Bijna 720.000 consumenten hebben moeite met betalen

Started by Dick, Jul 17, 2013, 02:57 PM

Previous topic - Next topic

Dick

Door de aanhoudende economische malaise kunnen steeds meer Nederlanders hun leningen niet afbetalen. Het totale aantal consumenten dat zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen, is in de afgelopen 12 maanden met 45.000 gestegen naar 720.000. Dat bericht het Bureau Krediet Registratie (BKR) woensdag.

Op 1 juli 2012 had in totaal 7,7 procent van de ongeveer 9 miljoen bij het BKR geregistreerde consumenten een betalingsachterstand op een lening. Dat percentage is in het afgelopen jaar gestegen naar 8,3 procent.

De laatste jaren is dit percentage aan één stuk door aan het stijgen.

Werkloosheid

''De door de crisis gestegen werkloosheid is een bepalende factor bij het groeien van de betalingsachterstanden bij leningen'', verklaart Peter van den Bosch, algemeen directeur van het BKR.

''Verborgen werkloosheid is een groot probleem in Nederland. Het gaat dan om zelfstandigen die minder opdrachten krijgen of ondernemers die hun inkomsten zien teruglopen.''

Leningen

Hoewel het aantal betalingsachterstanden op leningen is gestegen, is het totaal aantal leningen het afgelopen jaar juist gedaald.

''Er worden minder hypotheken en gewone leningen afgesloten, maar bij bestaande leningen zijn er vaker betalingsproblemen'', legt Van den Bosch uit.

Rekeningen

Volgens hem is er een groeiend probleem met het betalen van huur-, energie- en telefoonrekeningen.

Zelfs als consumenten een betalingsachterstand hebben opgebouwd bij verschillende bedrijven, kunnen zij bij de bank gewoon nog blijven lenen, omdat achterstanden op het betalen van rekeningen nergens centraal worden geregistreerd. Zo komen ze verder in de problemen.

Registratie

Het BKR pleit daarom voor een landelijk registratiesysteem waar behalve leningen ook huur- energieschulden worden bijgehouden om problemen vroeger te kunnen signaleren.

Het vroeg signaleren van betalingsproblemen kan voorkomen dat mensen in uitzichtloze schuldsituaties terechtkomen, omdat gemeenten sneller kunnen ingrijpen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze maand een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer om een systeem voor vroegsignalering op te zetten
Mvgr

Dick

Moderator Schulden-vrij.info

Buster

Toch vreemd omdat mevrouw Klijnsma in een eerdere brief al heeft afgezien van het Landelijk Informatiepunt Schulden en die registratie door heeft geschoven naar het BKR, het zou dan om een melding gaan vanaf drie maanden.

Aedes, de overkoepelende woningbouwcoöperaties hebben eerder dit jaar een dringend voorstel ingediend om samen met de waterbedrijven en energiemaatschappijen al eerder hulp aan te kunnen bieden, omdat dat toch de drie grootste signalen zijn dat er iets goed mis is.
Mevrouw Klijnsma vond dat toen een slecht idee i.v.m. de privacy.
Ik hoop dat ze er nu anders over denkt.

Voor wie zelf in zo'n situatie zit; als je op het punt staat te gaan schuiven met de huur, zorg, water of energie,.. zoek hulp! Zelf aanpakken kan altijd, als je maar weet hoe.
Hoe eerder, hoe goedkoper.

Drie maanden achterstand is te laat!

Libra

Helaas voor al die consumenten heeft mevrouw Klijnsma zelf geen gebrek.

Privacy????
Waar haalt ze die in vredesnaam vandaan???

Wellicht is het in haar optiek beter om eerst tot over je oren in de ellende te zitten, om vervolgens mensen naar hun Gemeente te sturen voor schuldhulp.
Tenslotte heb je dan geen privacy meer nodig, want op het moment dat je in dat circuit terechtkomt heb je 0 privacy meer!

Maar ja, het is beter om de put te dempen als het kalf al verdronken is, in plaats van een goed georganiseerd waarschuwingssysteem op te zetten.
Je zou toch eens echt oplossingen moeten gaan verzinnen die zoden aan de dijk zetten..........

Tja......, dan moet je de handen uit de mouwen steken en dat is wel even heel iets anders dan de vergaderconjuctuur die nu hoogtij viert!! :P :(

Knibbel

Als een van die 720.000 consumenten kan mij, heel eerlijk gezegd, de privacy gestolen worden wanneer daarmee voorkomen kan worden dat ik langzaam de afgrond inglijdt. Als ik naar mijzelf kijk hoelang heeft het geduurd voordat bij mij het kwartje viel dat het een bodemloze put is waar ik in zit en dat het roer compleet om moest. En met mij zullen er zovelen zijn die het gevaar pas in de gaten krijgen wanneer het te laat is. Soms moeten mensen tegen zichzelf beschermd worden en in geval van schulden maken is vroegsignalering volgens mij een legitiem middel.
“Nothing ever goes away until it teaches us what we need to know” Pema Chodron