Alles over de IOAZ-uitkering voor oudere zelfstandigen

0
Alles over de IOAZ-uitkering voor oudere zelfstandigen
Alles over de IOAZ-uitkering voor oudere zelfstandigen

Als oudere of gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandige kun je in aanmerking komen voor een uitkering op basis van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). Deze wet biedt financiële ondersteuning aan zelfstandigen die hun bedrijf hebben moeten beëindigen en daardoor geen of onvoldoende inkomen hebben. In dit artikel bespreken we wat de IOAZ inhoudt en hoe je ervoor in aanmerking kunt komen.

Wat is de IOAZ?

De IOAZ is een wet die financiële ondersteuning biedt aan oudere zelfstandigen (55 jaar of ouder) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen die hun bedrijf hebben moeten beëindigen. De uitkering is bedoeld als inkomensvoorziening, zodat deze zelfstandigen niet onder het sociaal minimum terechtkomen.

Hoe kom je in aanmerking voor de IOAZ?

Om in aanmerking te komen voor de IOAZ moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Leeftijd

Je moet 55 jaar of ouder zijn op het moment dat je stopt met je bedrijf. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, moet je minimaal 45 jaar zijn.

  1. Bedrijfsbeëindiging

Je moet je bedrijf hebben beëindigd en niet langer als zelfstandige werkzaam zijn.

  1. Arbeidsverleden

Je moet minimaal 10 jaar als zelfstandige hebben gewerkt of als werknemer en zelfstandige samen.

  1. Inkomen

Je moet geen of onvoldoende inkomen hebben om in je levensonderhoud te voorzien.

Hoe hoog is de IOAZ-uitkering?

De hoogte van de IOAZ-uitkering is afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals je leeftijd, gezinssamenstelling en vermogen. Het inkomen dat je ontvangt uit de IOAZ-uitkering wordt wel getoetst aan het sociaal minimum.

Hoe vraag je de IOAZ aan?

Je kunt de IOAZ aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Je moet hiervoor een aanvraagformulier invullen en opsturen, samen met een aantal bewijsstukken. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, omdat de uitkering niet met terugwerkende kracht wordt toegekend.

Conclusie

De IOAZ biedt financiële ondersteuning aan oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen die hun bedrijf hebben moeten beëindigen en daardoor geen of onvoldoende inkomen hebben. Om in aanmerking te komen voor de IOAZ moet je aan een aantal voorwaarden voldoen en kun je de uitkering aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, zodat je tijdig financiële ondersteuning ontvangt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in