ik kan nergens terecht

Started by Fox75, Jul 07, 2014, 04:45 PM

Previous topic - Next topic

Fox75

Goedendag,
Ik heb grote schulden. Momenteel een 75.000 euro en dit loopt nog met ruim 1.200 euro per maand op (zakelijk huurcontract welke nog ruim 8 jaar loopt).
Ik heb tot eind vorig jaar een eigen bedrijf gehad en heb dit na veel gedoe moeten stoppen. Hierover lopen nog diverse rechtszaken tegen o.a. de gemeente omdat er in diverse rapporten gelogen is en zaken verdraait zijn.
Wij (ik, mijn vriendin en onze 2 kinderen) hebben de afgelopen 4 a 5 jaar moeten leven van een inkomen van 780 euro per maand (ongeveer 60% van bijstandsnorm) omdat volgens de gemeente wij geen recht hadden op aanvullende bijstand (dat blijkt dus onjuist geweest te zijn).

Nu is mijn bedrijf beeindigd en kon ik nog niet bij schuldhulpverlening terecht omdat er nog geen aangifte inkomstenbelasting gedaan was.
Nu 6 maanden later is dat eindelijk rond en hadden we ons aangemeld bij schuldhulpverlening.

Echter bij eerste gesprek werden we direct weer weggestuurd omdat ze volgens de beleidsregels gebasserd op de NVVK regels ons niet mogen helpen omdat we nog rechtszaken hebben lopen. Moeten eerst al die rechtszaken maar stopzetten of terugkomen als alle rechtszaken afgerond zijn (kan nog 3 jaar duren).
Nu had ik al bij gemeente uitgelegd dat ze ons wel kunnen helpen omdat rechtszaken niet over de hoogte van vorderingen gaan maar over aansprakelijkstelling van o.a. de gemeente.

Ook contact gehad met jurist van NVVK en die gaf me gelijk en gaf aan dat de gemeente onzin verkondigd.

Echter van de gemeente al afwijzing binnen met dat we minimaal 6 maanden geen aanvraag meer kunnen indienen.
Daar bezwaar tegen gemaakt maar daar doet de wij van wc eens adviseren wc eens bezwaar commissie van deze gemeente pas over 17 weken een uitspraak op die deze gemeente kennende negatief voor ons is waarna we dus naar de rechter moeten wat weer 6 maanden kan duren.

nu ben ik 6 maanden zelf bezig geweest met contacten onderhouden met schuldeisers en zijn redelijk wat kleine (tot 1300 euro) schulden kwijtgescholden of afgekocht tegen percentages van 5 tot 25%.
Nu blijven er wat grote schulden over zoals de gemeente (bbz krediet) 21.000, mijn ouders 30.000, nogmaals gemeente met belastingen 1.500  CVZ (boetebedrag niet betalen ziektekostenverzekering)) 3.500 euro, zorgverzekeraar zelf 400 euro en dan nog diverse andere kleine schuldeisers (50 tot 550 euro). En dan de verhuurder van zakelijke pand waar achterstand is van 16.000 euro en nog lopende huurverplichting voor komende 8 jaar van 100.000 euro.

Als ik met iedereen een afkoop tegen finale kwijting kan bereiken wil de verhuurder contract ontbinden en neemt die desnoods genoegen met eenmalige afkoop van 4 a 5% van huidige achterstand.
Gemeente wil desnoods ook meewerken tegen finale kwijting, CVZ geeft aan dat ze daar vaak ook wel aan willen meewerken en diverse andere geven ook aan mee te willen werken.

Voorwaarde is echter dat er een controleerbaar kloppend voorstel komt waaruit ook echt blijkt dat dat het maximum is wat ik kan betalen. Dit voorstel willen ze van een schuldhulpverlener hebben.
Maar daar ben ik dus de komende jaren niet welkom.

Mijn vriendin (slechts meegetekend voor schuld van de gemeente, verder nergens aansprakelijk voor) heeft inkomen van 800 per maand en verder hebben we aanvullende bijstand van 530 euro.
Daarvan wordt 68 euro ingehouden door gemeente voor aflossing schuld en 100 euro wordt ingehouden vanwege algemene heffingskorting minstverdienende partner die we van belasting moeten krijgen.
Belasting verrekend die echter met openstaande zaken.
In totaal hebben we dus 1330 euro inkomen en wordt daar dus 168 euro op ingehouden.
Daarmee zitten we al ver onder de beslagvrije voet  en het vrij te laten bedrag.

volgens vrij te laten bedrag berekening hebben wij 68 euro per maand aflossingsruimte (nu wordt er dus 168 euro gebruikt) en zou ik dus na 3 jaar 2448 euro afgelost kunnen hebben.
In geval van wsnp komt dit bedrag nog veel lager uit, naar verwachting zelfs op 0 volgens berekeningen.

Nu kan ik van iemand binnenkort een 2500 tot 3500 euro krijgen om een eenmalige afkoop tegen finale kwijting aan te bieden aan alle schuldeisers.
Ze zouden dan dus direct een 3 tot 5% van de openstaande schuld kunnen ontvangen waarna ze de rest kwijtschelden.

Schuldeisers lijken daar wel aan mee te willen werken maar gemeente wil niet helpen met dat voorstel te doen.

Wat kan ik nog doen nu? Enige overgebleven optie lijkt nu dus alle schuldeisers verder negeren (uit te schrijven bij de gemeente om onvindbaar te worden) en de komende 3 jaar de schuld nog met 40 tot 50 duizend euro op te laten lopen en me dan maar opnieuw bij schuldhulpverlening te melden met een schuld die dan niet meer minnelijk op te lossen is.

Ik weet het echt niet meer!!! wie weet er raad?


burningspirit

Kort gezegd (sorry, het is niet oneerbiedig bedoeld) : twee problemen:
1 welke schuldhulpverlener kan en mag helpen in jouw specifieke geval?
2 is je bedrijf daadwerkelijk beëindigd en zijn alle jaarrekeningen, aangiftes enz. helemaal officieel rond? althans: is alles afgesloten volgens de daarvoor geldende eisen van schuldhulpverlening

Dat laatste zul je zelf moeten gaan uitzoeken en als dat duidelijk is weet je ook bij welke schuldhulpverlener je terecht zou (moeten) kunnen en hoe je dat moet aanpakken.

Ik kan maar één ding bedenken: leg je probleem (gedetailleerd) voor aan een schuldhulpverlener voor ondernemers.
Zelf heb ik een goede ervaring gehad met Zuidweg & Partners, ik had me daar toen (ongeveer 3 jaar geleden) aangemeld voor schuldhulp.
Toen hebben ze (destijds Jacqueline Zuidweg en haar directe medewerkers) me heel goed geadviseerd en alle vragen die ik had kunnen beantwoorden.
Ook al konden ze (in ons geval) de hulpverlening niet opstarten, ze hebben me wel tot in detail uitgelegd waarom het niet kon en ook verteld wat ik moest doen
Ik (we) had(den) ook een bedrijf en toen dat beëindigd was heeft het een tijd geduurd alvorens de Gemeente hier vond, dat voldoende aannemelijk was gemaakt dat het bedrijf geen enkele rol meer speelde in onze financiële toekomst: Kortom: Dat niets het verlenen van schuldhulpverlening door de Gemeente meer in de weg stond.

Het is een beetje een 'tussen wal en schip'-verhaal.
Je zult zelf op de (figuurlijke) kade moeten klauteren.
Succes!
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

Buster

#2
Beste Vossie, welkom op het forum.

Even over de afwijzing en je wc eend bezwaar.
Je hebt eigenlijk alle stappen doorlopen die je het recht geeft aan te kloppen bij de Ombudsman.
Daarvoor moet je eerst alle mogelijkheden hebben benut tot het voeren van bezwaar.
Wat je zaak sterk maakt is het oordeel van de NVVK jurist.

http://www.nationaleombudsman.nl/?gclid=CKKJsOjis78CFYnItAodojsANQ

Fox75

Hallo burningspirit,
Bedankt voor je reactie.
Bedrijf is volledig afgesloten met jaarrekeningen, meubilair gedwongen verkocht enz. Enz.
Heeft wel even geduurd omdat ik door gemeente gedwongen ben binnen 48 uur te besluiten bedrijf te beëindigen en binnen 1 1/2 week uit te schrijven (daarover lopen dus nog rechtszaken tegen de gemeente).

Kwa bedrijf dus geen belemmeringen voor schuldhulpverlening.
Gemeente weigert echter op oneigenlijke gronden vanwege die rechtszaken.
Gemeente is hier enige officiële schuldhulpverlener, andere instellingen doen enkel voorbereidende trajecten om je dan naar de gemeente te kunnen sturen maar die kunnen niks voor mij doen omdat ik alles op orde heb.

Zuidweg heb ik contact mee gehad maar kunnen ook niks voor me doen. Mijn gemeente vergoed hun diensten niet. Kan wel terecht maar moet ik dan dus zelf betalen ( hetzelfde geld voor gespecialiseerde advocaten).

Dat zou zo een hap uit mijn budget nemen dat veel minder overblijft voor afkoop finale kwijting waardoor kans dat dat slaagt veel kleiner wordt.

Ik voldoe aan alle voorwaarden, maar net als dat ik nog ondernemer was liegt en bedriegt mijn gemeente en ontzegd ons alles waar we wel recht op zouden moeten hebben. Maar we krijgen niks hiervan zonder eerst bezwaar procedure en eventuele rechtszaak. Status nu is dus dat we officieel geweigerd zijn bij schuldhulpverlening en voor minimaal 6 maanden geen nieuwe aanvraag mogen doen.

Fox75

Quote from: Buster on Jul 07, 2014, 07:55 PM
Beste Vossie, welkom op het forum.

Even over de afwijzing en je wc eens bezwaar.
Je hebt eigenlijk alle stappen doorlopen die je het recht geeft aan te kloppen bij de Ombudsman.
Daarvoor moet je eerst alle mogelijkheden hebben benut tot het voeren van bezwaar.
Wat je zaak sterk maakt is het oordeel van de NVVK jurist.

http://www.nationaleombudsman.nl/?gclid=CKKJsOjis78CFYnItAodojsANQ

Er zijn de afgelopen 5 jaar zeer grote fouten gemaakt bij gemeente en zijn zeer zwaar gedupeerd door hun.
Lopen momenteel 3 bezwaar procedures en 1 rechtszaak tegen deze gemeente.
Afgelopen tijd paar keer gedacht over nationale ombudsman. Misschien eens verder in verdiepen

gewoon

#5
Hoi Vossie

Welkom op het forum en wat prettig dat je de cijfers geeft van je schulden dat maakt het meedenken beter mogelijk.

Wat mij opvalt is dat huur contract een huur van 1200 is geen bedrag dat er een enorme project inrichting gemaakt zal zijn voor jou als huurder dus is het een standaard contract.
Dan kun je twee dingen doen en dat is hard zoeken naar een nieuwe huurder die jouw contract over neemt voor de resterende 8 jaar.
Tweede is toch de huur aangetekend op zeggen dan kun je de zaak echt afronden, natuurlijk zal de verhuurder beginnen over die 8 jaar die dan opeisbaar lijkt maar ik heb van diverse vernomen dat een rechter daar niet in mee gaat en het bij een jaar houd omdat de verhuurder ook zelf zijn best mag doen een nieuwe huurder te vinden.

Het beste is dit in goed overleg te doen met de verhuurder dat het bij een jaar blijft  zodat dat niet ook bij een rechter komt, dit contact moet je goed proberen te  houden, hij is immers meedenkend met een afkoop tegen finale kwijting.

burningspirit

wooow  :-[ wat een verschrikkingen vossie, waarover je schrijft
weet even niks anders meer te zeggen dan: hou vol!
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

Fox75

Hallo gewoon,
Bedankt voor je reactie.
Huurcontract is ondanks oplopende bedrag minst van mijn problemen.
Misschien zelfs wel een belangrijke motivatie voor andere schuldeisers om snel mee te werken aan afkoop finale kwijting. Hoe langer ze daarmee immers wachten hoe hoger de schuld bij verhuurder wordt en hoe kleiner hun aandeel in totale schuld en dus in uiteindelijke afkoopsom.

Kan geen andere huurder voor zoeken. Dat komt omdat bezondigen locatie is.  Het zijn kantoren midden in het pand van mijn verhuurder zelf die hij enkel verhuurde omdat ik zijn producten verkocht die hij daar had staan. Is niet de bedoeling dat daar bedrijven komen die niks met zijn handel te maken hebben.

Enige manier om dit contract wettelijk te ontbinden is als schuldhulpverleningstraject gestart is.
Maar hij wil dus best ontbinden en vrijwel alles kwijtschelden, maar dan moeten andere dat ook doen.
Dat hij dat doet is voor mij dus niet ongunstig vanwege belang dat andere schuldeisers daarbij dus krijgen bij snelle oplossing.

Fox75

Quote from: burningspirit on Jul 07, 2014, 11:23 PM
wooow  :-[ wat een verschrikkingen vossie, waarover je schrijft
weet even niks anders meer te zeggen dan: hou vol!

Bedankt!

gewoon

Hoi heb even een na denker waar ik het antwoord van probeer te bedenken

Is in het bbz krediet op genomen dat de lening van de ouders een achter gestelde lening is, en deze niet mee doet in het finale kwijting omdat het bbz krediet eerst komt en net als alles loopt, zij hier mee komen dat zij van die E 3500,-- dus +/- 7 % willen zien.

Fox75

Quote from: gewoon on Jul 08, 2014, 08:59 PM
Hoi heb even een na denker waar ik het antwoord van probeer te bedenken

Is in het bbz krediet op genomen dat de lening van de ouders een achter gestelde lening is, en deze niet mee doet in het finale kwijting omdat het bbz krediet eerst komt en net als alles loopt, zij hier mee komen dat zij van die E 3500,-- dus +/- 7 % willen zien.
Die lening van mijn ouders is een lastige op papier.
Bij BBZ is inderdaad overeengekomen dat die achtergesteld is.
Daar hebben op zich mijn ouders natuurlijk geen boodschap aan omdat die daar niet mee ingestemd hebben.
Maar buiten dat zal ik lening van mijn ouders (als ooit mogelijk) zo en zo geheel aflossen, ongeacht wat er verder gebeurd.

Eigenlijk wil ik die er gewoon buiten houden.
Aan ene kant kan gemeente daar moeilijk over doen, aan andere kant zouden zij als die wel meedoet dus veel minder geld krijgen.


gewoon

Heel goed van je dat je dit bedrag van je ouders er buiten wil houden en dit is zeer eerbaar van jou, dat je dit later zo netjes als mogelijk probeert op te hoesten.

Daar kan de gemeente juist niet moeilijk over gaan doen,  omdat het hun op genomen voorwaarde is, dat deze lening achtergesteld is.

Wat ik hoop voor te zijn met mijn vraag is dat dit juist een draak van een vertraging kan geven,  bij het te verdelen van je bedrag op papier tegen finale kwijting bij de gemeente.

Begrijp goed,  uit je schrijven dat die gemeente zuur over alles sproeien.

Hou je sterk 

Fox75

gewoon... is beetje tegenstrijdig wat de gemeente wil.
Aan ene kant is van ouders achtergesteld en moet ik eerst hun aflossen.
Aan andere kant willen ze eigenlijk enkel meewerken als alle schulden gesaneerd worden.
Ik heb die schuld van mijn ouders er voor nu uitgelaten en heb een nieuw compleet schuldenoverzicht gemaakt.
Heb ook een nieuwe berekening gemaakt van vrij te laten bedrag met de calculator van de rvr.org.
Verder een brief opgesteld (nog wat aan het finetunen) welke ik naar alle schuldeisers zal gaan sturen met stand van zaken, dat we niet bij schuldhulpverlening terecht kunnen voorlopig, dat schuld nog met 1300 euro per maand oploopt, dat ze niks zullen ontvangen als ik wsnp inga (dat blijkt uit VTBL berekening) en als laatste een voorstel van 4,5% als eenmalige betaling tegen finale kwijting.

Naar aanleiding van Pm ook nog wat rondgebeld en wat aanvullende tips gekregen dus even kijken wat ik daar mee kan.

tuthola

Misschien een domme vraag maar waar haal je het geld vandaan om een aanbod te doen voor finale kwijting, zoals ik begrepen heb leef je al geruime tijd onder het minimum.
En mocht er onverhoopt geen "deal"komen om wat voor reden dan lijkt het me niet dat je ineens met een extra schuld kan aankomen van de ouders als je richting wsnp gaat....misschien zie ik het wel helemaal verkeerd en is je verhaal voor mij te ingewikkeld, niettemin succes met alles :-)

Fox75

dat geld voor dat voorstel tegen finale kwijting kan ik van iemand lenen/krijgen.
Die schuld van mijn ouders laat ik als even kan gewoon hoe dan ook buiten beschouwing.

En heb absoluut niet de intentie om WSNP in te gaan.
Als afkoop finale kwijting niet mocht lukken dan blijft plan B over:

WWB uitkering opzeggen, bij gemeente uitschrijven, en schuldeisers verder negeren tot dat ze het opgeven of de verjaringstermijn  van vordering verlopen is en desnoods zwart wat extra bijverdienen.

Niet mijn voorkeur maar heb de afgelopen jaren zo ongeveer alles geprobeerd om schulden en andere problemen op te lossen maar ben enkel maar tegengewerkt en bedrogen en eens houd het op.