, Mar 29, 2015, 10:52 AM

Previous topic - Next topic

jan

Het vaststellen van de zogeheten beslagvrije voet van mensen met schulden moet eenvoudiger. Het bedrag van het inkomen waar schuldeisers niet aan mogen komen â€" de beslagvrije voet â€" is van belang voor schuldenaren om in hun eigen levensonderhoud te voorzien en moet voorkomen dat ze nog verder in de financiële problemen komen. Volgens de staatssecretarissen Klijnsma van Sociale Zaken en Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is het nu te ingewikkeld om die beslagvrije voet vast te stellen. Daar gaat het kabinet wat aan doen, zo is te lezen in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het blijkt voor schuldenaren lastig alle informatie te verzamelen en goed door te geven. Daardoor valt de beslagvrije voet nogal eens te laag uit. Op dit moment wordt bekeken hoe schuldenaren en schuldeisers op een eenvoudige manier de beslagvrije voet kunnen samen stellen.  Er wordt gedacht aan één vast bedrag, gebaseerd op eenvoudig vast te stellen gegevens. Dat moet een forse verbetering worden voor beide partijen.

Maar ook voordat die nieuwe regels rond zijn, doet het kabinet er alles aan om binnen de huidige systematiek de vaststelling van de beslagvrije voet te verbeteren. Zo komt er betere informatie voor mensen met schulden en gaan gerechtsdeurwaarders beter samenwerken.

Het kabinet gaat ook serieus aan de slag met de signalen van gerechtsdeurwaarders en Belastingdienst, die waarschuwen dat de berekening van de beslagvrije voet nog ingewikkelder wordt als de kostendelersnorm wordt ingevoerd. Die is voorzien voor juli 2015 en zorgt volgens de betrokken partijen voor meer complexiteit en hogere uitvoeringskosten. Het kabinet zal hiervoor een specifieke uitvoeringstoets doen en de Tweede Kamer hier over binnen enkele weken informeren.

Daarnaast wordt de informatievoorziening voor mensen met schulden fors verbeterd. Zo komt er een helder informatieformulier en zullen gerechtsdeurwaarders schuldenaren vaker wijzen op het belang van het aanleveren van de juiste gegevens. Verder ontwikkelt het Rijk een praktische tool op basis waarvan burgers snel kunnen berekenen hoe hoog hun beslagvrije voet ongeveer zal zijn.

Tot slot worden alle gerechtsdeurwaarders dit jaar aangesloten op het digitale beslagregister dat de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft ontwikkeld. Daarmee kunnen verschillende gerechtsdeurwaarders die bij eenzelfde persoon beslag leggen, dit beter met elkaar en met hun opdrachtgever af stemmen. Zo kan de beslagvrije voet beter worden gerespecteerd.

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/03/23/vaststellen-beslagvrije-voet-moet-bij-innen-schulden-eenvoudiger.html
http://schuldenblog.nl/vaststellen-beslagvrije-voet-moet-bij-innen-schulden-eenvoudiger/
Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator

nooitmeer

Ik ben benieuwd hoe er met dat beslagen register wordt omgegegaan.
In het beginsel zijn er zeker voordelen mee te behalen maar, zoals vaker met dit soort registers, hoe wordt omgegaan met historische data. En wie krijgen er allemaal toegang toe? Zijn dit enkel gerechts/belasting deurwaarders? Of krijgt een gemeente, woningbouw stichting en NUTS bedrijven hier ook toegang toe? Of wellicht banken en verzekeraars ook? (in het kader van extra risico beperking).

En hoe gaan deurwaarders hier mee om, gaan ze inderdaad gebruikmaken van de optie om zich aan te sluiten op een eerder gelegd beslag of wachten ze totdat het 1e beslag er af is en leggen zij opnieuw beslag. Dit heeft namelijk voordelen; ze weten dat er iets te halen valt, en in de tijd dat ze geen beslag leggen loopt de rente wel gewoon door. En als ze dan beslag leggen hebben ze meteen ook het hele bedrag voor aflossing. En ze kunnen extra kosten in rekening brengen zoals GBA onderzoeken en een extra betekening voor een 1e beslag.
Deurwaarders zijn ook nog ondernemers, dus ze zullen altijd de optie kiezen die hen het meeste oplevert zonder hier bij de wet te overtreden.
zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!

jan

Zonder schulden en aanverwante problemen, zijn de deurwaarders zonder werk. Helaas hebben deze heren voldoende werk en zij zullen proberen hun inkomen te maximaliseren. Ik denk ook dat ze uurtje factuurtje gaan doen.
Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator