Vragen, vragen en nog eens vragen

Started by JohnD, Oct 26, 2013, 12:37 PM

Previous topic - Next topic

JohnD

Hallo Allemaal,

Ik sta op het punt de schuldhulpverlening in te gaan en dit breng natuurlijk de nodige vragen met zich mee.

Allereerst even het verhaal in een notendop:

Na een jaar vechtscheiding is dit jaar mijn huwelijk ontbonden (gemeenschap van goederen).
Ik heb 2 kinderen welke ik via een omgangs regeling elke week zie (om het weekend + woe/do, ex loopt te sarren met omgangsregeling).
Mijn ex heeft volgens convenant de gezamenlijke koopwoning toegewezen met de kinderen.
De koopwoning staat na veel moeite een paar maanden te koop (ex weigert mee te werken), verwachting is dat verkoop nog lang gaat duren.
De koopwoning staat veel te duur te koop, ex weigert mee te werken aan advies makelaar voor verlaging, ik zal waarschijnlijk een kort geding moeten gaan voeren).
Ik ben op dit moment woonachtig bij een vriendin (heeft koopwoning, ik sta hier ingeschreven, geen samenlevingscontract of wat dan ook).
Ex is zwanger van nieuwe vriend en is sinds kort werkeloos sinds dit jaar (vermoeden dat zij dit expres heeft gestuurd).
Ex betaald haar deel vaste lasten structureel te laat en dreigt maandelijks niet(s) te gaan betalen, daarnaast betaald ze sommige zaken maar deels).
Ik betaal een fors bedrag aan kinder alimentatie voor beide kids.

Dan de financieen:

Uit het huwelijk zijn de volgende schulden:

- Hypotheek bijna 3,5 ton, sinds deze maand kan ik dit niet meer opbrengen omdat ik met dubbele lasten zit (moet meebetalen aan mijn huidige woonverblijf in vaste lasten en onderhoud) (beide 50% aansprakelijk/verantwoordelijk).
- Persoonlijke lening rond de 40.000 (beide 50% aansprakelijk/verantwoordelijk)
-x aantal kleine belasting schulden (deze kunnen/worden ingelost, beide 50% aansprakelijk/verantwoordelijk).
-Gezamenlijke rekening maandelijks 4500,- roodstand met rente. --> moet eens in 3 mnd positief staan anders ineens opeisbaar.
-Mijn eigen rekening maandelijks 2000,- roodstand + rente. --> moet eens in 3 mnd positief staan anders ineens opeisbaar.
-Onderlinge lening van mij bij nieuwe vriendin rond de 1000,-.
-Advocaatskosten maandelijks waardoor ik dus geld moet lenen bij vriendin.

De schulden zijn ten goeder trouw ontstaan (verkoop eerdere koopwoning, tegenvallers in prive situatie, advocaat kosten ex met haar vorige ex t.b.v. omgansgregeling en schulden e.d.).

De combinatie dubbele lasten (kinderali + hypotheek met ex + lening met ex + schulden + eigen vaste lasten + bijdrage bij nieuwe vriendin) is voor mij sinds deze maand niet meer op te brengen.
Ik moet dus keuzes gaan maken in wat wel/niet te gaan betalen.

Ik betaal vanaf heden dus alles behalve de hypotheek met ex (overige schulden/lasten ook met ex dus wel). Anders heb ik zelf geen dak meer boven mijn hoofd (tevens voor de omgang) of te eten.
Al een jaar (eigenlijk langer) wordt alles betaald mede door de roodstand op beide rekeningen (dus eigenlijk geen eigen geld).

Ik heb meerdere gesprekken gehad met de hypotheek verstrekker en de leningverstrekker om de problemen aan te kaarten, papieren af te geven en oplossingen te bedenken. Het enigen antwoord wat ik van iedereen krijg.." zolang u betaald doen wij niets, als zij stopt met betalen komen wij bij u, vervelend maar wij kunnen hier niets mee, convenant hebben wij niets mee te maken". Ergo ik kom geen steek verder, maar kan het dus niet meer opbrengen.

Om bovenstaande redenen heb ik mijzelf aangemeld bij de schuldhulpverlening.
Ik krijg eerst 2 bijeenkomsten en daarna een afspraak voor de 3e (aanmelding/goedkeuring).

Ik verwacht eigenlijk het minnelijk traject te kunnen volgen maar uiteindelijk naar de WSNP te worden doorverwezen.

Mijn vragen:

1) Kom ik in aanmerking voor het minnelijk traject en zoja eventueel ook voor de WSNP?

2) Koophuis moet verkocht worden, ex werkt echter niet mee (wel akkoord met verkoop en staat ook te koop) levert dit problemen op voor het minnelijk traject en/of WSNP?

3) In hoeverre wordt mijn vriendin hierin betrokken (geen samenlevings contract of wat dan ook, alleen inschrijving op haar adres)? En hoe zit dat met beslag/deurwaarder?

4) Ik heb een klein autotje (waarde hooguit 900,-) welke ik gebruik voor werk (22 km enkele reis, ik begin voor 07:00 openbaar vervoer niet toereikend) en welke ik gebruik voor de omgangs regeling (kids halen en brengen 20 km enkele reis) en vaak haal ik de kids vanuit het werk op om de tijden van omgangs regeling na te komen (35 km enkele reis). Mag ik deze behouden in het minnelijk traject en/of WNSP?

5) Ik heb een mobieltje (contact kids en nood voor afwijkingen omgang/noodgevallen), mag ik deze houden?

6) Ik mag de kosten van verblijf/onderhoud voor mezelf opvoeren (deze heb ik ook echt nodig), hierdoor kan ik de hypotheek dus niet meer betalen (wellicht een klein gedeelte maar en bereid dit ook te doen). Hierdoor ontstaat er achterstand. Kan dit voor het minnelijk traject en/of WSNP?

7) Ik ben bereid om alles te doen voor het minnelijk traject en de WSNP zolang mijn kinderen het maar goed hebben en ik voldoende overhoud om zelf ook enigzins te kunnen leven (geen luxe, op een houtje bijten e.d.).

Ik wil graag opnieuw beginnen met een schone lei (mede voor mijn kids) en om zelf een nieuwe toekomst op te kunnen bouwen.

Wie kan/wil mijn vragen beantwoorden?

Hartelijk bedankt alvast!

Daan

Beste John,

Welkom iig! Bijzonder! Je verhaal is zowat een kopie van dat van mij. Het enige verschil is dat ik en mijn ex vrouw het nog wel goed met elkaar kunnen vinden. Wellicht heb je iets aan het volgende topic van mij: http://www.schulden-vrij.info/index.php/topic,46922.0.html

Inhoudelijk laat ik de beantwoording nog even over aan enkele specialisten op dit forum, Wellicht kan ik later nog wel wat aanvullingen geven. Volgens mij ben je op de goede weg!

Chrissie

Welkom John,

Ik weet er helaas te weinig van het minnelijk traject en de WSNP om je van advies te voorzien. Maar Buster, Libra e.a weten hier veel meer van die kunnen je vast een heel eind op weg helpen.
Hoop dat je snel weet waar je aan toe bent zodat je het licht weer aan einde van de tunnel ziet.
Houdt moed heel goed dat je je vragen stelt, daar win je al de helft mee!

groet Chrissie
Sinds januari 2016 schuldenvrij.

chapter

Hoi John
Wat een toestand
op zich denk ik dat een minnelijk/wsnp aanvraag altijd mogelijk is mits schulden te goede trouw zijn ontstaan.
wel zal vaak een voorwaarde zijn dat huis is verkocht aangezien je anders ook niet weet wat de schuldenlast is

wat betreft je alimentatie, deze kan mogelijk op een nihilstelling komen bij toelating tot wsnp

auto ligt eraan, ik mag hem wel houden aangezien ik anders niet thuis kom na een dienst, dit zullen ze wel nakijken via ov of ns of er wel of geen mogelijkheid is, dat je langer onderweg bent telt niet mee, wel of je er wel of niet kan komen.
Sommige betalen auto van vtlb ik krijg bijna 400 per maand aan vergoeding in vtlb voor de auto

Ik zou idd wel laten vastleggen wat andere ook zeiden dat je wel samen woont maar de schulden van jou zijn. Je zal dan met vtlb de kosten van huis delen maar verder behoud ze haar inkomen.

Mobiel mag je houden en betalen ze niet maar moet uit je vtlb betaald worden

een vetpot zou het niet zijn in minnelijk/wsnp maar dat is het nu ook niet denk ik met alle schuldeisers achter je vodden. Vtlb is gebaseerd op 90% van bijstandsnorm met daarop correcties
et geeft je wel de kans op een schuldenvrije toekomst





Buster

Beste John, welkom op het forum.
Wat naar dat je in een vechtscheiding zit.

1) Kom ik in aanmerking voor het minnelijk traject en zoja eventueel ook voor de WSNP?
Je schulden zijn niet te kwader trouw of door fraude ontstaan dus dat zal het punt niet zijn.
Er wordt daarnaast ook gekeken naar inkomen en motivatie.
Of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor een minnelijk traject hangt af van de medewerking van de schuldeisers, een uitspraak van een eventueel dwangakkoord of in geval van de WSNP het oordeel van de rechter.

2) Koophuis moet verkocht worden, ex werkt echter niet mee (wel akkoord met verkoop en staat ook te koop) levert dit problemen op voor het minnelijk traject en/of WSNP?
Ja, je hebt te maken met  hoofdelijke aansprakelijkheid" dat wil zeggen dat je niet samen 50% aansprakelijk bent, maar samen 100% aansprakelijk bent. Deze regel is oneerlijk, ik zal de eerste zijn om dat te zeggen en zoals de bank al heeft gezegd, convenanten trekken zij zich niets van aan. Zij hebben een koopcontract en dat is eerder afgesloten en gaat daarmee voor.

De reden dat het huis verkocht moet worden is dat er anders tijdens het traject een nieuwe schuld (de restschuld) ontstaat. Een nieuwe schuld betekent per direct einde regeling. Een traject kan alleen starten als alle schulden boven water zijn.

3) In hoeverre wordt mijn vriendin hierin betrokken (geen samenlevings contract of wat dan ook, alleen inschrijving op haar adres)? En hoe zit dat met beslag/deurwaarder?
Naast de inschrijving op het adres doen jullie er goed aan om huur afspraken op papier te zetten. Neem daarbij een plattegrond van het huis en geef daarop aan welk gedeelte jij huurt. Hoeveel je daarvoor betaalt en het liefst een ruimte met een slot erop. Dit is in geval van beslaglegging een van de beschermingen voor de inboedel van je vriendin. Daarnaast moet zij dan aan kunnen tonen met bonnen dat de spullen van haar en niet van jouw zijn. 

4) Ik heb een klein autotje (waarde hooguit 900,-) welke ik gebruik voor werk (22 km enkele reis, ik begin voor 07:00 openbaar vervoer niet toereikend) en welke ik gebruik voor de omgangs regeling (kids halen en brengen 20 km enkele reis) en vaak haal ik de kids vanuit het werk op om de tijden van omgangs regeling na te komen (35 km enkele reis). Mag ik deze behouden in het minnelijk traject en/of WNSP?
Elke gemeente of bewindvoerder hanteert daar andere regels voor. Een auto om aan het werk te blijven wordt geoorloofd mits er een bepaald aantal kilometers tussen zit en de optie van het OV niet haalbaar of duurder is. Voor de omgangsregeling alleen wordt een auto niet toegestaan.
Hoe het zit bij jouw gemeente kan alleen je contact persoon daar vertellen.

5) Ik heb een mobieltje (contact kids en nood voor afwijkingen omgang/noodgevallen), mag ik deze houden?
Een mobiel met een abonnement mag niet, de kans bestaat dan dat er nieuwe schulden ontstaan.
Een pre paid is wel toegestaan, het beltegoed betaal je dan van je leefgeld.

6) Ik mag de kosten van verblijf/onderhoud voor mezelf opvoeren (deze heb ik ook echt nodig), hierdoor kan ik de hypotheek dus niet meer betalen (wellicht een klein gedeelte maar en bereid dit ook te doen). Hierdoor ontstaat er achterstand. Kan dit voor het minnelijk traject en/of WSNP?
Hmm,.. hier kan ik je geen goed advies over geven omdat elke schuldensituatie weer anders werkt en ik ook geen idee heb welke gevolgen dit kan hebben voor de vechtscheiding, je omgang met de kinderen enz.

John, het is ontzettend moedig dat je hulp bent gaan zoeken.
De wondere wereld van leven met schulden zit op sommige punten zwaar en oneerlijk in elkaar.
Je uiteindelijke doel is met een schone lei verder kunnen. Hou dat voor ogen!

Wat altijd in je voordeel spreekt is actie ondernemen, zelf het voortouw nemen en een plan maken.

Heel veel succes!
Enne,.. laat je niet gek maken!

chapter

hoi buster
toch wel typisch vind ik dat elke bwv het ook anders hanteert,
ik krijg geen correctie bv voor aanvullende verzekering een vrinedin van mij wel.
ik mag wel een mobiel abonnement behouden en ander niet idem met auto

JohnD

@ Daan, bedankt voor het welkom heten. Gelukkig heb jij wel een meedenkende/werkende ex. Dat scheelt alweer de helft.

@ Chrissie, jij ook bedankt voor het snelle antwoord. Gelukkig zie inmeet licht wel. Heb inmiddels zoveel meegemaakt tijdens en nu nog steeds na de vechtscheiding dat ik gek genoeg niet bang ben voor een eventueel saneringstraject. Ik hou nu misschien iets meer over als in de WSNP, maar het scheelt niet veel. Ik wil keihard en voor 300% vechten voor een schone lei zodat niet alleen ik, maar vooral mijn kids straks weer op een normale manier verder kunnen. Nu zijn ze nog jong... Ik wil er alles aan doen om dit achter ons te gaan laten.

@ Chapter, jij ook bedankt voor je reactie. De auto zal ik nog goed navragen bij de intake voor het minnelijk traject. Wel heb ik deze voor de zekerheid even op iemand anders zijn naam gezet (heb hem echt nodig voor omgang en werk).

Het huis gaat de bekkenbeenderen worden in mijn geval vrees ik.

Buster

#7
Chapter,

De bwv moet verantwoording afleggen aan de rechter, zijn of haar opdracht is zoveel mogelijk geld binnen te halen om de boedel mee te spekken. Daar wordt van te voren een minimum berekening op gemaakt. Tijdens die verantwoording moet een bwv aan kunnen tonen dat de minimale eisen ten opzichte van de schuldeisers behaald worden. Omdat elke situatie uniek is, elke schuldenlast en elk inkomen weer anders is zijn daar geen strakke vaste regels op te maken.
Er is de recofa berekening, die geldt altijd als startpunt.

Iedere bewindvoerder is weer anders. En dat wil niet zeggen dat je ten alle tijden maar moet slikken wat hij of zij je oplegt (vaak wel, dat is een feit) vaak helpt het wel als je probeert in overleg te gaan of vraagt of hij of zij uit kan leggen waarom er een bepaalde beslissing is gemaakt. Weten waarom iets is besloten zorgt er ook voor dat je snapt waarom iets wel of niet kan, dat scheelt enorm veel energie in boosheid.
Uiteindelijk zal je het drie jaar uit moeten zingen met een bewindvoerder en het gaat wel om jouw toekomst.

Niet geheel onbelangrijk, interesse tonen en actief bezig blijven met je administratie doe je niet alleen om de bwv te controleren, maar ook om aan te kunnen tonen (mocht er iets mis gaan) dat je dat op tijd hebt aangekaart, dat kan bij een eindzitting het verschil maken tussen wel of geen schone lei.
Een erg groot misverstand is dat het overdragen van je administratie je vrij maakt van verplichtingen.  Je blijft zelf, ten alle tijden, welk traject of beheer je ook aangaat je altijd verantwoordelijk blijft voor je administratie, ook al geef je het op last van de rechter uit handen aan een door de rechter aangewezen persoon.

John,

Ik ben idd bang dat het huis nogal wat roet in het eten gaat gooien.
Wat ik niet terug kon vinden is of er pogingen zijn ondernomen met mediation.
Of is het dat stadium allang gepasseerd?


JohnD

Quote from: Buster on Oct 26, 2013, 08:02 PM
Beste John, welkom op het forum.
Wat naar dat je in een vechtscheiding zit.

1) Kom ik in aanmerking voor het minnelijk traject en zoja eventueel ook voor de WSNP?
Je schulden zijn niet te kwader trouw of door fraude ontstaan dus dat zal het punt niet zijn.
Er wordt daarnaast ook gekeken naar inkomen en motivatie.
Of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor een minnelijk traject hangt af van de medewerking van de schuldeisers, een uitspraak van een eventueel dwangakkoord of in geval van de WSNP het oordeel van de rechter.

2) Koophuis moet verkocht worden, ex werkt echter niet mee (wel akkoord met verkoop en staat ook te koop) levert dit problemen op voor het minnelijk traject en/of WSNP?
Ja, je hebt te maken met  hoofdelijke aansprakelijkheid" dat wil zeggen dat je niet samen 50% aansprakelijk bent, maar samen 100% aansprakelijk bent. Deze regel is oneerlijk, ik zal de eerste zijn om dat te zeggen en zoals de bank al heeft gezegd, convenanten trekken zij zich niets van aan. Zij hebben een koopcontract en dat is eerder afgesloten en gaat daarmee voor.

De reden dat het huis verkocht moet worden is dat er anders tijdens het traject een nieuwe schuld (de restschuld) ontstaat. Een nieuwe schuld betekent per direct einde regeling. Een traject kan alleen starten als alle schulden boven water zijn.

3) In hoeverre wordt mijn vriendin hierin betrokken (geen samenlevings contract of wat dan ook, alleen inschrijving op haar adres)? En hoe zit dat met beslag/deurwaarder?
Naast de inschrijving op het adres doen jullie er goed aan om huur afspraken op papier te zetten. Neem daarbij een plattegrond van het huis en geef daarop aan welk gedeelte jij huurt. Hoeveel je daarvoor betaalt en het liefst een ruimte met een slot erop. Dit is in geval van beslaglegging een van de beschermingen voor de inboedel van je vriendin. Daarnaast moet zij dan aan kunnen tonen met bonnen dat de spullen van haar en niet van jouw zijn. 

4) Ik heb een klein autotje (waarde hooguit 900,-) welke ik gebruik voor werk (22 km enkele reis, ik begin voor 07:00 openbaar vervoer niet toereikend) en welke ik gebruik voor de omgangs regeling (kids halen en brengen 20 km enkele reis) en vaak haal ik de kids vanuit het werk op om de tijden van omgangs regeling na te komen (35 km enkele reis). Mag ik deze behouden in het minnelijk traject en/of WNSP?
Elke gemeente of bewindvoerder hanteert daar andere regels voor. Een auto om aan het werk te blijven wordt geoorloofd mits er een bepaald aantal kilometers tussen zit en de optie van het OV niet haalbaar of duurder is. Voor de omgangsregeling alleen wordt een auto niet toegestaan.
Hoe het zit bij jouw gemeente kan alleen je contact persoon daar vertellen.

5) Ik heb een mobieltje (contact kids en nood voor afwijkingen omgang/noodgevallen), mag ik deze houden?
Een mobiel met een abonnement mag niet, de kans bestaat dan dat er nieuwe schulden ontstaan.
Een pre paid is wel toegestaan, het beltegoed betaal je dan van je leefgeld.

6) Ik mag de kosten van verblijf/onderhoud voor mezelf opvoeren (deze heb ik ook echt nodig), hierdoor kan ik de hypotheek dus niet meer betalen (wellicht een klein gedeelte maar en bereid dit ook te doen). Hierdoor ontstaat er achterstand. Kan dit voor het minnelijk traject en/of WSNP?
Hmm,.. hier kan ik je geen goed advies over geven omdat elke schuldensituatie weer anders werkt en ik ook geen idee heb welke gevolgen dit kan hebben voor de vechtscheiding, je omgang met de kinderen enz.

John, het is ontzettend moedig dat je hulp bent gaan zoeken.
De wondere wereld van leven met schulden zit op sommige punten zwaar en oneerlijk in elkaar.
Je uiteindelijke doel is met een schone lei verder kunnen. Hou dat voor ogen!

Wat altijd in je voordeel spreekt is actie ondernemen, zelf het voortouw nemen en een plan maken.

Heel veel succes!
Enne,.. laat je niet gek maken!

Buster, bedankt voor dit zeer uitgebreide antwoord, super!

Wat de koopwoning betreft daar zit het grootste probleem.

Ex wil de prijs niet verlagen en werkt niet mee maar woont er nog wel en is haar nieuwe leven met nieuwe vriend en kind #4 op komst alweer aan het opbouwen. Zij heeft geen haast met verkoop en zit wel prima zo voor 50% kosten als ze deze al betaald. Bank wil waarschijnlijk niet vrijwillig meewerken aan de verkoop met adviesprijs makelaar en geeft tot op heden niet thuis op al mijn verzoeken/vragen/signalen. Ik kan de hypotheek grotendeels tot niet meer betalen waardoor er nu achterstanden gaan ontstaan. Natuurlijk verkoop ik de woning met alle liefde en als het even kan met zo min mogelijk schuld, maar vrees dat dit een executieverkoop gaat worden met minimaal 80.000 verlies. De woning raak ik dus niet zomaar kwijt en dit gaat n.a.w. Nog een tijd duren. Volgens de schuldhulp kom ik wel in aanmerking voor het minnelijk traject en hebben zij voorzichtig aangegeven dat het met dit verhaal waarschijnlijk WSNP gaat worden. Maarja, of de woning dan al weg is...  Ik vrees van niet. Moet ik dan eerst wachten tot de woning via executie is verkocht voordat ik de WSNP ik zou mogen en kan ik tussentijds wel het minnelijk traject al in dan?!

Mijn nieuwe vriendin heeft een koopwoning, verhuur is geen optie. Ik heb een aantal maanden bij mijn vader in de huiskamer op een stretcher geslapen (dit was echt een hel) en ben dus heel blij dat ik iemand ben tegengekomen die mij onderdak wil geven, ook voor de kids die nu een eigen kamertje hebben waar ze kunnen slapen en spelen. Ik hebben wel moeten laten inschrijven op de woning van mijn vriendin. Ik begrijp dat ik gekort kan worden op de Vtlb omdat haar inkomen deels kan meetellen hiervoor. Zolang ik rond kan komen en voor mijn kids kan blijven zorgen dan zij het zo. Ik ben niet veeleisend, ik wil alleen niet dat mijn nieuwe vriendin erbij betrokken wordt voor de rest. Ook niet met deurwaarders, schuldeisers of wat dan ook. Zij behoort hier buiten te staan. Anders sta ik straks weer op straat en moet ik eigen woonruimte zien te verkrijgen waardoor de kosten weer vele malen hoger komen te liggen.

Mobiel heb ik inmiddels ook over gezet op iemand anders. Het contract loopt net een jaar en moet nog een jaar. Daarna zou deze weg kunnen.

Dito met de auto dus. Indien de schuldhulp aangeeft dat deze behouden mag worden komt deze weer terug. Anders moet ik hier wat anders op verzinnen.

Ik heb her en der gelezen dat schuldhulp/WSNP kan afdwingen dat de woning z.s.m. Wordt verkocht, klopt dit?

Qua inboedel hebben we gelukkig de meeste bonnen boven water weten te krijgen en overwegen we nog een notaris alles vast te laten leggen.

Daarnaast hebben we een onderlinge overeenkomst gemaakt waarin staat dat ik haar maandelijks kosten verschuldigd ben voor gebruik woning, lasten en onderhoud.

Zoals gezegd ben ik klaar om alles hiervoor te doen en te geven. Ik heb alleen de toestemming nodig en de bijbehorende hulp. Liever gister dan vandaag.

Nogmaals bedankt!


JohnD

Quote from: Buster on Oct 26, 2013, 08:55 PM
Chapter,

De bwv moet verantwoording afleggen aan de rechter, zijn of haar opdracht is zoveel mogelijk geld binnen te halen om de boedel mee te spekken. Daar wordt van te voren een minimum berekening op gemaakt. Tijdens die verantwoording moet een bwv aan kunnen tonen dat de minimale eisen ten opzichte van de schuldeisers behaald worden. Omdat elke situatie uniek is, elke schuldenlast en elk inkomen weer anders is zijn daar geen strakke vaste regels op te maken.
Er is de recofa berekening, die geldt altijd als startpunt.

Iedere bewindvoerder is weer anders. En dat wil niet zeggen dat je ten alle tijden maar moet slikken wat hij of zij je oplegt (vaak wel, dat is een feit) vaak helpt het wel als je probeert in overleg te gaan of vraagt of hij of zij uit kan leggen waarom er een bepaalde beslissing is gemaakt. Weten waarom iets is besloten zorgt er ook voor dat je snapt waarom iets wel of niet kan, dat scheelt enorm veel energie in boosheid.
Uiteindelijk zal je het drie jaar uit moeten zingen met een bewindvoerder en het gaat wel om jouw toekomst.

Niet geheel onbelangrijk, interesse tonen en actief bezig blijven met je administratie doe je niet alleen om de bwv te controleren, maar ook om aan te kunnen tonen (mocht er iets mis gaan) dat je dat op tijd hebt aangekaart, dat kan bij een eindzitting het verschil maken tussen wel of geen schone lei.
Een erg groot misverstand is dat het overdragen van je administratie je vrij maakt van verplichtingen.  Je blijft zelf, ten alle tijden, welk traject of beheer je ook aangaat je altijd verantwoordelijk blijft voor je administratie, ook al geef je het op last van de rechter uit handen aan een door de rechter aangewezen persoon.

John,

Ik ben idd bang dat het huis nogal wat roet in het eten gaat gooien.
Wat ik niet terug kon vinden is of er pogingen zijn ondernomen met mediation.
Of is het dat stadium allang gepasseerd?

Mediation heeft plaatsgevonden met bureau jeugdzorg (meerdere gesprekken), de wijkagent, de advocaten.
Niets heeft geholpen en ex is alleen nog maar op oorlogspad en niemand snapt waarom.
Communicatie is niet meer mogelijk en wat haar betreft mag ik alles alleen oplossen en is het vooral niet haar probleem. Zij wordt geholpen met subsidies, toeslagen en heeft de woning en de kids. Zijnsoordelen in,ideële goed en wil vrolijk verder met haar leven en alleen de lusten pakken helaas...

Ik kan de woning vrees ik alleen kwijtraken door executieverkoop... Maar dan ben ik denk ik ruim een half jaar verder of nog langer.

Buster

#10
Hoi John,

Je zou voor de volledigheid eens kunnen vragen bij de gemeente hoe het zit met de verkoop en wat er mogelijk is. Normaal gesproken moet er na aanmelding voor schuldhulp binnen 6 weken een plan zijn met het vervolg.
Dat kan een afwijzing zijn, een advies voor het minnelijke traject, budgetbeheer of een saneringskrediet.

Als het advies minnelijk traject is worden alle, op dat moment bestaande schulden bekeken en wordt er bij de eisers de huidige stand van zaken opgevraagd. Op basis van die gegevens wordt er berekend wat er minimaal haalbaar is (een percentage van de totaalschuld) per eiser.
Daar zit ook een volgorde in, de overheid heeft absolute voorrang en dan nog is er een verschil tussen verschillende overheden.
Daarnaast mogen er geen achterstanden zijn in je vaste lasten, het voorstel kan pas gedaan worden als er een stabiele situatie is. 

Dat voorstel gaat naar de eisers en die moeten dan aangeven of zij daarmee akkoord gaan. 
Deze procedure mag 120 dagen duren, tenzij door het wegwerken van achterstanden langer duurt.
Als ze akkoord gaan, gaan dan de 3 jaar in.
Gaan er een aantal eisers niet akkoord kan via de rechter worden gevraagd of ze gedwongen kunnen worden om mee te werken. Dat gebeurt meestal als de weigeraars niet de grootste zijn.

Stel dat er teveel eisers, of de allergrootste niet akkoord is en de rechter wijst een dwangakkoord af, dan volgt de aanvraag voor een WSNP traject. De overeenkomst is dat je VTLB berekening ongeveer hetzelfde is en het traject ook 3 jaar duurt.
De grootste verschillen zijn dat de bewindvoerder, die de rechter aanstelt niet als bemiddelaar werkt maar in opdracht van de schuldeisers. Bij een eerste huisbezoek kan hij opdracht geven bepaalde goederen te moeten verkopen i.v.m. de waarde. Er zijn bewindvoerders waar je goed mee kunt overleggen en er zijn er waar dat niet mee kan. Je moet het wat dat betreft maar treffen.

Bij beide trajecten is het ontstaan van een nieuwe schuld grond om de regeling per direct te beëindigen.
Er komt dan namelijk een nieuwe eiser bij en daarmee kan je niet meer voldoen aan de eerder gemaakte afspraak. Bovendien wil je niet naderhand een schone lei en een schuld van â,¬80.000, toch?

Ik heb zelf niet veel verstand van huizen verkopen en eventuele dwang die je daarbij kunt uitoefenen, wat dat betreft zou je dat eens voor kunnen leggen bij een advocaat.
Of kijk hier eens; http://www.echtscheidingswinkel.nl/echtscheiding/boedelscheiding/

Jammer dat de mediation op niets is uitgelopen.
Ik snap dat het heel lastig is, per slot van rekening is het niet zozeer haar dak maar vooral het dak boven het hoofd van je kinderen.

JohnD

Wederom bedankt voor de snelle reactie.

Het huis blijft een moeilijk iets. Veel lezen op internet maar het gaat steeds 2 kanten op.
Bij de een wordt het minnelijk traject/WSNP bij voorbaat al afgewezen en moet eerst het huis verkocht zijn.
Bij de ander gaat de volledige hypotheek mee en wordt later verrekend naar een definitieve rest schuld of maakt men een globale berekening voor de verwachte restschuld aan de hand van een taxatie vs hypotheekschuld en wordt men wel toegelaten tot minnelijk traject/WSNP.

Ook veel verhalen waarbij de bank niet meewerkt met verkoop en schuldhulp adviseert dan maar te stoppen met betalen zodat de bank wordt gedwongen te verkopen. Zelfs adviezen van schuldhulp om een huis te gaan huren zodat je kan aantonen de hypotheek niet meer op te kunnen brengen waardoor gedwongen verkoop volgt.

Je bent dus echt afhankelijk van de hulpverlener en rechter en wat beiden acceptabel vinden.

Wel lees ik weer veel dat men je niet mag weigeren ookal heb je en koopwoning.

Lastige materie...

Buster

#12
Dat laatste klopt, voorheen moest je je huis verkopen.
Dat kwam omdat huren altijd goedkoper kon.

Nu zijn er de nieuwe huurnormen. Als je meer dan â,¬34230 bruto verdiend kom je niet meer in aanmerking voor een huurhuis onder de â,¬ 681,02 en als je dan een erg lage hypotheek hebt zonder achterstand is het beter voorde eisers dat je zo goedkoop mogelijk blijft wonen.

Sinds vorig jaar is het NVVK, dt is de branchevereniging waar de gemeentelijke schuldhulp onder valt een samenwerking aangegaan met de grootste hypotheek verstrekkers. Dat project heet Schakel! maar hoe dat precies in elkaar steekt weet niet. Dat moet je echt even navragen bij je contactpersoon.

Enne,.. graag gedaan hoor ;)


Chrissie

QuoteIk wil keihard en voor 300% vechten voor een schone lei zodat niet alleen ik, maar vooral mijn kids straks weer op een normale manier verder kunnen. Nu zijn ze nog jong... Ik wil er alles aan doen om dit achter ons te gaan laten.   

Dit gaat je zeker lukken, je bent goed bezig ga vooral zo verder, topper!

Sinds januari 2016 schuldenvrij.

JohnD

Quote from: Buster on Oct 26, 2013, 10:35 PM
Dat laatste klopt, voorheen moest je je huis verkopen.
Dat kwam omdat huren altijd goedkoper kon.

Nu zijn er de nieuwe huurnormen. Als je meer dan â,¬34230 bruto verdiend kom je niet meer in aanmerking voor een huurhuis onder de â,¬ 681,02 en als je dan een erg lage hypotheek hebt zonder achterstand is het beter voorde eisers dat je zo goedkoop mogelijk blijft wonen.

Sinds vorig jaar is het NVVK, dt is de branchevereniging waar de gemeentelijke schuldhulp onder valt een samenwerking aangegaan met de grootste hypotheek verstrekkers. Dat project heet Schakel! maar hoe dat precies in elkaar steekt weet niet. Dat moet je echt even navragen bij je contactpersoon.

Enne,.. graag gedaan hoor ;)

Wij (ex en ik) hebben een paar jaar geleden gekocht omdat we maar ook ik alleen boven dat inkomen zitten en dus met hurennin vrije sector van een huur van 800 P mnd naar 1000 P mnd gingen.

Netto betaalden we dan ongeveer hetzelfde waardoor kopen interessanter was en we dan ook konden verbouwen en uitbreiden (i.v.m. Zwangerschap laatste kind).

Nu met de scheiding is de belasting aftrek rente nog maar 1 jaar (totaal 2 jaar) voor mij aftrekbaar en de verdeling hiervan is veranderd. Ik had rond de 80% en zij 20%. Nu door herberekening heeft zij 95% en ik 5%. Hetgeen volgend jaar als het goed is weer wordt rechtgetrokken naar beide ong. 50%.

Met 2 partijen nog op te brengen, maar nu betaal ik netto rond de 750 voor mijn deel naast mijn dubbele lasten en vaste lasten.

Ex kan het eerdaags ook niet meer betalen waardoor er dan 1100 bij mij in rekening komt (bruto 1840).

De woonplaatsen in mijn nieuwe situatie zijn ook 750.

Daarnaast woon ik niet meer in mijn koopwoning...

Ik ben zeer benieuwd hoe de SHV hiermee om zal gaan en ga de vraag ook absoluut stellen.

Anders wordt het een uitstel van executie verhaal, afstevenen op een executieveiling, dan een giga rest schuld en dan wel in aanmerking komen voor SHV/WSNP. Dan kunnen we over een half jaar weer opnieuw beginnen met dit traject. Het is een onvoorkombaar feit geworden nu of straks het gaat gebeuren.