Digitale schulden

Started by Buster, Feb 18, 2014, 08:29 PM

Previous topic - Next topic

Buster

Vorige week is er definitief een einde gekomen aan het LIS, het Landelijk Informatiesysteem Schulden.
Deze was bedoeld om schulden in een soort databank op te slaan die beheerd werd door de overheid.
Een soort BKR maar dan veel breder.
Huurschulden, energieschulden, kredietschulden enz.
Om privacy redenen is er nu mee gestopt.

De voors en tegens:
Je hebt alle schulden op rij bij een hulp aanvraag bij de gemeente.
Je hebt zelf alles boven water als je ex met de noorderzon vertrekt of je bent jaren zonder vaste verblijfplaats geweest.
En niet geheel onbelangrijk, dit register kan ervoor zorgen dat er in een vroeg stadium hulp kan worden geboden aan mensen die nog ophikken tegen de drempel van de gemeente.

Nadeel, het is en blijft een registratie en dat kan nadelig zijn bij het afnemen van nieuwe diensten of het aanvragen van een lening bijvoorbeeld.

Op 5-4-2013 is er een wet aangenomen om een CDB in het leven te roepen (Centraal Digitaal Beslagregistratie) Deze wet is dus al wel aangenomen en gaat voornamelijk over beslag.
Dat is dus in een later stadium waarbij er (bijna) geen mogelijkheid is om nog zelf tot een oplossing te komen. Op dit moment buigt de KBvG (Kon. Bond van Gerechtsdeurwaarders) zich over de kosten om dit goed op te zetten.

Vanavond werd bekend dat minister Opstelten een wetsvoorstel in gaat dienen om af te stappen van de oproepen (om ter zitting te verschijnen) in de papieren Staatscourant en dit voortaan te plaatsen in op de website van de Staatscourant. Nu is het nog zo dat als iemand geen vaste verblijfplaats heeft en de gerechtsdeurwaarder hem of haar niet heeft kunnen opsporen dat er dan een oproep verschijnt in de Staatscourant. Het overzetten naar de website bespaart 11 miljoen per jaar.
Het belang om de kans te krijgen om je te verweren kan een gedaagde veel geld schelen.
Een verstek vonnis (bij afwezigheid veroordeeld) is namelijk altijd in het nadeel van de gedaagde. 

Artikel RTL nieuws
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/geen-huis-en-boete-niet-betaald-dan-komt-je-naam-online   

nooitmeer

Hebben deurwaarders niet al een systeem waarin er iets wordt geregistreerd?
Vind het frappant dat loonsbeslagen elkaar vaak naadloos opvolgen. Heb er regelmatig mee te maken bij medewerkers.

Dit CDB is toch in het leven geroepen voor vooral overheid or semi-overheid instellingen? Die kunnen zonder gerechtelijke uitspraak "zomaar" geld afschrijven van een bankrekening of loonbeslag leggen. Nu moeten ze eerst in dit systeem kijken of er al een beslag loopt, in wat voor vorm dan ook, om mensen niet onnodig verder de afgrond in te duwen.

Dit LIS is nu wel van de baan, maar het BKR staat al een tijdje bij de overheid op de deur te bonken om bijvoorbeeld studie en belastingschulden te mogen registreren als ook huur achterstanden.
Jammere vind ik dat de termijn die het BKR handteerd een beetje achterhaald is. In 5 jaar kan er heel veel veranderen, en de reden waarom er een achterstand is ontstaan wordt niet niet geregistreerd. En veelal hebben hypotheekverstrekkers er geen boodschap aan waarom je toen 4 jaar terug een achterstands melding gekregen hebt.
zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!