Besparen, Verzekeringen en Budgetteren > Budgetteren

Ik stond in de winkel, en toen wist ik het niet meer

(1/3) > >>

ennudan:
Paar dagen getwijfeld of ik dit zou posten want misschien klinkt het wel heel dom  :(
Ik stond zaterdag in de Albert heijn, had hier iets gelezen over dat daar de boodschappen eigenlijk het goedkoopste zijn al verwacht je dat niet. Inderdaad, soms nog goedkoper dan de Aldi waar ik al een tijd vaste klant ben. Maar toen gebeurde het dus, ik stond daar, en had even geen idee meer wat ik mee wilde nemen. Ik moest en zou zo boodschappen doen zodat ik halverwege de week nog geld zou hebben voor de dingen die ik vergeten ben en voor brood enz.
Ik had geen briefje mee want ik heb dus eerlijk gezegd geen idee wat dingen precies kosten (ja dat is best erg vind ik zelf) dus ik vond het moeilijk om dan precies te kunnen zeggen wat we de hele week konden gaan eten.
Uiteindelijk heb ik voor 45,- boodschappen gedaan, ongeveer de helft van ons weekbudget en nu maar zien of ik het met die andere 45,- kan redden tot het eind van de week. (inmiddels ook al brood erbij gehaald)

Ik heb nu een Albert Heijn thuiswinkel code aangevraagd zodat ik daar op kan kijken naar prijzen voor ik boodschappen ga doen.

Herkennen jullie dit een beetje ? Ik voelde me een soort van dom schaap in die winkel

An0niempje:
je moet weer opnieuw je weg vinden in boodschappenland, af van je vertrouwde producten omdat die nu mogelijk te duur zijn, op zoek gaan naar goedkopere alternatieven en dat kost allemaal tijd.
Ik stond in het begin in het begin ook een uur voor het schap prijzen te vergelijken :-[
Nu weet ik van veel producten inmiddels het goedkoopste alternatief en valt het me zelfs op als de melk 3 cent duurder is geworden....
Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook nog wat meer moet leren om gebruik te maken van een boodschappenbriefje.... Ik ga meestal in de winkel de maaltijden af en dan zoek ik in de winkel naar goede alternatieven, ik kijk thuis wel in de folders, maar hierin is ook voor mij nog eht 1 en ander aan winst te halen. Ik heb nu een paar rare weken achter de rug, mar zodra er weer een normale week, zonder verjaardag of andere rare fratsen is, dan wil ik hier op het forum ook mijn boodschappengeld bij gaan houden en misschien af en toe boodschappenbriefjes overtypen. Denk dat je daar ook weer van kan leren, kijken wat de anderen voor goedkope artikelen kopen.....
Wat ik zelf heel fijn vind, zijn de zelfscanapperaten, die ze iig bij de hoogvliet en de AH in mijn plaats hebben.
Dat apperaat neem je mee de winkel in en voor dat je je artikel in je mandje doet, of met zelfscan mag het ok gelijk in je tas ;) scan je het artikel, zo zie ik in de winkel al wat ik kwijt ben en kom ik niet bij de kassa voor verrassingen te staan. Dit scheelt in de winkel in hoop gereken en minder frustratie wegens rekenfouten, als ik voor een maximum bedrag boodschappen wil/moet doen.....

Buster:
Niet dom, gewoon heel herkenbaar. ;)

Het is even wennen om op een andere manier boodschappen te doen.
Maar wennen doet het zeker.
Het klopt dat de AH in een aantal producten goedkoper is dan bijvoorbeeld de Lidl of de Aldi.
Kennis is wat dat betreft een gezondere portemonnee.

Ik ben ooit eens begonnen met een boodschappen onderzoek om van allerlei producten de kilo of liter prijs op te schijven. Dat kan zomaar een paar euro schelen per week, x 52 op jaar basis,...
Er zijn ook producten die net een paar cent duurder zijn maar kwalitatief een stuk beter, dan maak je andere keuzes. Afhankelijk van je portemonnee en om hoeveel cent het gaat.

Voor ieder gezin is het weer anders, en niet in elk dorp zit dezelfde winkel.
Probeer voor jezelf uit hoe jij het beste overzicht krijgt. Zelf schreef ik altijd in mijn agenda op hoeveel geld ik had uitgegeven en rekende dan uit hoeveel er nog was voor de rest van de week.
Qua lijstjes maakte ik 7 vakjes. In ieder vakje moest een groente, stukje vlees en aard./rijst/pasta komen. Die vakjes vulde ik eerst in met wat er nog in de koelkast lag, daarna kijken op de site van de winkel wat er in de aanbieding was en tot slot aanvullen met goedkope gerechten zoals pot en diepvries groente. Keertje pannenkoeken of soep met broodjes.

Qua vlees reken ik hier voor twee volwassenen en twee kinderen drie stuks of 300 gram per maaltijd. Die kopen we per vier weken in. Zo verdeel ik alles in zakjes voor in het vriesvak. Bijvoorbeeld een pak met slavinken zijn 4 stuks. Met 3 pakken hebben we dan 4 porties i.p.v. 3. Het zelfde met gehakt. Dat kopen we per kilo of halve kilo. Die weeg ik af in zakjes van 300 gram. Dat voorkomt heel veel gesnoep. ;)

Als je op zoek bent naar lekkere goedkope gerechten moet je hier eens kijken:
www.bijstandsgerechten.nl

Succes! (en nogmaals, is niet dom, is herkenbaar en het is echt even wennen)


Knibbel:
Ook hier herkenbaar Ennudan. Het is echt niet dom, het is gewoon even wennen, maar over een tijdje weet je niet meer beter. Het ligt er natuurlijk ook aan welke supermarkten jij in jouw omgeving ter beschikking hebt. Ik woon in een gemeente met allerlei kleine dorpen en een groot winkelcentrum in de buurt. Heb de beschikking over Linders, Plus, AH, maar ook wat kleinere supermarkten. Allemaal kort bereikbaar met de fiets.

En geloof me maar in het begin kon ik bijna mijn bed in de AH-winkel neerzetten, zo lang deed ik over het vergelijken van de prijzen en zoeken naar het goedkoopste artikel.....

Ben inmiddels ook achter gekomen dat bij ons kleine Turkse buurtsupermarkt vaak de (seizoens)groenten en fruit goedkoper zijn dan bij de grotere supermarkten. Het is dus echt even uitzoeken hoe het bij jou in de buurt is.

Ook laat ik manlief en (klein)kinderen thuis, zodat zij mij niet in de verleiding kunnen brengen!! Verder maak ik ook altijd een lijstje, pluis de folders helemaal uit, en schrijf meteen bij thuiskomst mijn uitgaven in een schriftje. Zo houd ik mij gefocust op mijn leefbudget.

En al ben ik al wat langer hiermee bezig, ook mij gebeurt het nog wel dat ik besluiteloos in de winkel sta en niet weet wat ik moet hebben. Vooral als ik op een aanbieding af ga om vervolgens in de winkel erachter te komen dat deze niet meer voorradig is. Moet ik ter plekke een nieuw recept bedenken, op zoek gaan naar een alternatief..... Dan blijkt weer eens dat ik toch niet zo flexibel ben.  :)

ennudan:
Dank jullie wel voor de berichtjes, ik vind het fijn te lezen (ja eigenlijk niet voor jullie natuurlijk) dat ik dus niet de enige ben.
De waarheid komt ook op deze manier hard aan, voorheen pakte ik dus gewoon wat ik nodig had en ook dan keek ik wel op de prijs en nam ik hele dure dingen niet mee maar dan nog had ik regelmatig een duurder winkel wagentje dan dat ik nu had.
Een boodschappenlijst schrift is wel handig denk ik, dat zal ik ook gaan maken en dan per week maar eens kijken wat er uitgaat.

Het feit dat we zo in de schulden zitten en dat er niets anders opzit dan er hulp bij vragen voelt al als falen maar ook dit boodschappen doen was weer een neus op de feiten en nog meer falen moment

Ik hoop dat we snel een ticker aankunnen maken en we af kunnen gaan tellen, hoe moeilijk of zwaar ook, ik (we) willen hier vanaf  :(

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version
Mobile View