Nooit meer rood staan op je bankrekening

Started by abnormaal, Feb 23, 2020, 01:03 PM

Previous topic - Next topic

abnormaal

Regelmatig spreek ik mensen uit mijn omgeving, die te maken hebben gekregen met betalingsproblemen. Ik ben uit geloofsovertuiging geïnteresseerd in mijn mede mens. Als freelance journalist schrijf ik over financiële problemen, met als doel mensen bewust te maken om een betere financiële levensstijl te gaan volgen.

Betalingsproblemen beginnen veelal, met het rood staan. Bij elke betaalrekening kan een kredietlimiet worden aangevraagd, waarbij je tot 2500 euro rood kan staan. Middels een loonstrookje of een bewijs dat je studiefinanciering krijgt, levert al snel een krediet van 1000 euro op. Voorwaarde is dat je één keer in de drie maanden één dag positief moet staan. Door deze roodstand mogelijkheid, treedt een soort van gewenning op, de 1000 euro rood mogelijkheid wordt een permanente schuld, die maand na maand je achtervolgd. Het oplossen hiervan wordt steeds moeilijker.

De rente van het rood staan is tussen de 8 en 14 procent van het bedrag waarmee je rood staat. Als je gemiddeld 1000 euro rood staat per maand, kost dit je aan rente € 100 per jaar. De kosten voor het rood staan worden ernstig onderschat. De roodstand geeft ook aan dat je geen reserves hebt, om tegenslagen op te vangen, zoals eventuele reparaties aan de auto, fiets of lekkages van bijvoorbeeld de afvoer of waterleiding. In het begin sta je weinig rood, maar dit wordt steeds erger, totdat je niet meer kunt pinnen. Ook gaan er steeds meer automatische betalingen mis, zoals energie, zorgverzekeringen en hypotheek en huur.

Dit is de denkbeeldige steen, die je maand na maand, jaar na jaar meesleept. Deze steen wordt steeds zwaarder. Dit soort krediet wordt in de volksmond rood staan genoemd, vandaar de naam van de website Nooit meer Rood.
Rood staat ook, voor een negatieve stand op je rekening of het hebben van schulden. Hij staat ver in het rood, wil zeggen, hij heeft problematische schulden.

De roodstand verdwijnt niet vanzelf

Een roodstand gaat niet zomaar weg en een roodstand is een indicatie dat er nog meer schulden of kredieten zijn. De meeste mensen met een roodstand hebben geen spaarrekening. Als ze wel een spaarrekening hebben is het verstandig om de roodstand in te lossen. Een continue roodstand is een indicatie dat je, je financiële zaken niet op orde hebt.
Een roodstand is ook een lening, deze lening wordt bij het BKR geregisterd en heeft gevolgen voor het aanvragen van bijvoorbeeld een hypotheek. Ook wordt de gratis telefoon ook gezien als krediet en deze financiering wordt ook bij het BKR geregistreerd.

En als je niet spaart, loop je een zeer groot risico om echt in de financiële problemen te komen.
In Nederland zijn 7.665.198 huishoudens, waarvan er 1.533.040 problematische schulden hebben. Dit is 1 op 5 huishoudens. De algemene rekenkamer gaat uit 16 procent van alle huishoudens. Wat is een problematische schuld. Dit zijn schulden, die huishoudens redelijkerwijs niet meer te betalen zijn of men is al gestopt met het betalen.

Waar bestaan deze problematische schulden uit?

1. Rood stand op bankrekening
2. Creditcard
3. Banken
4. Energiebedrijven
5. Postorderbedrijven
6. Huur
7. Zorgverzekeringen
8. Verkeersboetes
9. Belastingdienst
10. Persoonlijke lening
11. Hypotheek
12. Minilening (Loanrider en Ferratum)
13. Doorlopend krediet
14. Kopen met afterpay

Wees op tijd!

Wees op tijd om het lot te keren. Ik bedoel de oorzaken van het rood staan en je schulden moet gaan aanpakken. Het is pas te laat als je, je moet aanmelden bij de schuldhulpverlening van de gemeente omdat je, de huur of hypotheek niet meer kan betalen en een uit huiszetting of gedwongen verkoop is op handen.

Wat kun je doen om nooit meer rood te staan?

1. Weet waar je geld blijft.
Je moet inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Je moet in kaart gaan brengen hoeveel geld je verdient en waar jet het aan uitgeeft. Er zijn diverse apps en programma's die je hier bij kunnen helpen. Zodra je weet waar je geld blijft kun je door gaan aan de volgende stap.

2. Nu je weet waar de uitgaven zijn, kun je dit gaan analyseren. Ga besparen op je uitgaven.

Wat zijn de onnodige uitgaven en welke uitgaven zijn noodzakelijk. Je kunt kijken welke abonnementen lopen er en welke heb je en welke kunnen goedkoper. Belangrijk is dat er meer geld binnenkomst dan dat er uit gaat. Kijk naar je verzekeringen en onderzoek of het goedkoper kan. Als je deze stappen neemt ben je op de goede weg, maar je bent er nog niet.

3. Ga je roodstand inlopen en los je leningen af!

Je betaald veel rente voor een betaalrekening. Als dit geld bij elkaar optelt, dan zie je dat dit enkele honderden euro's zijn. Dit geld kun je ook anders kunnen uitgeven. Voor rente op creditcards betaal je de hoofdprijs, dit is 14 % rente. Als de het saldo op je creditcard rekening niet lager wordt betaal je een groot bedrag. Voor een rood stand op een creditcard betaal je jaarlijks 350 euro.
Ga ook je doorlopend krediet aflossen, hier betaal je ook rente op, niet zoveel als op een creditcard, maar omdat het bedrag hoger is kom je snel op zo'n 800 euro aan rente. Als je de rente van alle leningen en roodstand optelt kom je snel aan de 1600 euro, dit is in veel gevallen een maandsalaris. Je moet dit gaan aanpakken, anders kom je nooit van deze kosten af. Dit is de denkbeeldige molensteen of bal aan een ketting. Als je dit niet aanpakt kom je er nooit van af. Je bent waarschijnlijk een paar jaar bezig, maar daarna heb je een financieel beter leven.

4. Sparen op je bankrekening, vorm een kleine buffer

Als je spaart op je bankrekening, bouw je een kleine buffer op. Dit voorkomt roodstand en andere financiële problemen. De rente op een spaarrekening is momenteel laag, zodat je het beste kan gaan aflossen. Rente op spaarrekening is momenteel 0,5 % en de rente voor roodstand is 15%. In feite kun zeggen, dat elke euro die je aflost, je 14,5% rente oplevert.

5. Eerst sparen en dan pas kopen

Het is verstandig om eerst te gaan sparen, voor iets wat je nodig hebt, dit bespaard je heel veel geld. Als de voorgaande tips hebt gelezen, begrijp je de uiteindelijke kosten voor dit apparaat dan behoorlijk hoger zijn. Vooral jongeren worden overgehaald om tot dit soort aankopen over te gaan.
Breng je schulden in kaart en ga deze oplossen!

6. Als je het niet alleen kan zoek dan hulp, dit is geen schande!

Dit kan bij de gemeente of bij de stichting schuldhulpmaatje, maar ook bij de onderstaande forum's. Deze forum's bestaan al lange tijd en hier staat veel informatie hoe je schulden kan aflossen en hoe en waar je hulp kan gaan zoeken. Raadpleeg ook een de website van zelf je schulden aflossen. Bij het langere tijd rood staan beginnen de problemen.
Ik hoop dat je gebruik gaat maken van deze tips om je roodstand en je schulden te gaan aflossen.