wat te doen bij scheiding met de schulden

Started by robb, Dec 11, 2014, 06:27 PM

Previous topic - Next topic

Boeddha

Be strong, have faith!

tuthola

 De afbetaling van deze zal eventueel in mindering gebracht moeten worden met de maandelijkse betalingen alimentatie.....

Naar mijn bescheiden mening gaat dit niet lukken en mag dit wettelijk gezien niet sacredfour aangezien vrouw al op bijstand niveau zit is er geen ruimte om af te betalen aan de schuld.
Als dit gebeurd dan komt vrouw ernstig in de problemen en kan ze de kinderen in armoede laten opgroeien dit lijkt mij niet de bedoeling toch robb. Ook de bijstand zal dit niet goedkeuren.
Daarnaast heeft vrouw recht op de beslagvrije voet, zoals je zelf al zei valt er niets te halen dus trek je hier aan het kortste eind.

Robb ik denk dat je er te gemakkelijk over denkt, je zit met een mega probleem.
Ik zou eerst uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om het huis op jou naam te krijgen als je graag in het huis wilt blijven wonen al naar gelang de uitkomst zou je verder kunnen bedenken hoe verder.
Ook zou ik gebruik maken van onderstaande rekentool waar je precies kan kijken wat je om en nabij moet gaan betalen aan alimentatie. Zoals al boeddha al gezegd heeft kom je hier niet onderuit. Ten aanzien van het huis op je eigen naam te zetten zal de bank deze extra kosten in hun besluit meenemen.

http://www.scheidingsinformatie.nl/alimentatie/extra/online-alimentatie-berekenen
Xdewit

Ik schaar me achter Tuthola: ik vermoed dat je met een groter probleem zit dan je denkt. WWB krijgen is helemaal niet gemakkelijk en er rust verhaal ivm je kinderen en misschien zelfs ook ivm partner. Ik zou alles goed nakijken.Lizayra

Tuthola, kinderalimentatie vormt geen belemmering voor de bank (in tegenstelling tot partneralimentatie). Als de kinderen bij pa hadden gewoond zou hij die uitgaven immers ook hebben.
Robb, woonlasten mogen tot 30% van het inkomen uitmaken voor de draagkrachtberekening. Daarboven worden ze als onredelijk gezien en het meerdere zal niet afgetrokken mogen worden van het inkomen.
Niet iedere gemeente verhaalt de kinderalimentatie op vader. Als deze kan aantonen dat de berekening volgens de normen tot stand is gekomen is er niets aan de hand.
In het verleden was het zo dat huwelijkse schulden (of de rente/aflossing daarvan) van het inkomen afgetrokken mochten worden. Ik meen dat dat niet meer zo is, of niet volledig meer in ieder geval. Hou daar rekening mee, het zou zuur zijn als jij meer schulden op je naam laat staan en toch de volle mep aan kinderalimentatie moer betalen.

Het beste kun je een advocaat raadplegen, en dan het liefst ieder een eigen advocaat. Zorg dat je er eentje neemt die gespecialiseerd is in familierecht (Fas-lid). Het mooiste zou zijn als jullie mbv die advocaten gezamelijk tot een eerlijke verdeling, ouderschapsplan en alimentatieberekening kunnen komen. Daarna kan het convenant als hamerstuk bij de rechtbank worden aangeboden en kunnen jullie verder met jullie leven.

chapter

Quote from: tuthola on Dec 12, 2014, 12:49 PM
Chapter volgens mij klopt die 645 euro niet, je hebt hier te maken met een alleenstaande ouder die dan een aanvulling krijgt omdat zij de woonkosten niet kan delen het bedrag van de bijstand zou dan uitkomen om en nabij de 900 euro.

ik heb geen idee veel is onduidelijk maar er zijn ook stukken te vinden dat de 20% valt in de 1 ouder kop

Vanaf 2015 vervalt de alleenstaande oudernorm en de gemeentelijke toeslag voor mensen die geen kosten kunnen delen. Alleenstaanden en alleenstaande ouders krijgen vanaf 1 januari hetzelfde bedrag (70 % rml). Voor alleenstaande ouders komt er een zogenaamde alleenstaande ouderkoptoeslag die de Belastingdienst uitkeert. Deze toeslag is ruim â,¬ 500 lager dan de huidige aanvulling. Zo wil het Rijk alleenstaande ouders stimuleren aan het werk te gaan. Een verhoging van het kindgebonden budget compenseert deels de lagere toeslag.

chapter

lizayra
wat wij bedoelen is wat hij betaalt aan alimentatie al is dat 150 van wwb wordt afgetrokken
Wij hebben het niet zo zeer over lening idd is mogelijk met alimentatie een huis te kopen/oversluiten maar hij wil alleen zijn naam onder koopcontract terwijl er ook een doorlopend krediet loopt van 50.000 euro... Deze last zal bank wel meenemen in berekening of hij het allemaal wel kan blijven betalen.
In ergste geval halve ton! krediet en de woning.
Dan kun je nog mooi in convenant hebben 50 50 als zij niet kan betalen en dat lijkt mij duidelijk met wwb hoogte verhalen ze toch op partner aangezien ze beide hoofdelijk aansprakelijk zijn
Convenant zijn afspraken die je onderling maakt en zal denk ik de bank een worst zijn zolang je beide hoofdelijk aansprakelijk bent

lonkes1984

#21
Uhh wil ik wel even inhaken dat de bijstand voor alleenstaande (ouder) vanaf volgend jaar 50% van het minimumloon (1.501,80 euro) is, is dus wel iets meer dan 645 euro, nl 750 euro. niet veel maar toch... Alle beetjes helpen  :D

De alleenstaande ouderkop is bij minimum inkomen 3050 euro per jaar, dit wordt elke maand uitbetaald met het kindgebonden budget. Dit compenseert niet helemaal het wegvallen van de 70% van minimumloon wat je als alleenstaande ouder eerst in de bijstand kreeg....

Onderlinge afspraken, wel of niet vastgelegd in een convenant zeggen de schuldeisers by the way inderdaad niks. Je bent allebei hoofdelijk aansprakelijk, en wat ze bij de een niet krijgen gaan ze bij de ander halen....
Don't look back.... You're not going that way!

Xdewit

lonkes1984 graag zou ik weten waar ik de onderbouwing van die 3050 euro per jaar kan vinden. zoek me rot maar kan nog geen nieuwe cijfers vinden. Ik hoop dat je kan helpen.
tuthola

Xdewit je kan ook een proefberekening maken via google. Typ gewoon proefberekening kindgebonden budget 2015.

Xdewit
chapter

ik vind het allemaal maar krom
Dat ze werken aantrekkelijker willen maken oke daar ben ik ook zeker voor nu was verschil te klein zeker als je alle extraatjes dan mist en geen recht meer op hebt.

en toch de alleenouderkop is leuk maar die krijg ik net zo goed met een inkomen van 35000 per jaar, dat vind ik dan weer zo krom als een hoepel

Kreg ik eerst 308 voorlopige teruggave nu wordt dat niets meer en kgb gaat met flink bedrag omhoog. Iemand opperde al elders extra want dat is niet vatbaar voor beslag. Bedragen blijven elfde dus ga er nietvanuit dat het vtlb nu ineen met 300 omhoog schiet omdat het bij kgb zit

tuthola

quote
ik heb geen idee veel is onduidelijk maar er zijn ook stukken te vinden dat de 20% valt in de 1 ouder kop
quote

Ik heb het opgezocht en kwam bij de onderstaande link
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/wat-verandert-er-vanaf-2015-in-de-bijstand.html

Voor de duidelijkheid hier het stukje over de kostendelersnorm in 2015.
Kostendelersnorm in de bijstand

Vanaf 1 januari 2015 geldt de kostendelersnorm in de bijstand. De uitkering wordt lager naarmate meer personen hoofdverblijf hebben in dezelfde woning. Zo gaat de uitkering als je met z’n 2-en woont naar 50% en als je met z’n 3-en woont naar 43,55%. Zij kunnen namelijk de kosten voor levensonderhoud delen. Het maakt niet uit met hoeveel personen iemand samenwoont.

Uit bovenstaande ga ik ervan uit dat de kostendelersnorm voor alleenstaande en alleenstaande ouders met minderjarige kinderen de extra aanvulling van de bijstand krijgen.

chapter

hoi tuthola
bij gemeente goeroe overflakkee zag ik dit.

Toeslagen en verlagingen
Door de komst van de kostendelersnorm vervallen de gemeentelijke toeslagen op de basisbijstandsnorm. Dat geldt ook voor de gemeentelijke verlagingen. Een alleenstaande of alleenstaande ouder die alleen in een woning woont, krijgt van de gemeente 70% van de gehuwdennorm. Als de alleenstaande (ouder) woonkosten kan delen en onder de kostendelersnorm valt, krijgt hij of zij een lagere uitkering.
Daaruit maak ik ook dat beide 70% behouden van gehuwdennorm

Het blijft ingewikkeld en zal pas in loop van jaar duidelijk worden hoeveel deze er op uitgaan en dus ook vtlb verlaagd zal worden.
Ik lees bedragen van 50-100 per maand die mensen met wwb erop achteruitgaan

lonkes1984

#29
Quote from: Xdewit on Dec 13, 2014, 04:48 PM
lonkes1984 graag zou ik weten waar ik de onderbouwing van die 3050 euro per jaar kan vinden. zoek me rot maar kan nog geen nieuwe cijfers vinden. Ik hoop dat je kan helpen.

Ten eerste staat het op mijn beschikking van de belastingdienst ;) maar ten tweede staat het onder andere hier:

http://financieel.infonu.nl/geld/135766-kindgebonden-budget-2015-bedragen-voorwaarden-wijzigingen.html

3050 euro is voor de minimum inkomens, hoe meer je verdiend als alleenstaande ouder, hoe lager de alleenstaande ouderkop.

*OEPS* je had de link al gekregen, sorry!   ;D
Don't look back.... You're not going that way!