WSNP en IB schuld

Started by exondernemer, Mar 26, 2014, 01:19 PM

Previous topic - Next topic

An0niempje

Quote from: exondernemer on Mar 26, 2014, 01:58 PM
Helaas zal ik mijn huurwoning moeten opzeggen en terugverhuizen naar mijn ouders (ik ben de schaamte voorbij).

Betekent dit, dat je de woning nog niet opgezegd hebt?

exondernemer

Beste Burningspirit,

Heel veel dank voor je lange reactie, dat doet me al heel veel goed.

Ik zal zeker overwegen of het niet toch beter is om zelfstandig te blijven wonen.
Mijn dochter (14) wil wel bij mij ingeschreven worden, en dan wordt de uitkering al wat meer als alleenstaande ouder. Als ik dan wat hulp van de gemeente kan krijgen kan ik misschien net de huur betalen.

Ik wil zeker niet mijn ouders meeslepen in dit verhaal, het liefst los ik het helemaal zelf op als dat kan.

Je redenering dat als het bedrijf gestopt is je een natuurlijk persoon bent, inclusief de IB schulden geeft mij heel veel hoop. Daar hou ik me maar aan vast.

Dank voor alle steun!

exondernemer

Quote from: An0niempje on Mar 26, 2014, 04:59 PM
Betekent dit, dat je de woning nog niet opgezegd hebt?
Ik heb de woning deze week opgezegd maar kan daar nog wel op terugkomen denk ik.
Ik zou pas per 1 juni vertrekken.

chapter

pas wel op met rare sprongen maken, de wwb is vrij streng en er wordt ook wel eens gecontroleerd. Bij vriendin stonden ze om 7.00 op de stoep omdat ze melding hadden gehad dat ze samen woonde. Ze woont al jaren alleen en geen vriend oid.
Kind inschrijven die er niet is kan voor problemen zorgen als bv ex niet blij is met de aangevraagde mogelijke verlaging van alimentatie.
Dan kun je uitkering terug betalen plus zelfde bedrag aan boete, die zijn onlangs verhoogd naar 100% van het bedrag. Buiten dat het als niet te goede trouw gezien kan worden wat een wsnp aanvraag enorm kan frustreren.
Ik zou toch morgen eens bij je gemeente langs gaan vaak kun je tot 12.00 bij afdeling sociale zaken terecht ivm woonkostentoeslag kijk maar eens bij situatie 2.

https://www.regelhulp.nl/zr/rh/webapp/kennisbank/Informatie/Woonkostentoeslag?sessionId=42EA4CB3FCAE300C19C27BF8DB155A0E

burningspirit

Was nog vergeten te reageren op je vraag over de huur....
Quote from: exondernemer on Mar 26, 2014, 03:46 PM
Ik huur nu Vrije Sector voor 840 euro per maand (binnenkort komt daar weer 5% huurverhoging bij).
Dit is niet extreem, maar wel heel veel hoger dan waar we praten over sociale woningbouw en huurtoeslag. Wat je kunt doen is dit meenemen in je urgentie aanvraag.
Huurtoeslag heeft twee ijkpunten: de huur van de woning (moet meen ik minder zijn dan 650 euro per maand ongeveer) en je inkomen. Heb je een minimaal inkomen en is de huur onder de toeslaggrens, dan krijg je maximale huurtoeslag. Zo is het in elk geval bij ons nu: we krijgen 287 euro huurtoeslag per maand en onze huurlasten zijn dus pers saldo ongeveer 350 euro per maand. En we huren een ruime eengezinswoning met ons viertjes.

En over je kind bij je inschrijven: zoals chapter al aangeeft: ze moet dan ook werkelijk bij je wonen.
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

exondernemer

Ik wil zeker niet iets doen wat niet mag.
Mijn dochter zou ook echt bij mij komen wonen.

De gemeente ben ik al een keer langs geweest maar die willen/kunnen mij niet helpen zolang ik ondernemer ben en nog een klein beetje vermogen in het bedrijf heb zitten.
Het bekende probleem; zolang je nog een beetje geld hebt word je niet geholpen.
Pas als het echt te laat is kun je hulp aan vragen.
Je hebt wel de BBZ regeling maar daar hoor ik alleen maar horrorverhalen over.

Overigens heel veel dank voor de tips en de link. Daar ga ik zeker achteraan!


burningspirit

Quote from: exondernemer on Mar 26, 2014, 01:58 PM
Gelukkig heb ik naast die IB schuld geen enkele andere schuld.
Maar het kan hard gaan ben ik bang :-(

even nog een alarmbelletje dat afging toen ik dit las
let er alsjeblieft op dat er nu geen nieuwe schulden ontstaan
dat gebeurde bij ons wel en zie daar, het wordt een strijd van jaren

met andere woorden: zorg dat je je administratie op orde hebt en ga vast documenten verzamelen voor straks
om te voorkomen dat je veel van je tijd kwijt bent, zoals wij dus, met het doorploegen van je eigen archieven en/of het opvragen van allerlei kopie-documenten
zorg ook dat je je bedrijfsactiviteiten totaal stop zet
het klopt dat pas daarna de gemeente je zal gaan helpen
Bbz hebben wij ook aangevraagd (2009), maar werd wegens niet-levensvatbaar zijn van het bedrijf geweigerd. Ik bewaar wel zorgvuldig die papieren om aan te kunnen tonen dat ik echt alles heb geprobeerd. Net als van de verkoop van ons bedrijf, waarbij we gewoon zijn opgelicht. Maar goed, zo heeft ieder zijn/haar eigen verhaal.

enne....
Quote from: exondernemer on Mar 26, 2014, 05:40 PM
Pas als het echt te laat is kun je hulp aan vragen.

gelukkig is dat niet waar, maar het is wel zo dat ze pas helpen op het moment dat jij het gevoel hebt dat alles je bij de handen afbreekt.... en onder ons gezegd; dat gevoel heb je nu toch al....?

succes, je zult je voorlopig in elk geval niet vervelen  ;D
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

Lizayra

Nog even over de alimentatie: zodra je kunt aantonen dat je inkomen al minstens 3 maanden te weinig is om de alimentatielast te kunnen dragen, heb je recht op een herberekening. Betaal je nu nog het berekende bedrag van toen het financieel goed ging en is het sindsdien nooit herzien dan maak je zeker goede kans om minder te hoeven betalen.
Ik vraag me af of je advocaat gespecialiseerd is in bedrijfsrecht, of echt in familierecht. Is toch een heel ander vakgebied.

gewoon

Hoi ben het aardig eens wat geschreven word over dat je gewoon weer een natuurlijk persoon word, voor schuld hulp, maar heb een vraag over die IB heb je dit goed door gerekend met je boekhouder dat je nu stopt omdat er niets verdient word betekend dat de IB voor 2014 nihil zal zijn.

En het is bijna 1 april en zijn er geen extra afschrijvingen te maken op bedrijfs middelen en dergelijke in het vorige boekjaar ? zodat de IB lager uit valt voor het vorige jaar.

De K v K heeft ook info voor je bij eindigen bedrijf en die Bbz zou ik toch even induiken omdat die ook iets kunnen betekenen voor je nu, als je nog net niet uit geschreven bent, daarna kan dat niet meer en bijstand heb je ook niet zomaar.

De afwijzing van Burningspirit bij een aanvraag (niet levensvatbaar )zal over een doorstart gegaan zijn, en jij wilt stoppen.

En ook als je stopt doe dit compleet uitschrijven enz

tuthola

Quote

Een bijstanduitkering is dan 70% van het minimumloon dacht ik. Na alle kosten (alimentatie e.d.)

Quote

Ik heb het even voor je nagezocht een inwonende die een bijstand uitkering aanvraagt krijgt per maand netto 643,41 euro, mocht je er voor kiezen om toch op jezelf te blijven wonen mag je hier 270,91 bij optellen.
Dit is geen vetpot en denk ook niet dat je dan nog alimentatie kan betalen daar je dan op het sociaal minimum zit en een aanvraag bij de rechter kan doen voor nihil stelling  van de alimentatie.

Wat betreft de Inkomsten Belasting zou ik toch raad gaan vragen de sociale raadslieden van je gemeente, ik weet namelijk niet zeker of je met belastingschuld de WSNP in kan. Dit verschilt vaak per geval. De belastingdienst KAN het niet opgeven van je IB als kwadertrouw zien daar je al je middelen hebt ingezet om je restschuld van je hypotheek af te lossen en veilig hebt gesteld dat je bedrijf geen schulden achterlaat....behalve dan je IB, laat dit nou een schuldeiser zijn die altijd prioriteit nummer 1 is en altijd voorrang heeft op andere schulden.
KAN heb ik met hoofdletter geschreven daar ik het dus niet zeker weet en als gezegd zou ik de sociale raadslieden raadplegen.

Dat de gemeente je nog niet kan helpen kan ook zijn omdat je een IB over 2012 en 2013 verwacht en daardoor niets op papier hebt dat je een schuld bij de belasting hebt als je die wel hebt zou je inderdaad zoals je zelf aangaf een oplossing met de belasting kunnen bespreken.

Ik wens je alvast veel succes/sterkte met de te nemen beslissingen.

Xdewit

wat ik niet zo goed begrijp is dat je de 'voordelen' van een bv niet aangrijpt, juist als de schulden alleen IB betreffen. Het is toch zo dat de directeur-eigenaar niet hoofdelijk aansprakelijk is? Alleen bij grove nalatigheid of wanbestuur. Jouw situatie klinkt niet als dusdanig. Nu weet ik weinig of bv's want ik had een eenmanszaak.
misschien handig om eens met een jurist te praten?
http://www.mkbservicedesk.nl/375/schulden-failliet.htm
http://www.z24.nl/ondernemen/ben-ik-aansprakelijk-voor-belastingschuld


Xdewit

volgens mij krijgt een gezin `100%, een alleenstaand ouder 70% en een alleenstaande 50% van het minimum loon. Maar dat heb ik lang geleden eens gelezen.An0niempje

Quote from: burningspirit on Mar 26, 2014, 05:53 PM
succes, je zult je voorlopig in elk geval niet vervelen  ;D

Ow, is dat het hele idee achter schulden? Dat je je niet verveeld.... :o Nu snap ik het :P

exondernemer

Mensen, ik heb wat beter kunnen slapen vannacht, mede door jullie adviezen.
De support is hartverwarmend maar ik begon dit topic met een specifieke vraag.
Of de IB schuld uit je ondernemerstijd wordt meegenomen mocht je in de WSNP komen.
Kan iemand daar nog iets over zeggen?

Op het ondernemersforum Higherlevel kwamen ze met een ander advies. Zo lang als mogelijk doorgaan met het bedrijf, desnoonds daar de schulden maken en dat dan failliet laten gaan als het echt niet anders kan.

Ik twijfel hierover omdat het volgens mij gezien kan worden als kwaadwillig handelen.
Maar als ik sowieso nooit meer van die IB schulden uit 2012 en 2013 afkom sta ik toch al met mijn rug tegen de muur. Wat heb ik dan nog te verliezen? 25.000 euro of 100.000 euro schuld. Vanuit de bijstand beide niet af te lossen de komende 20 jaar.

Lizayra

Exondernemer: die schulden die je dan bij maakt zorgen ook voor problemen bij andere bedrijven, ook daar ontstaan dan weer tekorten. Ook daar liggen mensen misschien s nachts wakker van de zorgen enz. Bedenk voor jezelf of je dit wilt?