Nepfacturen Intrum Justitia bevatten gijzelvirus

Started by Marjan12, Mar 13, 2015, 12:12 AM

Previous topic - Next topic

Marjan12

Als je email krijgt van een incassobureau, kun je deze niet vertrouwen.

Quote

dinsdag 10 maart 2015
Malware 


De redactie van Opgelicht?! blijft meldingen ontvangen over e-mails met zogenaamde facturen van Intrum Justitia. De 'nota' in de bijlage bevat een virus dat de bestanden op je computer 'gijzelt', zogeheten ransomware.

van: http://www.opgelicht.nl/alerts/malware/alert-detail/veel-meldingen-malware-facturen-intrum-justitia/

In de mails worden het logo van Intrum Justitia en het incasso keurmerk misbruikt. De facturen verwijzen naar een eerder ontvangen betalingsherinnering namens bijvoorbeeld Vodafone of KPN. In de e-mail staat dat je het openstaande bedrag binnen 14 dagen moet betalen, anders wordt een gerechtelijke procedure gestart.

De mail bevat een bijlage. Zogenaamd zou deze de factuur bevatten. In werkelijkheid installeer je een virus, genaamd 'CTB-locker' als je de bijlage opent. Het gaat hier om een zogeheten gijzelvirus, in het Engels ransomware genoemd. De bestanden op je computer worden hierdoor versleuteld. Om weer bij je bestanden te kunnen komen, moet je geld betalen aan de oplichters.

Ontvang je een dergelijke mail? Open dan nooit de bijlage en wis het bericht.

Is je computer besmet met een gijzelvirus. Kijk dan op de website van de Fraudehelpdesk voor een overzicht van stappenplannen om dit te verwijderen. Kom je er hiermee niet uit, laat dan je computer nakijken door een erkend computerreparateur.

Ook malware- of phishing mail ontvangen? Stuur ze naar ons door via valse-email(at)avrotros.

gewoon

Dank je wel Marjan

Zou je zo maar kunnen openen

Chrissie

Wauw schrik hier toch wel even van, je zou maar zo'n mail openen, goed dat je deze waarschuwing hier deelt Marjan!
Sinds januari 2016 schuldenvrij.