WSNP en IB schuld

Started by exondernemer, Mar 26, 2014, 01:19 PM

Previous topic - Next topic

gewoon

Hoi

Zo wat Lizayra schrijft is een grote waarheid, en je wilde het ook netjes doen toch.

Een failliet is ook geen pretje dat blijft je lang achtervolgen, en bewust je kont tegen de krip draaien dat zal een WSNP aanvraag pas goed in de weg kunnen staan en niet die IB

En je kan een nieuw leven echt beter oppakken met een kleine schuld, dan met een grote schuld.

Probleem is dat je kijkt dat er nu, van af je 43e jaar er alleen nog 24 jaar bijstand aan komt en dat is een misvatting je kan nog een hele toekomst krijgen met goed verdienen.

En wat als je later nog eens een herstart wil als ondernemer als de tijden beter zijn dan komt iedere keer weer die vraag over een failliet terug.

gewoon

En herhaal nog een keer dat het vreemd is dat je zo,n hoge IB moet te betalen terwijl je inkomsten al een jaar nihil zijn dat is werk voor de boekhouder maar ook voor jou

exondernemer

Quote from: Lizayra on Mar 27, 2014, 07:19 AM
Exondernemer: die schulden die je dan bij maakt zorgen ook voor problemen bij andere bedrijven, ook daar ontstaan dan weer tekorten. Ook daar liggen mensen misschien s nachts wakker van de zorgen enz. Bedenk voor jezelf of je dit wilt?
Natuurlijk wil ik dit zo netjes mogelijk oplossen (dat stond ook al in de allereerste post van mij).
Maar zeg eens eerlijk; Wat zou jij in mijn situatie doen?

45 jaar, weinig kans op een baan, en geen uitweg via de WSNP.
Het vooruitzicht om nooit van je leven meer uit de schulden te komen. Ga d'r maar aan staan..

Lizayra

Ik denk dat je het veel te somber inziet. Levenslang betalen voor 20000 euro is niet nodig, zelfs met alleen bijstand kun je bijv 250 euro per maand aflossen, dat is 3000 euro per jaar. En heb je een baantje, al is het maar parttime, dan mag je een bepaald gedeelte houden bovenop je uitkering.
Heb je een fulltime baan dan kun je misschien wel 500 per maand missen en gaat het allemaal nog sneller. Er volgt misschien nog wel een erfenis in de toekomst?

En wat gewoon zegt: kijk of die IB misschien nog lager kan, nu je inkomsten zoveel gedaald zijn? Je zou kunnen middelen, zoek dat eens op op de belastingsite.

gewoon

Wat ik doe ,is mij bedenken dat mijn bedrijf tussen mijn oren zit, ben regelmatig helemaal met niets op nieuw begonnen, en laat mij niet gek maken en hou mijn bedrijf,s kosten extreem laag.

Is mijn manier om niet somber te worden over schulden


exondernemer

Quote from: gewoon on Mar 27, 2014, 07:55 AM
En herhaal nog een keer dat het vreemd is dat je zo,n hoge IB moet te betalen terwijl je inkomsten al een jaar nihil zijn dat is werk voor de boekhouder maar ook voor jou
Even terug lezen svp. In de eerste post schreef ik al iets dat ik veel dividend (=winstuitkering) heb moeten halen uit het bedrijf in 2012 en 2013 omdat ik mijn koopwoning met 120.000 euro verlies heb moeten verkopen.
Over dividend moet je zakelijk 15% belasting betalen (dat is al gedaan) en daarna nog eens 10% privé IB betalen. Omdat het bij ondernemers heel gebruikelijk is de IB een jaar of twee op te schuiven krijg ik die aanslagen over 2012 en 2013 dus nog binnen.

tuthola

#36
@Lazayra ..... zelfs met alleen bijstand kun je bijv 250 euro per maand aflossen........ik weet even niet waar je dit op baseert maar als je alleenstaand bent en op bijstand niveau zit aan inkomsten hou ik  dit bedrag niet eens over om te kunnen eten laat staan 250 euro af betalen aan schulden.
Ik ben het wel met je eens dat exondernemer zijn toekomst te somber inziet en er al bij voorbaat vanuit gaat nooit meer een kans te hebben op de arbeidsmarkt.

burningspirit

Goedemorgen!
Alsjeblieft @exondernemer
concentreer je even goed
-zorg voor een inkomen (moet het wwb zijn ?so be it voor nu)
-zorg voor een dak boven je hoofd
- sluit je bedrijfsadministratie af, steek je laatste geld in je schuldeisers en je boekhouding
Daarna kun je als Natuurlijk Persoon vragen om reguliere schuldhulpverlening.
Luister niet naar adviezen van ondernemers die je honderd verkeerde wegen tonen. Luister bijvoorbeeld naar 'onze' Gewoon en sla nu spijkers met koppen
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

exondernemer

Het is opvallend hoeveel verschillende meningen ik van eenieder te horen krijg.
Ik vind dat niet erg, ik probeer van iedereen te leren en neem dan zelf een zo goed mogelijk besluit.

Het advies van de ondernemers was dat voor mij echt de beste kans op een redelijk inkomen is doorgaan met het bedrijf (tot het gaatje).

Ze hebben wel een punt. De arbeidsmarkt is treurig, ben boven de 40, heb geen diplomas en heb al 15 niet meer in loondienst gewerkt. Dat ik directeur ben geweest van een bedrijf van twee miljoen omzet zegt ze niks. De computer van de HR mevrouw zegt meteen NEE omdat ik geen afgeronde HBO opleiding heb.

Dan ook nog een schuld van 25000 euro wegwerken vanuit de Bijstand vind ik pittig.
250 euro per maand aflossen? Ik zie niet in hoe.

burningspirit

Quote from: exondernemer on Mar 27, 2014, 09:27 AM
Het advies van de ondernemers was dat voor mij echt de beste kans op een redelijk inkomen is doorgaan met het bedrijf (tot het gaatje).

doorgaan met bedrijf geeft tevens de meeste risico's voor jou zelf denk ik........
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

exondernemer

Quote from: burningspirit on Mar 27, 2014, 09:42 AM
doorgaan met bedrijf geeft tevens de meeste risico's voor jou zelf denk ik........
Daar heb je helemaal gelijk in.

Het begint me een beetje te duizelen, is ook allemaal niet niks.
Ik moet even een paar dagen nadenken wat het meest verstandige besluit is.
In het weekend zal ik de knoop doorhakken.

Overigens blijf ik optimistisch hoor, over vijf jaar kan ik al weer heel anders er voor staan.

Xdewit

#41
Exondernemer, ik denk zeker dat je alle mogelijkheden moet bekijken. Het kan zomaar zijn dat het teveel van het dividend aan privé niet als goede wil over kan komen.
Ik vind iedereen hier even aardig, maar ik denk dat exondernemer niet echt een te sombere blik heeft op de arbeidsmarkt. Ik ben van middelbare leeftijd, universitair geschoold, langer dan 10 jaar ondernemer geweest en solliciteer me suf. Zonder resultaat. In nederland wordt ondernemerschap niet echt als werk gezien, krijg ik de indruk en bemoeilijkt het solliciteren. Zeker op deze arbeidsmarkt en met deze leeftijd. Somber? Nee, dat ben ik niet, wel realistisch.
Exondernemer, als je nog tijd hebt, ga alle mogelijkheden na. Ik weet niet alle regels m.b.t. een BV maar misschien kan je gewoon open kaart spelen bij de gemeente? Misschien kan je zelfs een bbz aanvraag doen als je zelf nog mogelijkheden ziet. Er leiden meer wegen naar Rome.
waar ik wel achterheen zou gaan is de hoogte van de alimentatie, al is het maar voor voorlopig.
burningspirit

Ben het met je eens @Xdewit, in vele opzichten.
Werk vinden als je boven 40 bent en lang zelfstandig bent geweest is niet gemakkelijk. Dit is harde realiteit. En zeker niet bemoedigend.

Zelf heb ik mijn kijk op het leven drastisch bijgesteld hierdoor. Ook werk, dat niet of laag betaald wordt, kan een goede en nuttige invulling zijn van je tijd. Inmiddels heb ik lak gekregen aan de maatschappelijke ophemeling van betaalde arbeid, alsof mensen daardoor meer waard zouden zijn dan anderen. Integendeel: ook werkloze, bijstand-'trekkende' burgers zijn waardevolle mensen, die er toe doen en in hun omgeving 'het verschil' kunnen maken! Maar zo denken dat is niet voor iedereen even makkelijk, dat besef ik terdege.

Exondernemer staat m.i. nu op een splitsing van wegen: de ene kant op of de andere kant op? Het bedrijf proberen te redden d.m.v. een doorstart, Bbz krediet of anderszins? Of even ex-ondernemer zijn/blijven en eerst het persoonlijke leven weer op de rit zetten? M.a.w. een dak boven het hoofd en kinderen die bij je terecht kunnen.
Een moeilijke keuze, waarover rustig nagedacht moet worden.

Zoals ik begrijp heeft exondernemer daar nog tijd voor. Klopt dat?
Bij deze dan: veel sterkte nogmaals en probeer een wel overwogen, toekomstgerichte beslissing te nemen!
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

Buster

Beste exondernemer,

Het is lastig om je hierin advies te geven.
Enerzijds omdat het een zakelijke schuld betreft die er nog aan moet komen.
Anderzijds omdat je maar een schuldeiser hebt.
Daarnaast is de toelating voor een minnelijk traject gebonden aan regels die bepaald worden door de gemeente waar je woonachtig bent.
Eventueel voortvloeiend in een aanvraag WSNP traject waarbij de vraag is of deze belastingschuld wordt gezien als te goeder of kwader trouw.

Om voor een minnelijke schuldsanering voor Natuurlijk Personen in aanmerking te komen moet je in elk geval inschreven staan op een adres en een inkomen hebben. WWB is ook inkomen.
Je kunt altijd een gesprek aanvragen bij je gemeente ter informatie.
Wat betreft gratis informatie inwinnen wat betreft jouw specifieke situatie,.. is er geen gratis inloop spreekuur bij een advocaten kantoor waar je naartoe kan? Iemand die gespecialiseerd is in het faillissementsrecht?

   

gewoon

Hoi over de kansen die er voor ex ondernemers liggen, heb ik de zelfde zorgen dat het niet eenvoudig zal zijn, en heb op het zelfde punt gestaan op mijn 40e en ben duidelijk gaan zien dat ik ondernemer wil blijven, en daar heel veel kansen blijf zien ook nu in deze nieuwe tijd.

Kan een overweging zijn die BV weg te doen, en als kleine zelfstandige een door start te maken had ook een schuld van 20.000 en is een enorm bedrag om dit van uit een uitkering boven water te krijgen, maar als kleine zelfstandig is dit geen groot probleem, en kun je zeer snel verdient hebben, bovendien is het onder te brengen in een bedrijf lening.

Voordelen zijn dat je toekomst niet uitzichtloos lijkt, IB daar zijn veel gunstiger regels voor, vaak hoef je helemaal geen IB te betalen je kunt nog terug vallen op een trouw klanten bestand die je op handen dragen dat je, in afgeslankte vorm voor hun blijft werken.

Je schrijft over 2 miljoen omzet, en er zijn genoeg ondernemers met een omzet van een ton die een zeer goed leven hebben.

En het klopt zoveel mensen zoveel gedachten hoe het moet, mag je allemaal wegen en in rust je keuze maken wat jou past, er zijn veel persoonlijke dingen als was ik gelukkig met mijn werk of niet bijvoorbeeld dat weegt ook mee.

Het blijft voor mij, dat als de keuze een uitkering word, dit niet voor altijd is met een kleine schuld, en een door start altijd open is.