Chapter,
Fijn dat je het draadje hebt gelezen.
Het geeft rust als er maar een eiser is.
In dit geval zijn er 4 die beslag mogen leggen en twee niet.
Bij de meeste zal de rek qua onderhandelen eruit zijn aangezien Temudjin een periode "onvindbaar" was.
De officiële afloscapaciteit was €47, met een BVV zal het net iets hoger liggen.
En een schuld van bijna €11.000 (meer nog als er beslagkosten bijkomen)
Het grote verschil tussen een VTLB en een BVV is dat er geen ruimte is voor het aanleggen van een buffer.
In zijn geval zou een loonbeslag, dus gedwongen afdragen een periode innemen van ongeveer 80 maanden.
Dat is meer dan 6,5 jaar geen buffer, geen geld voor medische zorg, niks niet.
Zo lang zou hij ook bezig zijn als hij dit zelf aflost, wellicht zelfs langer maar dan is er wel de mogelijkheid om een buffer aan te leggen. Of het bedrag van vakantiegeld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een voorstel te doen tegen finale kwijting.
Ik ga zeker niet zeggen dat zelf aflossen iets is wat je zomaar even doet, je hebt er een ijzeren discipline voor nodig en er zijn altijd kinken in de kabel. Het enige voordeel is wel dat je meer vrijheid hebt in je gaan en staan. Loonbeslag zorgt ervoor dat je die vrijheid kwijt bent en tegelijkertijd niet beschermd bent zoals je dat in een traject zou zijn. Een minnelijk traject zou binnen een bepaalde periode weer opnieuw aangevraagd kunnen worden. In de meeste gemeenten is dat 5 jaar. Maar dat ligt dus aan de gemeente.
Overigens, over dat aansluiten. Officieel moet de eerste beslaglegger aansluiters toelaten. In de praktijk blijkt dat er vaak botweg wordt gezegd dat ze dat niet toestaan. De aansluiter kan dan naar de rechter om het af te dwingen maar daar worden dan ook weer kosten voor gemaakt. Het kan dan voorkomen dat er een ander soort beslag gelegd wordt. Kortom: Loonbeslag is in dit geval iets wat maar beter voorkomen kan worden.
Een traject zou idd DE oplossing zijn.