De eerste maanden overleefd maar de weg is nog zo lang.....

Started by Knibbel, Jul 23, 2013, 11:08 AM

Previous topic - Next topic

Xdewit

Knibbel, het spijt me te horen dat jullie al zo snel afscheid moesten nemen van je schoonzus, maar wat fijn dat het zo mooi is gegaan! Sterkte met je verdriet.



Knibbel

Dank je Xdewit, toch voel ik mij, ondanks het verdriet, blij en bevoorrecht dat zij in mijn leven is gekomen. Zij was een geweldige schoonzus maar vooral een geweldig mens. Heel zorgzaam, direct, spontaan, eerlijk of zoals wij wel eens gekscherend zeiden: een echte flapuit, eerst zeggen of doen dan nadenken......

Wij hielden soms ons hart vast of hadden de grootste lol wanneer zij een of andere onmogelijk actie uithaalde. Heb altijd zo genoten van haar gezelschap, haar aanwezigheid, dat zal ik altijd missen....

Maar daarnaast heb ik ook het gevoel dat het klaar is, goed.... een beetje tegenstrijdig dus.....
“Nothing ever goes away until it teaches us what we need to know” Pema Chodron

Boeddha

Lieve Knibbel, als iemand van wie je houdt een herinnering is geworden, wordt die herinnering van onschatbare waarde!

dikke knuffel
Be strong, have faith!

Knibbel

Vandaag weer een brief van de werkgever van meneer Knibbel in de brievenbus. Sinds de aankondiging van de 2e en 3e ontslagronde in 2014 nog nooit zoveel brieven ontvangen in een paar maanden tijd! Ze maken de werknemers 'warm' voor nog meer dringende bezuinigingen, lijkt het wel......

De 2e ontslagronde is achter de rug en inmiddels is men begonnen met de 3e ronde. Meneer Knibbel krijgt op zijn vrije dag zelfs telefoontjes van collega's die hem geemotioneerd bellen met de mededeling dat die en die collega ontslagen is. Ook meneer Knibbel grijpt dat allemaal erg aan, het zijn collega's waar hij al jaren mee werkt, waar hij heel veel leed en plezier mee gedeeld heeft. Durf bij al dit verdriet eigenlijk niet ervoor uit te komen dat ik van binnen wel blij ben dat meneer Knibbel nog even mag blijven. Vraag blijft: voor hoe lang....??

De brief die we vandaag ontvingen liegt er niet om. Het gaat over te nemen maatregelen in 2014. Maatregelen die nodig zijn om het bedrijf gezond te houden. 2014 moet het jaar worden dat de loonkosten met miljoenen omlaag moeten gaan door middel van personeelsreductie, maar ook het jaar waarin voor miljoenen in het bedrijf geinvesteerd moet worden.

In de brief stelt men dit zo mooi: dit vraagt om een investering van ons allen. Zowel in tijd, geld alsook in energie.

Nou, die investering in geld is waar ik mij het meest zorgen om maak. 3 Jaar geleden is al een loonoffer gevraagd: men heeft contractueel een werkweek van 40 uur, maar krijgt maar voor 38 uur per week uitbetaald. Omdat werkgever dit voorlopig wil blijven continueren is bij de CAO-besprekingen hier een afspraak over gemaakt. Om dit te compenseren is in december 2013 met de vakbond een akkoord gesloten, een keer per jaar krijgt men een vaste bonus van 250 euro. Hier is nog geen cent van uitbetaald maar is inmiddels weer ingetrokken met toestemming van diezelfde vakbond!!

Er staat nog zoveel in die brief, maar een ding is wel duidelijk: 2014 wordt niet alleen een zwaar jaar voor de werkgever van meneer Knibbel, maar ook voor ons!!  :(
“Nothing ever goes away until it teaches us what we need to know” Pema Chodron

Buster

Getver, dat zijn geen leuke berichten!

Toi toi toi,...

Knibbel

Dit begrijp ik niet goed, een potje pesterij misschien? Mijn werkgever roept altijd dat ik hun duurste kracht ben, maar dit is toch wel een beetje te gek voor woorden!!

Vanaf 1 januari werk ik dus minder uren (ik heb een min-max urencontract, kan dus uitlopen tot 36 uur per week). Mijn vaste minimale uren krijg ik iedere maand als vast salaris uitbetaald en de uren die ik bovenop de minimale uren werk kregen wij bij onze vorige werkgever gewoon als normale uurloon uitbetaald, onze nieuwe werkgever heeft dit veranderd in een tijd voor tijd-regeling.

Ik heb dus al voor het eerst eind januari minder salaris ontvangen, omdat ik dus minder uren per week werk.... op papier.... maar.... ik heb vanaf begin januari al meer uren per week gewerkt dan voorheen en..... aaargghhh..... die extra uren krijg ik dus niet uitbetaald, gaat in het potje tijd-voor-tijd..... dus meer uren werken in plaats van minder uren maar wel minder loon ontvangen.....  >:( >:(

Heb ze gevraagd wat hier de bedoeling van is.
'Ja, het gaat niet anders met al die zieken, de jeugd kan niet komen werken...... maar maak je geen zorgen, straks kun je al die opgespaarde uren gebruiken..... voor vakantie..... voor als je kleinkind geboren wordt....'

Ja, ja, praat het maar mooi, ik ben hier niet blij mee. Heb liever het geld in handen dan extra uren waar ik ook nog eerst toestemming om moet vragen of ik ze mag opnemen. Grrrr....
“Nothing ever goes away until it teaches us what we need to know” Pema Chodron

burningspirit

Gatsie gatsie Knibbel..... er blijft jullie niet veel bespaard  :(
is het voor die werkgever van jou niet gewoon een bezuinigingsmaatregel?
wat gebeurd er als je je opgespaarde tijd niet kunt opnemen? wordt het dan wél uitbetaald....?
zit me ook af te vragen of dat zomaar allemaal wel mag..... kan het zomaar dat een nieuwe werkgever (die het personeel dus overneemt....begrijp ik dit zó goed Knibbel?) gewoon zonder pardon de regels (in dit geval betaling veranderen in tijd-voor-tijd) verandert? weet iemand dit? vakbondslieden onder ons?
Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente
(=Haast je langzaam, doe alles met je verstand)

Kaatje

Knibbel, ik kom o.a het onderstaande tegen op internet. Heb je je getekende contract en geldige cao al bestudeerd? Ik ben niet heel erg thuis in HRM zaken. Misschien weet Libra hier meer over?

http://www.flexnieuws.nl/2013/05/06/oproepkracht/#.Uw4l-E2A3IU
Min-maxcontract
Een min-maxcontract heeft de volgende kenmerken:
• De oproepkracht heeft een contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd voor een minimumaantal uren per week, maand of jaar: de garantie-uren.
• De oproepkracht heeft een afspraak voor hoeveel uur hij maximaal oproepbaar is.
• Voor de garantie-uren krijgt de oproepkracht altijd betaald, ongeacht of hij heeft gewerkt.
• De oproepkracht is verplicht om te werken tot het afgesproken maximum aantal oproepbare uren.
• De werkgever betaalt loon voor het totaal aantal uren dat de oproepkracht werkt.
• Als de oproepkracht voortdurend meer uren werkt dan de garantie-uren, kan dit gevolgen hebben voor de arbeidsduur van het oproepcontract. Bepalend daarvoor is het aantal uren dat de werknemer gemiddeld in de afgelopen 3 maanden hebt gewerkt.

Knibbel

Quote from: burningspirit on Feb 26, 2014, 06:10 PM
is het voor die werkgever van jou niet gewoon een bezuinigingsmaatregel?
Dat is het ook Burningspirit, maar ik ben bang dat er meer achter zit.  Onze nieuwe bazen hebben ons, vast personeel, moeten overnemen toen ze de zaak overnamen. Dat ze hier niet zo gelukkig mee waren hebben ze zich vaak genoeg laten ontvallen. Het liefst hebben ze personeel wat flexibel, zo goedkoop mogelijk is en met een tijdelijk 0-urenciontract. Ze hebben dan ook gedacht ons makkelijk te kunnen lozen door ons te dwingen via een payroll-bedrijf bij hun in dienst te blijven. Ik heb toen mijn rechtsbijstand ingeschakeld en die heeft hier een stokje voor gestoken met als gevolg dat de rest van mijn collega's natuurlijk ook weigerden. Is mij toen niet in dank afgenomen.

Quote from: burningspirit on Feb 26, 2014, 06:10 PM
wat gebeurd er als je je opgespaarde tijd niet kunt opnemen? wordt het dan wél uitbetaald....?
Zij zorgen er wel voor dat ze het niet hoeven uit te betalen. Ze roosteren je gewoon niet of minder in in periodes dat het minder druk is en dan vullen ze vanaf het tijd voor tijd-potje jouw minimale uren aan. Dus je krijgt vrij, maar over het algemeen wanneer het hun het beste uitkomt. Daar is echt over nagedacht!

Quote from: burningspirit on Feb 26, 2014, 06:10 PM
kan het zomaar dat een nieuwe werkgever (die het personeel dus overneemt....begrijp ik dit zó goed Knibbel?) gewoon zonder pardon de regels (in dit geval betaling veranderen in tijd-voor-tijd) verandert? weet iemand dit? vakbondslieden onder ons?
Bij een min-max contract kan dat eigenlijk niet (dat is mij tenminste door de juriste van de rechtsbijstand verteld) mits de werknemer zelf ermee accoord gaat. Omdat ook bij ons in de zaak de crisis te merken was en onze bazen behoorlijke schulden hadden gemaakt om de zaak te kunnen overnemen, had ik er toch wel erg moeite mee dat onze zaak hierdoor in de problemen kwam. Ik heb toen in mijn goedheid (of noem het stommigheid), onder protest getekend.

@Kaatje,
Bedankt voor de link. De juriste heeft toentertijd de arbeidsovereenkomst en cao bestudeert. Wat er staat over het gemiddelde van het werkelijk gewerkte aantal uren over de laatste drie maanden klopt dacht ik, maar ik weet niet of ik hier iets mee kan of iets mee wil. Het enige wat ik wil is gewoon mijn minimale uren werken en eventuele uren daarboven uitbetaald krijgen. Ik wil zeker niet meer vaste uren gaan afdwingen. Maar ik wil nog een maand afwachten hoe het verder gaat en als de gang van zaken blijft zoals nu ga ik hiermee in gesprek met hun en misschien kan ik dan dit als argument gebruiken.....
“Nothing ever goes away until it teaches us what we need to know” Pema Chodron

nooitmeer

Zoals ik het ooit begrepen heb met min-max contracten moet alles uitbetaald worden tot de max uren zijn bereikt. Alles daar boven mag conform de CAO berekend worden. Meestal staat er in de CAO ook een maximum aan TVT uren. Pas wel op, want tijdens de "crisis" zijn er hele paketten met extra maatregelen en aan passingen op de CAO's gemaakt zoals bijvoorbeeld een verdubbeling van de toegestane TVT uren e.d.

TVT is niet per definitie gunstig voor de werkgever, het versterkt enkel (tijdelijk) de liquiditeits positie maar ze staan wel op de balans als vermogen.

Wat je werkgever hier doet mag in mijn optiek niet. Want, stel nu, dat je een andere baan krijgt ergens anders. Dan moet de werkgever deze uren dus uitbetalen maar hoe gaat deze berekenen of bepalen dat deze uren ook binnen het flexcontract zijn gemaakt of daar buiten? Je wordt dan opeens geconfronteerd met uren die in het bijzondere tarief vallen terwijl ze binnen het contract zijn gemaakt.
zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!

Buster

Knibbel, die advocaat? Wie heeft die betaalt?
Ik krijg een beetje de indruk dat ze teveel op de hand waren van de werkgever.
Je zou je vraag ook nog eens kunnen stellen bij een een of ander wetsbureau want volgens mij klopt het niet.

Als je langer dan 3 maanden aaneengesloten meer uren werkt ontstaat het recht dat je minimale uren worden opgeschroefd.

Knibbel

Quote from: Buster on Feb 27, 2014, 11:12 AM
Knibbel, die advocaat? Wie heeft die betaalt?
Buster, die heb ik via mijn bijstandsverzekering toegewezen gekregen. Bij de overname van ons bedrijf had ik de rechtsbijstand ingeschakeld omdat er problemen ontstonden met de nieuwe werkgever (ging zelfs zover dat ze onze lonen niet uitbetaalden). Deze advocate was gespecialiseerd in conflictsituaties tussen werkgever en werknemer en bij dreigend ontslag. Het instellen van de tijd-voor-tijd-regeling is pas maanden daarna gaan spelen en hierbij kreeg ik advies van een andere jurist...... En deze laatste was hier een beetje onduidelijk in, het mocht volgens hem niet, maar..... Hij adviseerde toch om niet geheel star daarin te zijn, gezien de slechte financiële situatie van ons bedrijf, want een gang naar het UWV door de werkgever zou niet ondenkbaar zijn. En volgens meneer was de kans groot dat ontslagaanvraag door UWV gehonoreerd zou worden. Ik heb, wel met andere voorwaarden dan mijn werkgever eerst wilde, hiervoor getekend.

Quote from: nooitmeer on Feb 27, 2014, 09:33 AM
Zoals ik het ooit begrepen heb met min-max contracten moet alles uitbetaald worden tot de max uren zijn bereikt. Alles daar boven mag conform de CAO berekend worden. Meestal staat er in de CAO ook een maximum aan TVT uren.
Dat heb je goed begrepen. Tot aan de Max-uren krijgen wij het gewone uurloon uitbetaald, alles daarboven wordt als overwerkuren uitbetaald. Wat betreft CAO en maximum TVT-uren, in onze cao staat  niets over TVT-uren. En hier is dus ons conflict over ontstaan, de werkgever dacht hierdoor vrije hand te hebben door hier geen maximum aan te verbinden. En daar kon ik niet mee accoord gaan.

Quote from: nooitmeer on Feb 27, 2014, 09:33 AM
Wat je werkgever hier doet mag in mijn optiek niet. Want, stel nu, dat je een andere baan krijgt ergens anders. Dan moet de werkgever deze uren dus uitbetalen maar hoe gaat deze berekenen of bepalen dat deze uren ook binnen het flexcontract zijn gemaakt of daar buiten? Je wordt dan opeens geconfronteerd met uren die in het bijzondere tarief vallen terwijl ze binnen het contract zijn gemaakt.
Nou hier heb ik nog niet bij stilgestaan. Bedankt dat je dat vermeld, Nooitmeer. Je hebt me hierdoor wel aan het denken gezet. Mijn werkgever heeft mij en mijn collega's verteld dat hij op het eind van ieder jaar er voor zorgt dat het tvt-potje bij iedereen op nul staat. Dus minuren moeten zijn ingehaald of worden op het eind van het jaar met je opgebouwde verlofuren afgeboekt. Heb je veel plusuren moeten die op het eind van het jaar zijn opgenomen en eventuele resterende plusuren worden dan uitbetaald, maar niet ineens, ze worden uitgesmeerd over vier maanden. Volgens werkgever beter voor ons vanwege de belasting..... Ik heb hier niet zoveel verstand van, maar ik mag er toch vanuit gaan dat dit volgens de regels is?!

Misschien sowieso toch maar beter om nog eens advies te gaan vragen bij rechtsbijstand, want als ze mij in de maand maart nog zoveel uren inplannen, kan ik ook weer terug naar mijn oude uren. Denk dat ik maar weer eens in gesprek moet gaan met de werkgever.....
“Nothing ever goes away until it teaches us what we need to know” Pema Chodron

nooitmeer

staan die TVT uren op je loonstrook, of krijg je hier een appart overzicht van? Het kan zijn dat de werkgever een dubbele boekhouding gaat bijhouden van de TVT uren en deze dan in de laatste 4 maanden gaat uitsmeren binnen je min-max contract om zo extra kosten te vermijden, maar dit is ook gunstiger voor jou omdat dan alle heffingskortingen worden toegepast.
Ik moet je het antwoord schuldig blijven of dat dit mag. Het lijkt gunstiger maar ik weet niet of de belastingdienst dit ook zo leuk vind omdat de uren dan niet op de balans staan. (uren zijn wel gewerkt maar er worden -nog-  geen heffingen over afgedragen)
zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!

Kaatje

Ik krijg een gevoel dat er bij de werkgever iets gedaan wordt wat niet mag. Dat ze waarschijnlijk hun balanscijfers zo gunstig mogelijk willen houden voor de bank. Wat de post TVT op de balans is een schuldenpost voor de werkgever. Knibbel, laat je goed inlichten door een juridisch persoon.

Knibbel

@Nooitmeer,
de tvt-uren staan gewoon op het loonstrookje vermeld. Zelf denk ik dat ze zich wel goed hebben ingedekt, zij kunnen gebruik maken of zich laten informeren door een horde advocaten/juristen die in dienst zijn van hun moederbedrijf (franchisegever).

@Kaatje,
ik heb vanmiddag rechtsbijstand opgebeld en advies gevraagd. Haar antwoord: om te kijken of een en ander wettelijk goed geregeld is moet ze eerst arbeidscontract en cao doornemen. Wel werd mij geadviseerd om eerst zelf in gesprek te gaan met de werkgevers en proberen samen tot een oplossing te komen waar wij beiden vrede mee kunnen hebben. Mocht ik er niet uitkomen met de werkgevers kan ik altijd de jurist vragen hiernaar te kijken en te bemiddelen....

En wat betreft aanpassen arbeidscontract na structureel meer uren na 3 maanden te hebben gewerkt: al het personeel met een min-max contract (zoals ik) hebben een contract voor onbepaalde tijd en hebben vorig jaar (na enige dwang) een bijvoegsel aan het contract ondertekend waarin wij accoord gaan met een vaste maandelijkse salarisbetaling van onze minimale garandeerde uren, en alle plus- en minuren (in drukke en slappe perioden) gaan naar tvt-potje. Dus ik betwijfel of dit wel bij mij opgaat.....

Wat mij gewoon enorm stoort is, dat wij vanwege de crisis allemaal uren hebben moeten inleveren, ik dus op papier minder gegarandeerde uren heb, hierdoor minder loon ontvang (en dat terwijl momenteel iedere cent welkom is) en toch meer uren dan normaal wordt ingepland. Hier ben ik dus helemaal niet blij mee!! Pfff.... kijk er tegenop maar zal volgende week toch aan de bel moeten gaan trekken.
“Nothing ever goes away until it teaches us what we need to know” Pema Chodron