huurhuis

Started by raptor2, Nov 15, 2012, 11:51 PM

Previous topic - Next topic

raptor2

Ons huis zal uiteindelijk per executie verkocht worden i.v.m. scheiding. Gelukkig krijgt mijn vrouw urgentie met de kinderen.Per wanneer kan ik veilig op een huurhuis reageren zonder dat ze daar de inboedel weghalen? de enige schuld is nu 3 maanden hypotheek en ik heb goed contact met de bank. De woning wordt nu eerst in het normale traject te koop aangeboden.

Wie weet raad? Straks zit mijn ex vriendin (gelukkig) al in een nieuw huurhuis maar ja dan gaat het voor mij ook steeds moeilijker worden omdat 1 inkomen weg gaat vallen.

Bedankt voor het advies.

Buster

Welkom Raptor,

Als ik je goed begrijp zit je in een amicale scheiding en is er hypotheek achterstand?
Zijn er verder nog schulden waar je je zorgen over maakt?

Als dat niet het geval is, dan loop je met je zorgen echt heel ver vooruit.
Je bent in gesprek met je bank dus ze weten dat je werkt aan een oplossing.
Het kan zomaar zijn dat je je huis verkocht krijgt.
Mocht dat niet gebeuren is verhuur mischien een optie?

Zodra je zelf gaat huren let dan even op dubbele lasten, dat zou zonde zijn.
Schrijf je in elk geval in voor een huurwoning, reageren kan altijd nog.
Beslag op inboedel komt pas na een opdracht van de rechter.
Voor je zover bent gaat er eerst een hele procedure aan vooraf.

Wil je toch extra bescherming laat dan bij aanschaf van nieuwe meubels iemand anders betalen die ook de bonnetjes bewaart als bewijs.

raptor2

helder antwoord!

Heb me maar aangemeld zo voel ik mij niet zo alleen in de misere!Gelukkig gaan we goed uit elkaar en hebben het goed geregeld voor de kids.
Tsja als ik het vergelijk met anderen dan valt het bij mij nog wel mee. Maar ja na verkoop hou ik toch zo,n 70000 euro over, dus niet even een bedrag dat je zo aftikt. Ben blij dat ik zo mag gaan huren. Bij elkaar blijven is ook geen optie. Dus het huis moet weg.

sacredfour

In dit draadje staat hoe je beslag op inboedel kunt voorkomen. http://www.schulden-vrij.info/index.php/topic,46366.0.html

Als de bank het huis per executie verkoopt vervalt het recht van parate executie voor de restschuld.
De bank kan dan geen beslag leggen op roerende goederen zonder eerst naar de rechter te stappen.
Wordt het huis onderhands verkocht dan is dit niet het geval.  Houdt hier rekening mee. Ook belangrijk is wat de hypotheekakte en de alg. voorwaarden zeggen over de restschuld.  Het zal zeker lonen om met een jurist te overleggen voordat je een afspraak maakt met de bank over de terugbetaling van de restschuld.
De menselijke geest die tijd en ruimte in het leven geroepen heeft om een model te creëren van het bestaan, is zijn werkelijke aard vergeten. Hij is het model geworden.

raptor2

aangezien mijn ex vriendin met de kinderen nog in de koopwoning zit en ik zo hier en daar slaap. Kan ik nu al op een huurhuisje reageren of is dit af te raden. Ik kan nu de kinderen niet ontvangen en de co oudersschap kan ook niet starten.Als de bank beslag legt op mijn salaris dan moeten ze toch rekening houden met mijn vrije voet zodat ik in iedergeval de normale rekeningen kan betalen? nu verdien ik te veel voor een sociale huurwoning en zou ik alleen in aanmerking komen voor een vrije sector woning. De schuldhulpverlening wil ons niet helpen omdat de woning nog niet is verkocht. Zij gaf aan dat je 1/3 van je inkomen mag gebruiken voor de huur. Heeft iemand hier advies over?

Wederom dank!

Buster

Hoi Raptor,

Elke woningbouw moet/mag 10% van zijn sociale huurwoningen verhuren aan mensen zoals jij. Wellicht is dat een optie? Je kan altijd een vraag stellen, toch?

Wat de kinderen betreft, het is voor hun ook belangrijk om hun vader te zien, wie weet kun je afspreken dat, zolang deze situatie zo is, jij op vaste tijden bijvoorbeeld zaterdag middag of een hele zondag in jullie oude huis bent om de dag met ze door te brengen. 
Buitenshuis afspreken kost vaak ook meer geld en je bent in elk geval altijd op tijd met ze terug ;)
Een ander idee is dezelfde constructie maar dan bij je ouders, broer of zus thuis.

Wat betreft je inkomen, wist je dat je alimentatie kosten af kan trekken van je bruto loonberekening? Wie weet dat je dan wel onder de norm valt.
De laagste huurprijs in de vrije sector is 652 euro. Ik weet niet of dat voor jouw inkomen 1/3 is.
Huren gaan gemiddeld per jaar, in juli, wel met 4% omhoog. Dus hoe lager je begint hoe beter.

Op Funda staan trouwens ook veel particuliere woningen, die kan je vaak goedkoper huren. Let dan wel goed op het contract, of het voor onbepaalde tijd is of niet. Particuliere verhuur hoeft zich niet aan de inkomensgrens te houden. 

Succes

raptor2

mijn gedachtengang;

aangezien we toch uit elkaar gaan en het huis klapt kan ik beter op een huurhuis reageren zodat de aparte vrije voet berekend word. zo heb ik het voordeel dat ik wel een huis heb. Aangezien mijn vriendin toch urgentie krijgt over 2 maanden dan is de hypotheek door mij alleen toch niet meer op te brengen. of het huis wordt eerder verkocht met 60000 verlies of hij gaat in de executie. In beide gevallen ben ik aangewezen op de schuldsanering. Hier heb ik op zich vrede mee maar ik wil wel de juiste volgorde aanhouden. voor de rest zijn alle rekeningen betaald behalve 3 maanden hypotheek achterstand. Aankomende salaris zal ik de enige schuldeiser afbetalen en hou ik alleen de bank over voor de hypotheek. Wel zo overzichtelijk! gek eigenlijk dat je pas hulp krijgt zodra je je huis hebt verkocht. Mijn situatie lijkt mij niet uitzonderlijk.

Is mijn beredenatie hierboven juist?

raptor2

nog een aanvullende vraag:

wordt de vrije voet ook aangepast als ik later op een huurhuis reageer of is het dan een vast gegeven?
mijn inkomen is 2000 euro dus zal uiteindelijk rond een huur van 800 euro komen te zitten. Geeft dit geen problemen straks met de schuldsanering? soc huur is voor mij geen optie(jammer genoeg)

Libra

Hai Raptor2,

Allereerst komt er 1 vraag bij mij naar boven en dat is tevens de meest belangrijke ook.

Heeft de bank een (executoriale) verkoop aangekondigd?
Staat dit zwart op wit?

Hier hangt namelijk alles vanaf!!

Op dit moment komt het op mij over alsof je een beetje te gehaast vooruitloopt op de zaken.
Ik zal even verduidelijken wat ik precies bedoel en waarom ik dit zeg.

Afhankelijk van welk pad de bank wenst te bewandelen, is het risico gewoon levensgroot aanwezig dat je in de huidige markt met een restschuld blijft zitten.
Zelfs al zouden ze besluiten om het huis onderhands te verkopen, dan kijk je waarschijnlijk ook nog tegen een behoorlijke tijdsduur aan, voordat het helemaal rond is.

Als het huis inderdaad per executie verkocht gaat worden, is een restschuld een "fait accompli" oftewel een zekerheid.

Op dit moment lijkt het me dat je gewoon geen andere keuze hebt dan in het huis te blijven wonen zolang de verkoop nog niet afgerond is.

Mijn advies aan jou is dan ook om goed met de bank in gesprek te blijven, ten eerste.

Ten tweede, de enige re

raptor2

dat klopt dat ik wat hard van stapel loop maar hoe meer info des te beter ;D
Als zij uiteindelijk urgentie krijgt dan kan ik de lasten helemaal niet meer betalen en zit ik in een huis waar wellicht ook geen warmte stroom etc in zit dus tsja niet bewoonbaar dus...Ik realiseer mij dat ik ver voorruit loop maar op dit moment zie ik allemaal beren op de weg. Ben in goed overleg met de bank en een makelaar neemt van de week ook contact op met hun om alles kort te sluiten voor verkoop. in principe kan ik dus een soortemet gegijzelt worden in mijn eigen koophuis omdat de bank niet akkoord gaat met verkoop ivm restschuld en zit ik in de situatie dat ik geen bewoonbaar huis heb straks...of is dit te zwart gesteld. De schuldhulp doet ook niks zo lang de woning niet verkocht is...pff wat een gedoe.

Buster

Hoi Raptor,

Ik sluit me bij Libra aan, je kunt pas stappen ondernemen als ze aan de gang zijn.
Op zich goed dat je alle scenario's in je opneemt, dan weet je wat je kunt verwachten mocht het zover zijn.

Tijdens een traject mag je gewoonweg geen nieuwe schulden maken.
Gebeurt dat wel is het einde traject en moet je weer van vooraf aan beginnen.
Een hypotheek is een lening, is die hypotheek zo hoog dat je hem zelf niet kan dragen word het vanzelf een schuld. Daarom kunnen ze je pas helpen als je situatie stabiel is.

Een beslag vrije voet word altijd aangepast als er nieuwe gegevens zijn.

Weer een reden om pas met een traject te kunnen starten als de situatie stabiel is.
Een traject is gebaseerd op een akkoord, eisers gaan akkoord met een percentage van de schuld, die gebaseerd is op het hoogst haalbare met je huidige lasten en inkomen.
Jij mag tijdens het traject de lasten niet verhogen en je inkomen mag niet verwijtbaar dalen. Daarnaast heb je de plicht, als je nog niet full time werkt, je best te doen om je inkomen te verhogen.

Nog even over die huur, hoe kom je bij

raptor2

ja bij co oudersschap krijgt 1 ouder urgentie, zij moet wel het huis opeisen bij de bank maar dat is natuurlijk weer een papierentijger voor de vorm want dat kan ze zelf helemaal niet betalen. Maakt mij niet uit zolang ik maar weet dat mijn kinderen een huis hebben. Voorlopig dus maar hier en daar slapen en heen en weer rijden om de kinderen op te halen...t is niet anders. heb gelukkig volledige medewerking van mijn werk en as maandag komt er een gespecialiseerd bedrijf grip om mij te helpen. Daar kan ik ook een hoop vragen bij kwijt.

Libra

Even nog als toevoeging op wat je net geschreven hebt: je zult niet in een "onbewoonbaar" huis vertoeven, waar het gas, electriciteit en water betreft!!
Ten eerste is het zaak dat je je vaste lasten elke maand stipt betaalt!
Maar ten tweede mag de energieleverancier je niet afsluiten tussen november en april.
En ten derde zul je nooit afgesloten worden van water!!

De tweede en derde zijn bij wet verboden!!

raptor2

oke nice to know!hoe kan het dan dat ik zoveel verhalen lees over afsluiting etc?Kijk eten en de vaste lasten gaan voor dus betekend dat ik de hypotheek ter zijde schuif. tja ik moet keuzes maken.
Ik dacht altijd dat een bank zowieso het huis per executie zou verkopen na 6 maanden achterstand. Wellicht dat dat verschilt per bank. Ik heb alleen via het incassobureau een brief gehad voor de achterstand en deze is op hold gezet omdat ik in onderhandeling ben met bijz beheer.wellicht een goed teken?of niet? :-\

Libra

Quote from: raptor2 on Nov 20, 2012, 06:07 PM
hoe kan het dan dat ik zoveel verhalen lees over afsluiting etc?

Dat komt omdat heel veel mensen hier niets van afweten.
Over het algemeen zijn er met de energieleveranciers best goede afspraken te maken.
Punt is alleen dat je je hier echt aan moet houden en vanaf het moment dat je bij hen aan de bel trekt geen nieuwe achterstanden maakt door elke maand consequent de voorschotnota te betalen.

Quote from: raptor2 on Nov 20, 2012, 06:07 PM
Kijk eten en de vaste lasten gaan voor dus betekend dat ik de hypotheek ter zijde schuif. tja ik moet keuzes maken.
Ik dacht altijd dat een bank zowieso het huis per executie zou verkopen na 6 maanden achterstand. Wellicht dat dat verschilt per bank. Ik heb alleen via het incassobureau een brief gehad voor de achterstand en deze is op hold gezet omdat ik in onderhandeling ben met bijz beheer.wellicht een goed teken?of niet? :-\

Op dit moment gaan de banken niet zo snel meer over tot executoriale verkoop vanwege de huidige markt.
De bank is alleen maar ge