Helpen bij schuld loont voor gemeenten

Started by peter, Jul 15, 2011, 10:43 AM

Previous topic - Next topic

peter

AMSTERDAM -  Gemeenten die hulp geven aan mensen met schulden, voorkomen kosten op andere terreinen. Elke euro die de gemeenten besteden aan schuldhulpverlening, leidt tot gemiddeld 2 euro aan kostenbesparing op zaken als uitkeringen en huisuitzettingen. Dit blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht en onderzoeksbureau Regioplan naar de kosten en baten van schuldhulpverlening.

De grootste besparingen zitten in kortere uitkeringen. De gemeentelijke sociale dienst bespaart hier per 100.000 inwoners circa 1,4 miljoen euro op. Het voorkomen van huisuitzettingen en daarmee gepaard gaande opvang levert ongeveer 1,1 miljoen euro op.

Veel mensen met schulden kampen ook met problemen op psychosociaal vlak, verslaving, een tekort aan weerbaarheid of werkloosheid. Het aanpakken van de schulden leidt ertoe dat ze weer sneller de draad kunnen oppakken.

Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten van het onderzoek van belang bij de bezuinigingen waar gemeenten voor staan. Met bezuinigingen op schuldhulp zouden gemeenten zich wel eens in eigen voet kunnen schieten, zo stellen ze.

bron telegraaf.nl
Peter
Administrator Forumjan

QuoteAMSTERDAM -  Gemeenten die hulp geven aan mensen met schulden, voorkomen kosten op andere terreinen. Elke euro die de gemeenten besteden aan schuldhulpverlening, leidt tot gemiddeld 2 euro aan kostenbesparing op zaken als uitkeringen en huisuitzettingen. Dit blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht en onderzoeksbureau Regioplan naar de kosten en baten van schuldhulpverlening.

Het is niet alleen hulp, maar ook voorlichting, bijvoorbeeld aan jongeren.
Jan (een Ex-schuldige)

"Leven met schulden is zwaar, je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Ik ben een christen en lid van de meest christelijke partij van Nederland (De SP !!!)

Moderator

peter

Ben ik helemaal met je eens. Een goede voorlichting, zal als gevolg hebben dat er minder mensen met probleemschulden komen. helemaal voorkomen kan je het nooit.
Peter
Administrator Forum