Column Janneke Willemse over sparen.

Started by Buster, Aug 20, 2013, 12:09 PM

Previous topic - Next topic

Buster

Zie je nou ;)

QuoteAls u wel eens een krant leest, een website bezoekt of een actualiteitenprogramma bekijkt, zal het u niet zijn ontgaan: u bent een dief van uw eigen portemonnee als u nog spaart. Steeds vaker komt een dergelijke boodschap in de media. Een gevaarlijke ontwikkeling.

Eerst even de uitleg van berichten als ‘Negatieve rente kost ruim 100 miljard Euro’ en ‘Spaarders zien miljard euro in rook opgaan’. De gedachte erachter klopt, de formulering is wat mij betreft helemaal fout. Eerst de gedachte: over geld dat op een spaarrekening staat, wordt een lagere rente uitgekeerd dan de huidige Inflatie.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) stijgt het prijspeil dit jaar in Nederland met 2,75 procent. Dat betekent dat geld, om z’n koopkracht te kunnen behouden, eigenlijk een rente of rendement van 2,75 procent zou moeten behalen. Dat haalt niemand via een betrouwbare spaarrekening. Mijn eigen bank heeft recent bijvoorbeeld de rente verlaagd naar 0,8 procent.

Stuipen op het lijf
Met de formulering dat sparen geld kost, of dat er geld in rook opgaat, jaag je mensen echter de stuipen op het lijf. Bovendien is het ook nog eens niet helemaal waar. Wie geld op een spaarrekening zet, ziet de getallen, dus de Nominale waarde, alleen maar oplopen. Dat er over een aantal jaar voor hetzelfde bedrag minder te kopen valt, dat moet u maar voor lief nemen vind ik.

Want sparen doe je niet omdat je het onderste uit de kan wilt. Spaargeld is er voor de buffer, voor het moment dat je op wereldreis wilt, de wasmachine stuk gaat, je werkloos raakt en het dan tenminste nog een tijdje kunt uitzingen of die flatscreen contant gaat afrekenen, zonder die idioot hoge rente voor een persoonlijke lening te betalen.

Houdt u daarna nog geld over, dán kunt u zich eens oriënteren op het fenomeen beleggen. Maar ook daar geldt: het levensdoel voor het geld komt eerst, daarna uw zin in het lopen van risico en daarna gaat u eens kijken hoeveel rendement u realistisch gezien zou kunnen verwachten.

En masse naar IceSave
Laten we leren van het recente verleden. Eind jaren negentig was je toch ook niet goed snik als je niet in aandelen stapte? En wat gebeurde er toen? Juist. Googelt u het grafiekje er maar even bij. Andersom hebben we het ook meegemaakt. Iedereen moest op zoek naar de hoogste spaarrente. We vergaten collectief naar de eisen en de grens van het depositogarantiestelsel te kijken en boekten en masse ons hele kapitaal over naar IceSave. Niet fijn.

Laat u niet beetnemen door hebberigheid, of doordat journalisten en de buurman roepen dat u een dief bent van uw portemonnee. Boek het geld niet plompverloren van die rustige spaarrekening over naar een beleggingsrekening waar toevallig nu weer een tijdje de koersen stijgen. Als u zich eerder nog geen gedachte hebt gewijd aan beleggen en de risico’s die daarbij horen, als u geen doel hebt waarvoor beleggen nodig is, moet u zich niet gek laten maken. Lekker doorsparen!

En dat u daarmee ‘de economie’ niet helpt, het zij zo. De economie helpt u tenslotte ook niet.

Janneke Willemse was 5,5 jaar hoofdredacteur van Belegger.nl en Beursduivel.be en is nu als freelance editorial advisor betrokken bij de websites. Daarnaast werkt ze als presentatrice en dagvoorzitter voor diverse opdrachtgevers. Ook heeft ze de website BlondjesBeleggenBeter.nl, een knipoog naar de vele onderzoeken waaruit blijkt dat vrouwen gemiddeld beter beleggen dan mannen. Daar is precies te zien waarin Willemse belegt en of ze daarmee de mist in gaat of succes boekt.

bron: http://www.belegger.nl/column/2638332/vooral-doorsparen.html

gewoon

Prima verhaal zou er aan toe willen voegen voor mensen met een NHG op de hypotheek is een avond te rekenen hoe groot je buffer moet zijn, om voldoende aan getoond te hebben er alles aan gedaan te hebben schulden te voorkomen.

Vindt ik nu de huizen onderwater staan heel belangrijk  te doen, een kapotte wasmachiene valt daarbij in het niets.