Schuldhulpverlening aangevraagd, nu ten einde raad

Started by Piekeraar, May 06, 2014, 01:40 PM

Previous topic - Next topic

Piekeraar

Vanwege een relatiebreuk in juli 2013 die ik niet aan had zien komen, werkloosheid en vlak daarna langdurige ziekte heb ik in september 2013 aangeklopt bij het maatschappelijk werk in mijn gemeente voor schuldhulpverlening. In oktober 2013 is er een plan van aanpak gemaakt en vastgesteld dat ik in aanmerking kom voor schuldhulpverlening. Ik heb hier van het maatschappelijk werk ook een beschikking van ontvangen. Per 1 december 2013 ging mijn maatschappelijk werkster weg omdat zij een andere baan had. Er moest een nieuwe maatschappelijk werkster gevonden worden en mijn dossier bleef liggen. In januari 2014 was er een nieuwe maatschappelijk werkster. Zij moest nog ingewerkt worden. Begin februari 2014 gesprek gehad met de nieuwe maatschappelijk werkster. Zij had geen ervaring met schuldhulpverlening en moest bij een collega navragen hoe het allemaal moest enzo. Eind februari kreeg ik van het maatschappelijk werk te horen dat de stukken in mijn dossier verouderd waren en ik alles weer van recente datum aan moest leveren. Dat heb ik gedaan. Half maart 2014 was mijn dossier compleet. De nieuwe maatschappelijk werkster vertelde dat haar contract niet werd verlengd, zij officieel per 1 mei weg ging, maar nog een hoop vakantiedagen had, waardoor zij er in april nog maar enkele dagen was. Zij zou mijn dossier naar de toetsing sturen en die zou het dossier doorsturen naar de kredietbank voor schuldsanering. Inmiddels zitten we in mei 2014 en ligt het dossier nog altijd ter toetsing bij het maatschappelijk werk. Ik heb geen contactpersoon meer. Als ik bel naar het maatschappelijk werk, wordt er gezegd dat ik wordt teruggebeld, maar dat gebeurd nooit. Toen ik mij in september 2013 bij het maatschappelijk werk meldde, had ik nog nauwelijks achterstanden, maar zag die wel aankomen. Inmiddels zijn mijn schulden torenhoog door alle boetes en rentes. Energie is al eens afgesloten geweest, ik ben inmiddels uit de aanvullende verzekering van de zorgverzekering gegooid omdat ik een premieachterstand heb. Verder dagelijks terreur (telefoon, post, email) van incassobureaus en deurwaarders met dreigende beslaglegging. Ik ga hier psychisch aan onderdoor en houd dit niet meer vol!!!! Is er wettelijk ergens vastgelegd hoe lang toeleiding naar schuldsanering mag duren?

An0niempje

Hoi Piekeraar,

Welkom op het forum.
Kan me voorstellen, dat je moedeloos wordt, als je contactpersoon iedereen verdwijnt.
Zelf weinig ervaring met de schuldhulpverleningstrajecten, dus kan je geen specifieke antwoorden geven. Weet wel dat zaken per gemeente kunnen verschillen.
Wat ik me wel afvraag: moet de aanvraag persé via een maatschappelijk werker, om mag je ook zelf direct een aanvraag voor schuldhulpverlening indienen bij je gemeente?
Misschien even uitzoeken, welke instantie in jouw gemeente de minnelijke trajecten en de WSNP regelt en daar informatie vragen. Bij het gemeente loket zullen ze dit moeten weten.
Heel veel sterkte in ieder geval...

Buster

Hoi Piekeraar, welkom op het forum.

Jeetje jij valt ook lekker tussen wal en schip zeg.
Even praktisch, om de boel op orde te houden wat betreft je financiele situatie nu kun je het beste zorgen dat je je budget en aflossingen niet lager stelt dan de beslagvrije voet.

Van dit bedrag betaal je in elk geval:
huur
zorgpremie
energie
water
gemeentebelastingen
boodschappen

Zorg dat je hierin geen achterstanden oploopt!
Tegen schuldeisers waar je nog afspraken mee moet maken kun je zeggen dat je je voorstel baseert op je beslagvrije voet.

Hier lees je hoe je hem moet uitrekenen:
http://www.schulden-vrij.info/index.php/topic,47219.msg69762.html#msg69762

Wat betreft de gemeente, er staat maximaal 6 weken voor tussen aanmelding en plan van aanpak.
In jouw geval lijken die 6 weken iedere keer op te schuiven en dat kan echt niet.
Je zou twee dingen kunnen doen:
Neem contact op met de leidinggevende van de maatschappelijk werk organisatie en leg je situatie uit.
Neem contact op met de gemeente afdeling Sociale Zaken en leg daar je probleem voor.
Zorg er voor dat als je je verhaal verteld dat de boodschap is dat je op zoek bent naar een oplossing.
Het is namelijk makkelijker luisteren naar iemand die een oplossing zoek dan naar iemand die boos is.

Al heb je alle recht om boos en in paniek te zijn.
Ik hoop dat je hier iets mee kan, succes!

burningspirit

#3
Zucht.
Piekeraar, ik herken het.
Kan alleen maar één ding zeggen: hou vol!!!
Duik erin en probeer zelf dingen uit te zoeken en te regelen.
Laat je niet klein maken door deze situatie.
Hou in elk geval goed in de gaten dat er vier dingen wél betaald worden:
huur/hypotheek, energie, water en zorgverzekeringspremie.
Deze vier zijn de basis van stabilisering, die tot een goede schuldhulpverlening leidt, als er weer een schuldhulpverlener (e/o maatschappelijk werker) beschikbaar komt.
De gemeente heeft wat dat betreft wel een verplichting. (toch Buster?)
Mocht er beslag gelegd worden, controleer dan zelf of het op de juiste manier gebeurd.

Even om je te prikkelen, lieve Piekeraar: ik heb ook jaren geroepen dat ik het niet vol hield. Maar daar was helaas niemand van onder de indruk. Heb een burn out gehad en kamp op dit moment weer met psychische problemen, waarvoor ik gespecialiseerde GGZ nodig heb. Maar mijn levensdrang en motivatie om mezelf uit de schuldproblematiek te werken, is op enkele dipjes na, nog onverminderd. Pak jezelf bij elkaar en ga ervoor. De mensen die je zo hebben laten modderen zijn allang weer verdwenen en het helpt niet om ze de schuld te geven van problemen. Begrijp me goed: ik deed dat ook, maar heb ontdekt dat het mij alleen maar meer problemen opleverde.

Als ik jouw verhaal lees komt bij mij op, dat je enorm je best hebt gedaan in de rot-periode die volgde op je relatiebreuk en ziekte. Respect!!! Je kunt meer dan je zelf denkt en dus zet em op nu, laat je niet kisten!
liefs van mij
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

Marie-Louise

@ Piekeraar: Waarom ligt alles ter toetsing bij het maatschappelijk werk? Moet je aangemeld worden door een instantie of kan je dat ook zelf doen?

Piekeraar

Allemaal hartelijk dank voor jullie reacties!  Ik heb gisteren een klacht bij de gemeente ingediend (naatschappelijk werk voert schuldhulpverlening uit voor gemeente)  over de gang van zaken en werd zowaar na 2 uur teruggebeld door het maatschappelijk werk.  Het dossier is doorgestuurd naar de kredietbank en moet nu wachten op de uitnodiging voor een gesprek.

Buster

Goed zo! Top dat je actie hebt ondernomen en nu maar duimen dat je zo snel mogelijk van start kan.

Chrissie

Toppie gedaan, tien met een griffel  ;)
Hoop dat het balletje nu snel voor jou gaat rollen, en dat je maar weer gauw het lichtje aan het einde van de tunnel mag zien!
Sinds januari 2016 schuldenvrij.