Hoi John,
Je zou voor de volledigheid eens kunnen vragen bij de gemeente hoe het zit met de verkoop en wat er mogelijk is. Normaal gesproken moet er na aanmelding voor schuldhulp binnen 6 weken een plan zijn met het vervolg.
Dat kan een afwijzing zijn, een advies voor het minnelijke traject, budgetbeheer of een saneringskrediet.
Als het advies minnelijk traject is worden alle, op dat moment bestaande schulden bekeken en wordt er bij de eisers de huidige stand van zaken opgevraagd. Op basis van die gegevens wordt er berekend wat er minimaal haalbaar is (een percentage van de totaalschuld) per eiser.
Daar zit ook een volgorde in, de overheid heeft absolute voorrang en dan nog is er een verschil tussen verschillende overheden.
Daarnaast mogen er geen achterstanden zijn in je vaste lasten, het voorstel kan pas gedaan worden als er een stabiele situatie is.
Dat voorstel gaat naar de eisers en die moeten dan aangeven of zij daarmee akkoord gaan.
Deze procedure mag 120 dagen duren, tenzij door het wegwerken van achterstanden langer duurt.
Als ze akkoord gaan, gaan dan de 3 jaar in.
Gaan er een aantal eisers niet akkoord kan via de rechter worden gevraagd of ze gedwongen kunnen worden om mee te werken. Dat gebeurt meestal als de weigeraars niet de grootste zijn.
Stel dat er teveel eisers, of de allergrootste niet akkoord is en de rechter wijst een dwangakkoord af, dan volgt de aanvraag voor een WSNP traject. De overeenkomst is dat je VTLB berekening ongeveer hetzelfde is en het traject ook 3 jaar duurt.
De grootste verschillen zijn dat de bewindvoerder, die de rechter aanstelt niet als bemiddelaar werkt maar in opdracht van de schuldeisers. Bij een eerste huisbezoek kan hij opdracht geven bepaalde goederen te moeten verkopen i.v.m. de waarde. Er zijn bewindvoerders waar je goed mee kunt overleggen en er zijn er waar dat niet mee kan. Je moet het wat dat betreft maar treffen.
Bij beide trajecten is het ontstaan van een nieuwe schuld grond om de regeling per direct te beëindigen.
Er komt dan namelijk een nieuwe eiser bij en daarmee kan je niet meer voldoen aan de eerder gemaakte afspraak. Bovendien wil je niet naderhand een schone lei en een schuld van €80.000, toch?
Ik heb zelf niet veel verstand van huizen verkopen en eventuele dwang die je daarbij kunt uitoefenen, wat dat betreft zou je dat eens voor kunnen leggen bij een advocaat.
Of kijk hier eens;
http://www.echtscheidingswinkel.nl/echtscheiding/boedelscheiding/Jammer dat de mediation op niets is uitgelopen.
Ik snap dat het heel lastig is, per slot van rekening is het niet zozeer haar dak maar vooral het dak boven het hoofd van je kinderen.