'Boodschappen 640 miljoen duurder bij hoge btw'

Started by peter, Apr 14, 2011, 09:55 PM

Previous topic - Next topic

peter

LEIDSCHENDAM - Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), is ''mordicus tegen verhoging van het btw-tarief op levensmiddelen''. Het tarief is nu 6 procent. Verhoging naar 8 procent betekent volgens de brancheorganisatie van supermarkten dat de dagelijkse boodschappen 640 miljoen euro per jaar duurder worden.

Het CBL noemt het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Frans Weekers met zulke plannen komt ''in deze tijd waarin veel mensen moeite hebben rond te komen''.






Het kabinet wil de belasting op arbeid verlagen en tegelijk de belasting op consumptie verhogen.



Verhoging


De staatssecretaris wil de maatregelen geleidelijk invoeren, te beginnen bij een ''beperkte verhoging'' van het verlaagde btw-tarief met 2 procentpunt naar 8 procent. Dat moet het kabinet ongeveer 1,4 miljard euro opleveren.

Alleen voor voedingsmiddelen kan bij wijze van uitzondering het lage tarief blijven gelden. Het geopperde uniforme btw-tarief van 19 procent (zelfde als huidige algemene tarief) moet dan wel worden verhoogd om eenzelfde opbrengst te halen, aldus Weekers.



Werkgevers


Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland niets in de plannen. Dat is volgens hen schadelijk voor consument en bedrijfsleven en komt bovendien op een moment dat het herstel van de crisis veel bedrijven nog niet heeft bereikt, aldus de werkgeversorganisaties.

Zij waarschuwen dat het effect van de verschuiving niet moet worden overschat. ''Een verhoging van de kosten van levensonderhoud doet de voordelen van verlaging van de inkomstenbelasting weer teniet.''



Laag inkomen


FNV en CNV zijn wel blij met het verlagen van de belasting op arbeid, maar vragen zich wel af hoe een hoger btw-tarief uitpakt voor met name mensen met een laag inkomen.

Een lagere inkomstenbelasting betekent dat mensen meer overhouden, aldus de FNV, die ook blij is dat de progressieve lijn in de belastingheffing overeind blijft.

Voor CNV-voorzitter Jaap Smit is ''alles wat helpt de werkgelegenheid te stimuleren zeer welkom''. En wanneer de kosten van arbeid lager worden, stimuleert dat de werkgelegenheid. De keerzijde is een hogere btw. Smit wil eerst zien hoe de plannen uitpakken.



Kamermeerderheid


Een Kamermeerderheid van in elk geval PVV, CDA, PvdA en SP is tegen een verhoging van de btw op eerste levensbehoeften

''Als Weekers voorstelt om het toptarief en de winstbelasting voor bedrijven te verlagen in tijden van bezuinigingen en dit wil financieren door een hoger btw-tarief voor de gewone man, Henk en Ingrid, dan is dat onbespreekbaar'', stelde Geert Wilders van gedoogpartij de PVV.



CDA


Ook regeringspartij het CDA waarschuwde. ''We gaan niet de zaterdagse boodschappen bij de Aldi of Albert Heijn 10 euro duurder maken om het hoogste belastingtarief te kunnen verlagen. Kom ons niet aan de boodschappenkar'', zei Pieter Omtzigt.

SP-leider Emile Roemer sprak van ''keiharde koopkrachtvernietiging en een ordinaire winkelwagenbelasting''. Ook de PvdA accepteert een verhoging van de btw op levensmiddelen ''sowieso niet''.



Begrip


''De zorgen rond de boodschappenkar begrijp ik goed", aldus de bewindsman in een reactie.

''Het is nadrukkelijk een optie om de levensmiddelen uit te zonderen van een btw-verhoging. Wat mij betreft komen alle opties op tafel in het debat met de Tweede Kamer. We moeten ook niet hebben dat er in de grensstreek geen supermarkt overblijft als wij de btw op de boodschappenkar verhogen en dat in Duitsland en Belgi
Peter
Administrator Forum



Buster

''Niemand wordt zwaarder getroffen dan een ander. Dat zou niet evenwichtig zijn en dan zou ik het niet doen.''

Nou meneer, doe het dan maar niet.
2% van

peter

I.p.v. dat ze het makkelijker maken, wordt het steeds moeilijker om te overleven. Als er minder loonheffing is, dan krijg je meer salaris. Prima, maar als de BTW stijgt wordt het eten onbetaalbaar.
Peter
Administrator Forum