gebed zonder eind

Started by burningspirit, Nov 30, 2013, 04:10 AM

Previous topic - Next topic

tuthola

BS, fijn dat je het zo opvat dit was ook mijn bedoeling....ik ben het met je eens dat iedereen in dit land recht heeft op dezelfde zorg, helaas is dit voor mensen met schulden nog steeds een groot probleem.

burningspirit

#61
even bijpraten
lijkt wel of er drie dagen in een zijn gepropt

ik heb me bedacht dat er wat betreft 'nieuwe schuld' kennelijk een groot verschil is tussen 'eigen bijdrage' en eigen risico'
de rekening van de tandarts is eigen bijdrage, omdat we geen aanvullende verzekering hebben
mijn man legde me uit hoe het gegaan is: hij liep al weken met kiespijn (wist ik niet want hij klaagt niet)
tot de dag dattie er gek van werd en mij al een paar keer meldde: sorry maar ik moet echt naar de tandarts
hij ging dus naar de tandarts
eigenlijk zou een wortelkanaalbehandeling de oplossing moeten bieden maar de tandarts stelde een minder kostbare behandeling voor om te zien of dat voldoende was
mijn man had zo'n pijn dat hij zei: doe maar, als er maar iets gedaan wordt

mijn therapie bij HSK wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar daarbij moet je dus de eerste 360 euro zelf betalen
aangezien we dat niet apart hebben gelegd kunnen we niet anders dan daarvoor een betalingsregeling afsluiten want anders wordt ook dat een nieuwe schuld

samenvattend denk ik dat er misschien een kans bestaat dat we bijzondere bijstand kunnen ontvangen voor de yandartsrekening, dus dat gaan we nu eerst maar proberen

Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

burningspirit

blijft staan dat je dus als je met schulden zit en nog geen regeling hebt daarvoor, je dus niet de zorg ontvangt die je nodig hebt......
nodig om overeind te blijven, naar vermogen te kunnen werken en daarmee je financiele sitatie positief te beinvloeden
dus : eenmaal afhankelijk geworden zak je steeds verder in die afhankelijkheid weg
en dat gaat met grote sprongen als je ziek wordt
mijn man en ik hebben hier vanmorgen een uur over gepraat

Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

nooitmeer

Ik mag toch aannemen dat eigenrisico niet als nieuwe schuld wordt gezien. Dit heeft iedere nederlander, val je om met de fiets en je moet medicijnen hebben dan heb je opeens een nieuwe schuld?

Dat van die tandarts begrijp ik wel, dit zit niet in de basis verzekering en je kan je er apart voor verzekeren.
zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!

Xdewit

#64
BS, volgens mij wordt de eigen bijdrage niet vergoed door de bijzondere bijstand: de eigen bijdrage moet iedereen betalen en daardoor valt het niet onder de bijzondere bijstand. Maar ik zou het zeker proberen want bij iedere gemeente is de uitvoering van de bijzondere bijstand verschillend.



Buster

BS, als ik je verhaal zo lees gaat zit de pijn hem in het maken van een nieuwe betalingsverplichting.
Je zit als ik het goed heb begrepen nog steeds in de stabilisatiefase waarbij de drie maanden geen achterstanden op mocht lopen. Door nu nieuwe betalingsverplichtingen aan te gaan komen er weer achterstanden. Of heb ik dat verkeerd begrepen?

Nog even over de zorg in NL. Niet alleen voor mensen met schulden is de zorg steeds onbereikbaarder. Ook mensen met een minimum inkomen die geen schulden willen maken mijden zorg.
En ja, dat dat heel oneerlijk is en onmenselijk ben ik helemaal met je eens.

chapter

voor eigen risico misschien niet bijzondere bijstand voor de tandarts kosten maak je denk ik wel degelijk kans.
Gemeente zal mogelijk komen met eigen risico dat meeste verzekeraars aanbieden deze met 35 per maand te doen zodat je kan verspreiden.
Ik ben helemaal met je eens dat zorg voor iedereen bereikbaar moet zijn net als alle medicatie.
toch blijf ik het erg vreemd vinden dat bv in wsnp er wel volledige correctie gegeven kan worden op toppakket.
Als de trein eindelijk bij juiste station gaat stil staan hoop ik dat je eindelijk de nodige rust krijgt
Hebben ze al gezegd of na inlossen je meteen weer terecht kan of gaan ze dan weer 3 maanden stabilisatie aanhouden.
Misschien kan familie/kinderen  of kerk je helpen om de schuld af te lossen zodat je weer verder kan

nooitmeer

Ik kan me onmogelijk voorstellen dat de wettelijke standaard eigen risico als nieuwe schuld wordt gezien. Dus het enige wat in de weg zit is die 200 euro van de tandarts?

Met wat inventief denken valt daar wel uit te komen toch?
zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!

burningspirit

Het is wel grappig (voor zover er nog iets grappig kan zijn) om te merken dat ook hier 'onder ons' nogal wat verwarring bestaat over eigen risico en eigen bijdrage.
Als je behandeling of medicijnen gedekt worden door de basisverzekering, moet je alsnog de rekening zelf betalen, tot 360 euro per jaar aan toe. Mijn therapie kost vele malen meer, maar de eerste 360 euro moet ik daarvan dus zelf betalen. Dat is voor elke Nederlander hetzelfde, maar mensen die nauwelijks medische zorg nodig hebben hebben daar nagenoeg geen last van.
Mensen die, om wat voor reden dan ook, medische zorg nodig hebben, moeten dus (terwijl ze soms vergaan van de pijn) gaan opletten of de zorg die ze 'dreigen' te krijgen, niet ook nog een eigen risico behelst. Tandartsbehandelingen die niet onder de basisverzekering vallen (zelfs een tandartscontrole valt daar niet onder) moeten zelf betaald worden. Zelfs een aanvullende tandartsverzekering (die minima en schuldenaren zelden kunnen betalen) dekt vaak niet alles. Medicijnen die niet onder de basisverzekering vallen moeten..... zelf betaald worden. Zo ook behandelingen van elke specialist, die iets doet, wat door zorgverzekeringen niet vergoed wordt. Zo gebeurt het dat mensen die jarenlang dezelfde medicijnen vergoedt kregen, plotseling met een alternatief medicijn genoegen moeten nemen. Ã"f ze moeten de medicijnen, die ze gewend waren, opeens zelf gaan betalen.

Mijn man heeft dus zijn tandartsbezoek uitgesteld tot het niet langer kon. Ik ga al jaren niet meer naar de tandarts, maar ik poets me rot en heb tot heden gelukkig nog geen last. Maar bij de laatste controle, jaren geleden (zelf 22,50 of zo moeten betalen toen) was al duidelijk dat er het een en ander moet gebeuren. Dat is ook iets wat ik bij mijn dagelijkse inspectie met de tong door mijn mond heen duidelijk kan voelen.
Mijn behandeling bij HSK wordt vergoed. Ik heb voor ik er aan begon me ervan verzekerd dat hier geen eigen bijdrage voor verschuldigd was. Mijn man heeft behandeling nodig i.v.m. chronische rugklachten maar er is geen enkele behandeling op dat gebied waar geen eigen bijdrage in het spel is. Dus.... buffelt hij maar door met pijnstillers, de huisarts en een enkele verdwaalde behandelsessie, waarvoor we dan eerst wat geld uit het huishoudbudget apart leggen.

Dit is geen verhaal dat bij ons alleen gebeurd. Inderdaad Buster, ook mensen met een minimum inkomen moeten op dezelfde manier leven. Ik stop hier over want het gaat ongelooflijk knetteren in mijn hoofd nu.

Even terug naar 'de nieuwe schuld' / 'nieuwe betalingsverplichting' i.v.m. toegang of behoud van een schuldtraject. Ik ga dit tot op de bodem uitzoeken en zal er verslag van doen hier.
Mijn vragen: is het nu een nieuwe schuld waarover gevallen wordt of is het de betalingsverplichting die wordt aangegaan? Is er verschil tussen een betalingsregeling voor eigen risico en eigen bijdrage? Waarom is er verschil tussen het voortraject (dat zonder dit gedoe al moeilijk genoeg is) en het werkelijke traject? Waarom wordt alles als nieuwe schuld aangemerkt van tevoren en niet alles als je in een traject zit? Omdat er geen bewindvoerder is vóór het traject, die toestemming kan geven? Ik vind het allemaal erg ondoorzichtig. Het lijkt nu net alsof we vóór het traject al onder bewind staan. Dat had ik eigenlijk nog niet bedacht.

'Meisje' (= Sociaal raadsvrouw-schuldhulpverlening bij Rijnstad) zit zo te merken ook al in een vreselijke spagaat. Ik hoop bij de volgende afspraak op 25 september wat meer duidelijkheid te krijgen. Ook over de andere suggesties die jullie hier doen. Zoals bijvoorbeeld de periode van stabilisering. In ons hele contact met Meisje is hier nog niet over gesproken. Ik ben een beetje bang dat ze erg voorbarig is geweest, dat ze niet goed weet wat ze van het BAC kan verwachten. En dat ze, alle goede bedoelingen ten spijt het net niet helemaal goed op orde heeft.

Het meest irritante voor ons is nog, dit alles nergens voor nodig was geweest als hulpverleners in beginsel verstandiger waren geweest. Ik heb nu over de afgelopen jaren meerdere malen opdrachten gekregen van zowel Rijnstad als BAC zelf, die na uitvoering door ons, voor meer problemen zorgden.

Inmiddels heb ik al bedacht, dat we, als we geen bijzondere bijstand krijgen, de rekening van de tandarts in elk geval van de kinderbijslag in oktober kunnen betalen. Maar dat doe ik pas als ik zeker weet dat dit voor ons toegang tot het BAC weer openzet.  En als ik zeker weet dat er verder geen belemmeringen meer zullen worden opgeworpen. Gelukkig helpt Theo van Humanitas ons nog steeds.
Wordt vervolgd.
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

Buster

Burningspirit, ik kwam dit artikel tegen van André Moerman waarbij hij uitleg geeft over het hoe en waarom van de stabilisatieperiode van 3 maanden.

Hoe ik het lees is dat jullie een opdracht hadden om drie maanden de vaste lasten veilig te stellen, te borgen noemt hij dat en daarnaast lopende regelingen voort te zetten. In geval van loonbeslag moet je in elk geval de vaste lasten blijven betalen. Doordat er nu een nieuwe regeling tussenkomt kun je je niet meer aan die afspraken houden.
Het verschil met een daadwerkelijk traject is dat er dan een reservering "eigen risico" wordt meegenomen in je VTLB berekening. Je moet dat geld dan wel zelf apart zetten en daarmee kun je dan je eigen risico dekken.
Op die manier ontstaat er geen nieuwe schuld. Ook tijdens een traject mag je geen betalingsregeling treffen (las ik vanavond) omdat dat een regeling is die je afspreekt voor 100% terwijl de eisers genoegen moeten nemen met een veel lager percentage, daarmee benadeel je de eisers.

Wat rot om te lezen dat je eerst goed navraag hebt gedaan over het eigen risico en het daarna toch moet betalen, wellicht kan meisje daarin nog wel iets betekenen.

Het artikel start halverwege de eerste pagina.
http://www.schuldinfo.nl/fileadmin/Publicaties/Artikel_sanering_als_hoogste_doel.pdf

tuthola

Ik heb er nog even over nagedacht en denk dat de gemeente inderdaad denkt dat deze ziektekosten een bewuste keus is geweest. Net als nooit meer vind ik het ook raar als ze hierbij het eigen risico ook onder laten vallen, je zal een ongeluk krijgen of ergens een raar knobbeltje vinden, als je dan naar het ziekenhuis gaat ben je vaak in 1 klap je eigen risico kwijt aan onderzoeken.
Ik kan het me haast niet voorstellen dat dit zo in de wet geregeld is dat je moet wachten met je knobbeltje tot je traject veilig gesteld is, stel het is ernstig dan ben je te laat met alle gevolgen van dien.

Ik heb even gekeken op de site van HSK daar word duidelijk geschreven dat je eigen risico eerst opgemaakt word, hiermee bedoel ik te zeggen dat je niet altijd de mensen op hun woord moet geloven, ik snap het wel dat je dit over het hoofd ziet doordat je al zo lang bezig bent met schulden en niet voor niks psychologische hulp nodig hebt.

Dan de bijzondere bijstand voor de rekening van de tandarts.....ook hier is de gemeente driftig aan het bezuinigen, als ik het goed heb gaan die er vanuit dat je een aanvullende tandarts verzekering hebt eer je in aanmerking komt voor extra vergoeding die niet in je verzekering valt  :o
Vaak moet je voor een behandeling vooraf toestemming vragen aan de gemeente, iedere gemeente is anders dus zou het wel proberen.

burningspirit

Bij HSK zeiden ze dat er geen eigen bijdrage zou zijn en dat klopt ook wel volgens mij. Maar ze zeiden ook dat het eigen risico pas in rekening zou worden gebracht als ik 'uitbehandeld' zou zijn. Hun inschatting is dat dit pas in mei 2015 zal zijn. Ik vond dat al vreemd en heb ook nog gevraagd: Meen je dat nou? Jullie behandelen mij bijna een jaar en declareren pas aan het eind daarvan? Het antwoord was kort en bondig: Ja! Ik dacht wel: dan kan ik nog sparen voor dat eigen risico. Nu is de rekening t.w.v. het eigen risico a 360 euro toch blijkbaar al door HSK gedeclareerd bij Menzis. En dus ook ook bij mij.
Maar over deze geschiedenis heb ik van Rijnstad nog niks gehoord. Tot nu toe ging de communicatie alleen nog maar over de tandartsrekening van mijn man. Ik heb al tweemaal gemaild maar nog niks terug gehoord van Rijnstad. Ik wacht nu af en als ik niks hoor heb ik op 25 september in elk geval mijn lijstje met vragen klaar.

Intussen volg ik de ABC-training van de Gemeente Arnhem. Ik leer daar veel en grijp elke gelegenheid aan om meer verduidelijking te vragen. Deze week heb ik een gesprek met de werkcoach over eventuele stage. En vandaag werd ik weer eens gebeld door de Gemeente Arnhem, afdeling Inkomen. Ze wilden weten waarom ik met kranten bezorgen was gestopt..... dat was al in mei! Ik heb een goed gesprek gehad en aan het eind werd gezegd dat de reden dusdanig voldoende was onderbouwd dat het geen gevolgen zou hebben voor mijn uitkering.

Eerlijk gezegd ben ik wel trots op het feit dat ik me niet liet verleiden om overstuur en onsamenhangend te gaan praten. Diepe teug lucht en in gedachten mijn kwaliteiten opsommend (die ik deze week beter heb leren benoemen) waardoor ik ruimte kreeg voor heldere en belangrijke vragen, waarvan de antwoorden me weer verder helpen. Even gecheckt dus bij deze meneer wie hij was, wat precies zijn opdracht was, vanuit welke afdeling hij werkte en of hij nog meer vragen had.  ;D

En ik ga zeker proberen die bijzondere bijstand te krijgen. Nee heb ik,ja kan ik krijgen. 
En........ precies dat bedoelde ik ook, Tuthola, een situatie die jij noemt (knobbeltje) die nog vele malen bedreigender is dan kiespijn. Mijn HSK behandeling vraagt nu ook van mij onmiddellijk het volledige bedrag aan eigen risico. Lijkt me logisch dat je dit dan in termijnen mag betalen, zou niet weten hoe het anders zou moeten. Als mijn HSK therapeut zou voorstellen om medicijnen te gaan gebruiken, zou ik (buiten het feit om dat ik zoiets een laatste redmiddel vind en er niet zo maar mee zou beginnen) wel eerst controleren of er eigen bijdrage voor was. Een behandeling of medicijn dat je (deels) zelf moet betalen, zit er gewoon niet in voor een schuldenaar/bijstandsgerechtigde. Maja..... pijn kan je ver drijven.... Net als hebzucht, verslaving enzovoorts. Het verschil is alleen is dat je pijn niet kunt voorkomen en elk mens een andere pijngrens heeft / er anders mee om gaat. Je komt op die manier op een heel raar hellend vlak terecht: wie bepaald welke dingen erger zijn? Is lichamelijke pijn erger dan geestelijke? Kun je er überhaupt een standaard voor aanleggen? Als mijn man zegt gek te worden van de kiespijn, zou er dan iemand durven zeggen dat hij zich aanstelt? Maar dat is wel het gevoel dat je krijgt als er achteraf gezegd wordt: je hebt een nieuwe schuld gemaakt en dat was je eigen keuze.

Als vanzelf kom je dan terecht bij de rigide toepassing van regeltjes zonder 'aanzien-des-persoon'.
Altijd ligt eronder de vraag: is het verwijtbaar? Maar het antwoord op die vraag is zelden maatgevend voor de toepassing van de regel. Uiteindelijk wordt bijna altijd gekozen voor: regels zijn regels. En dan wordt het dus direct een stuk harder en onpersoonlijker. Helaas.
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

burningspirit

Om even te updaten hoe dit nu allemaal is verlopen, het einde van mijn gebed..... ;D
Gisteren hebben we de overeenkomsten getekend, zodat het minnelijk traject kan starten....JIPPIEIEIE

De bovenstaande discussies zijn in een sessie met Meisje, Theo en mijn man en ik uitgepraat en terzijde geschoven. Blijkbaar is er ook bij Rijnstad de nodige verwarring over ontstaan.
De rekeningen van de eigen bijdrage (tandarts) en eigen risico (HSK therapie) heb ik gewoon op de schuldenlijst geplaatst en er is geen woord meer over gezegd. Het gaat mee in de totale schuld bij Menzis en zelfs het te vroege opheffen van het wanbetaler-schap van één van ons, gaat waarschijnlijk geen problemen geven. Wat ik daarmee heb gedaan is eenvoudigweg de helft van het werk, dat nu door onze budgetcoach gedaan gaat worden. Beetje zonde van de tijd gewoon. Gelukkig was alles te verklaren en werd nu eindelijk ook begrepen. Eind goed al goed.

Maar natuurlijk gaat het nu pas beginnen voor ons! Alleen aan bepaalde dingen komt nu acuut een einde. Om te beginnen mijn verwarring en chaos, waarvan ik af en toe vreselijk in paniek raakte. Ik wil dat nu ook graag achter me laten. Wil het beschouwen als een hoop geneuzel waar ik over all toch ook wel veel van heb geleerd.
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

burningspirit

Bijna een jaar later en inmiddels na mislukken minnelijk traject in de WSNP gekomen.
Gematigd blij met de datum in het vooruitzicht: 19 oktober 2018.
Kan je nagaan: het heeft 11 maanden geduurd, van minnelijk naar deze uitspraak.
Zoals gezegd: ook dit is weer een nieuw begin. Hopelijk van een periode van relatieve rust.
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

peter

Quote from: burningspirit on Oct 26, 2015, 12:35 AM
Bijna een jaar later en inmiddels na mislukken minnelijk traject in de WSNP gekomen.
Gematigd blij met de datum in het vooruitzicht: 19 oktober 2018.
Kan je nagaan: het heeft 11 maanden geduurd, van minnelijk naar deze uitspraak.
Zoals gezegd: ook dit is weer een nieuw begin. Hopelijk van een periode van relatieve rust.

Dit gaat jullie, dit moet wel een stukje bevrijding geven.
Peter
Administrator Forum