Met het minnelijk traject wordt het schuldregelingsproces bedoeld waarin een schuldhulpverlener probeert overeenstemming met de schuldeisers te krijgen over een schuldregelingsvoorstel.
De schuldhulpverlener benadert namens de schuldenaar de schuldeisers en probeert de schulden te regelen. In de meeste gevallen biedt de schuldhulpverlener iedere schuldeiser een betaling per maand, met een maximale termijn van 36 maanden.
In de meeste gevallen biedt de schuldhulpverlener iedere schuldeiser een percentage van de totaalschuld aan. Hierbij wordt uitgegaan van een spaarperiode van maximaal 36 maanden en een maximale afloscapaciteit (=tot aan bijstandsniveau). Na 36 maanden wordt het opgespaarde geld uitgekeerd aan de schuldeisers en wordt het restant kwijtgescholden.
In sommige gevallen wordt op basis van een saneringskrediet een aanbod gedaan aan de schuldeisers. Een (krediet)bank verstrekt de schuldenaar in dit geval een bepaald bedrag, berekend op basis van de aflossing door de schuldenaar in de volgende 36 maanden. Van dit bedrag worden een aanbieding gedaan richting schuldeisers. Voordeel voor de schuldeisers is dat zij (een deel van) hun vordering in 1 keer uitbetaald krijgen. De schuldenaar lost de lening af aan de (krediet)bank.
Voor beide manieren geldt dat alle schuldeisers akkoord moeten zijn met hetgeen zij aangeboden hebben gekregen.
Een minnelijk akkoord heeft een aantal voordelen boven wettelijke schuldsanering. Voor u is het gunstiger omdat uw naam niet in de krant komt. Wettelijke regelingen worden namelijk, net als faillissementen, gepubliceerd. Voor uw schuldeisers is het gunstiger omdat ze met deze methode het grootste bedrag terugkrijgen.
Geen overeenstemming minnelijk traject
Indien door